АГЕНТИ ЗМІН ПРОЙШЛИ НАВЧАННЯ У ШКОЛІ ВАКЦИНАЦІЇ У МЕДІКАВЕР #1

АГЕНТИ ЗМІН ПРОЙШЛИ НАВЧАННЯ У ШКОЛІ ВАКЦИНАЦІЇ У МЕДІКАВЕР

12-14 вересня 2018 року в рамках Школи вакцинації у Медікавер відбувся Третій тренінг Агентів змін з вакцинації. Організатором заходу виступила громадська організація «Батьки за вакцинацію», з якою Медичний центр Медікавер цього року підписав Меморандум про співпрацю. Підтримав Школу Rotary в Україні.

Захід зібрав близько 70 Агентів змін зі всієї України – людей з активною життєвою позицією, не байдужих до того, що відбувається навколо, і дієвих. Протягом трьох днів вони не тільки дізнавалися щось нове для себе в сфері імунізації в Україні й світі, але й відшліфовували необхідні для соціальної роботи навички. Зокрема, другий день Школи вакцинації в Медікавер був повністю присвячений практичній роботі. Віце-президент з розвитку Європи та країн Ближнього Сходу Міжнародного інституту культурних зв’язків та спеціаліст із розвитку партисипативного стратегічного управління та лідерства Світлана Саламатова вчила Агентів, як створювати ідеальний соціальний проект: від задуму до PR-просування.

Оскільки Третій тренінг Агентів змін з вакцинації проходив під гаслом «Підготовка до проведення Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом», то більшість спікерів оперувала статистикою саме в подоланні цього інфекційного захворювання.

Координатор EndPolioNow Павло Кашкадамов докладно розповів, як крок за кроком Rotary International допомагає долати поліомієліт в світі. Статистика, яку він навів, вразила: якщо у 1988 році в світі було 125 ендемічна країна і щодня фіксувалася 1 тис. випадків захворювання, то вже в 2017 році залишився один ендемічний регіон (Ніґерія, Афганістан, Пакистан), де було зафіксовано 22 випадки захворювання. При цьому в світі залишається ще 16 країн з ризиком спалахів cVDPV2.

Голова Національного комітету «Поліо Плюс» Rotary в Україні Сергій Завадський у своїй доповіді зосередився на спалаху Поліо в Україні в 2015 році (коли було зафіксовано кілька випадків у Закарпатті) та оперативному реагуванню на нього.

Спікерами заходу були представники ВООЗ, МОЗ України, Київського міського центру громадського здоров’я, а також громадські діячі, бізнес-тренери, медики та батьки, які мають успішний досвід в реалізації суспільно важливих проектів.

Медичний центр Медікавер також поділися з Агентами змін з вакцинації своїм досвідом та здобутками у процесі імунізації українців. Так, завідуюча Поліклініки Медікавер на Стрийській у Львові та практикуючий сімейний лікар Людмила Соловей розповіла про те, як налагоджений вакцинальний процес у нашому медичному закладі. У слухачів, більшість з яких працює в комунальних поліклініках, її доповідь викликала багато додаткових запитань. Медиків цікавило все: від того, як облаштований вакцинальний кабінет у приватному медичному центрі та де стоїть холодильник із вакцинами, до того, як контролюється стан пацієнта у поствакцинальний період і організовується виїзна вакцинація.

Медичний директор Уляна Дорофеєва ознайомила присутніх із роботою та розвитком міжнародної мережі Медікавер в Україні та світі. А лікар-імунолог, алерголог Марта Ломіковська поділиться з присутніми секретами й стандартами вакцинації дітей із хронічними захворюваннями, зокрема з алергією.

Медичному центру Медікавер приємно, що серед Агентів змін із вакцинації є і наші лікарі. Так, педіатр Мар’яна Іськів – яка одна з перших долучилася до руху Батьків за вакцинацію – на цьому Тренінгу вже презентувала роботу Львівського філіалу.

Не тільки про подолання поліомієліту говорили у Школі вакцинації цього разу. Зокрема, професор кафедри дитячих інфекційних хвороб ЛНМУ ім. Д. Галицького Олександра Прокопів зупинилась на питаннях профілактики та лікування клінічних форм менінгококової інфекції, а професор кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім. Д. Галицького Лариса Костюченко присвятила свою доповідь профілактиці раку шийки матки шляхом вакцинації проти папіломавірусів людини. Наведена нею статистика говорить про гостру необхідність у заходах на подолання цієї недуги. В Україні понад 4100 жінок захворює на рак шийки матки щороку. 15% з них не проживають 1 року після встановлення діагнозу. Кожного дня помирає шість жінок…

Протягом усіх трьох днів не покидав посту головуючого Тимофій Бадіков – виконавчий директор ГО «Батьки за вакцинацію». Він підтримував кожного зі спікерів, дякував їм за віддану працю та надихав Агентів змін із вакцинації на цікаву творчу роботу.

На щоденні питання про щеплення у своїй доповіді відповів завсідник Шкіл вакцинації експерт МОЗ за напрямком «Інфекційні хвороби. Паразитологія. Дитяча імунологія» та голова правління ГО «Батьки за вакцинацію» Федір Лапій. Як лікар-імунолог він тут же, в центрі Медікавер, дотримуючись усіх норм та процедур, провів вакцинацію двох Агенток змін від гепатиту В.

Серед почесних гостей Школи, доповідь якого викликала бурю позитивних емоцій та море запитань, був президент Міжнародного альянсу імплантологів, практикуючий лікар-стоматолог Ярослав Заблоцький. Він поділився з Агентами змін своїм досвідом у побудові власного бренду, щиро відповідав на всі запитання та розповів про свою мрію – закриття всіх Клінік Ярослава Заблоцького! Адже таке станеться тільки тоді, коли Україна переможе карієс і всі будуть здорові.

Що ж Школа вакцинації у Медікавер пройшла успішно. Агенти змін отримали необхідні знання та навички, щоби до 24 жовтня підготувати в своїх регіонах заходи до Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом – World Polio Day. Успіхів!

Схоже