А чи шкідлива анестезія для організму?

Анестезія — повна втрата чутливості в зв'язку з відновлюваною блокадою функції чутливих нервів.

Розрізняють місцеву та загальну анестезію. 

Загальна анестезія, або наркоз - загальне знеболювання, подібне до стану штучного сну, з повною втратою свідомості і тимчасовою втратою больової чутливості.

Застосовується в хірургічній практиці.

Місцева анестезія (місцеве знеболювання) — вид анестезії, який викликає місцеву втрату чутливості — анестезію. Під їхнім впливом на місці застосування тимчасово втрачається больова, температурна та тактильна чутливість. 

Застосовується у різних за обсягом та тривалістю оперативних втручаннях, а також у осіб, які мають протипокази для загальної анестезії. 

Стосовно загальної анестезії існує багато упереджень та міфів.

Чи впливає наркоз на роботу внутрішніх органів? Чи може загальна анестезія викликати галюцинації? І чи реально не прокинутись після анестезії?

 

На всі ці питання та більше дає відповідь лікар-анестезіолог Медичного центру Медікавер, Іван Мигаль

- Чи може анестезія не діяти під час операції?

  • Теоретично це можливо, але на практиці таких випадків не зустрічається. Адже для того, щоб анестезія припинила діяти на організм пацієнта, має статись груба помилка з боку лікаря. І щоб таких випадків не сталось, існує система моніторингу, яка постійно стежить за пацієнтом. Перш за все, це можливість визначення електричної активності мозку, так звана ентропія. Друге, це моніторинг в дихальній суміші газу, який підтримує сон пацієнта – у нас це севофлуран. Третє, це моніторинг параметрів життєдіяльності, які анестезіолог вимірює впродовж анестезії - пульс, тиск та інші. Також важливим є розрахунок кількості анестетику в міліграмах на кілограм за одну хвилину. У випадках, якби речовина, яка підтримує сон припинила надходити в організм людини, то спрацював би монітор і включилась голосна сирена та сигнал тривоги, на який одразу зреагують. Тому такий сценарій, коли пацієнт може прокинутись під час хірургічного втручання, практично неможливий.

  

- Чи правда, що анестезія скорочує тривалість життя?

  • Це цілковитий міф. На сьогодні немає жодних досліджень, які б могли підтвердити, що оперативні втручання можуть скорочувати тривалість життя. Особисто я бачив велику кількість пацієнтів, яким поза 80 років, і вони мали кілька оперативних втручань попередньо. Якби анестезія дійсно вкорочувала життя, то ми б з ними навряд чи зустрілись.

 

- Існує думка, що наркоз повністю вбиває імунну систему

  • Мушу заперечити це твердження. Адже у випадках, якби анестезія вбивала імунну систему, то всі пацієнти після оперативних втручань банально б не виживали, бо без імунної системи людина не може жити.

  

- Чи правда, що анестезія викликає галюцинації?

  • Теоретично це можливо. В анестезіологічному арсеналі є препарати, які можуть викликати галюцинації. Однак вони застосовуються лише в екстреній медицині та раніше, часто при гінекологічних втручаннях. Для планових хірургічних операцій ліки, які викликають галюцинації, класично не використовуються. Йдеться про препарат кетамін. Тому якщо у вас заплановані хірургічні втручання з застосуванням сучасних ліків, ймовірність галюцинацій, є вкрай низькою, або взагалі неможлива за відсутності окремих препаратів.

 

- Чи може сильний анестетик викликати оніміння певних частин тіла назавжди?

  • Перш за все, немає такого поняття в анестезіології як сильний анестетик. Є різні типи препаратів, їх концентрація і дозування. Коли йде мова про оніміння кінцівок після введення анестетику, то йдеться не про всі види анестезії, а саме про епідуральну та спінальну анестезію. Ускладнення, яке може викликати тривалу відсутність рухів у нижніх кінцівках виникає внаслідок епідуральної гематоми - це крововилив, у місце, де вводиться голка, а саме у ділянку хребта. Ймовірність такого ускладнення складає один на двісті тисяч випадків проведених анестезій. Це досить рідкісне явище в анестезіологічній практиці. Потрібно сотні анестезіологів працювати впродовж всього життя, аби хоч один з них зміг зустрітися з таким випадком у своїй практиці. Тому перш за все, варто знати про причини виникнення такого ускладнення. Але боятись не потрібно, бо це стається вкрай рідко. Мабуть, безпечніше зробити епідуральну чи спінальну анестезію, аніж їхати на велосипеді, до прикладу.

 

- Чи дійсно, після анестезії у пацієнтів спостерігається погіршення пам’яті та постійні мігрені?

  • Стосовно постійних мігреней немає доказів, що анестезія може спровокувати мігренозні приступи, якщо пацієнт раніше з таким не стикався. Є докази, що окремі препарати для наркозу, до прикладу Пропофол, навпаки можуть припиняти мігренозний приступ. Якщо говорити про порушення пам’яті, медичною термінологією, ми беремо до уваги розумову функцію, або ж інакше кажучи когнітивну. На сьогодні є багато досліджень, які хочуть встановити зв’язок між розумовою функцією та перенесеною анестезією. У людей, які мали оперативне втручання та перенесли стрес, може погіршуватись здатність до розв’язання складних математичних завдань, якщо це люди старшого віку. У молодих людей таких залежностей не помічено. Так чи інакше, будь-які зміни проходять за місяць чи два. 

  

- Загальний наркоз можна замінити місцевою анестезією.

  • Не можна казати так однозначно. Все залежить від типу оперативного втручання. Якщо йде мова про операцію на кінцівці - руці чи нозі, то можна застосувати провідникову анестезію. Це є більш вдосконалена місцева анестезія, коли медикаменти вводяться біля нервових структур, нервових стовбурів, що іннервує цілу кінцівку. Однак існують оперативні втручання, які неможливо провести лише під місцевою анестезією, наприклад такі як лапароскопія, де в черевну порожнину нагнітається газ під тиском, який може стискати діафрагму і впливати на легені. Тому варто розуміти, що існують типи оперативних втручань, які неможливо провести під місцевою анестезією. Моя рекомендація - довіртесь своєму лікарю-анестезіологу, адже це саме та людина, яка найкраще знає і розуміє, який тип анестезії підходить для даного типу втручання і дослухатись до його поради. А з іншого боку, вибір типу анестезії завжди залишається за пацієнтом, якщо це можливо.

 

- Чи правда, що великий відсоток пацієнтів може не прокинутись від анестезії?

  • Ні, це неправда. Всі пацієнти прокидаються після анестезії. Існує лише один песимістичний сценарій розвитку подій, коли людина не прокидається - пацієнт помирає під час хірургічного втручання.  У всіх інших випадках, кожен пацієнт прокидається після анестезії. Ліки, які застосовуються в сучасній анестезіології припиняють діяти за 5-10 хвилин після припинення їх введення. Вони швидко перерозподіляються в організмі, виводяться і розкладаються печінкою та нирками. Приблизно через 10 хвилин після припинення введення анестетику в організм, пацієнт успішно прокидається. Далі, до півгодини часу, може зберігатись стан схожий на легке поверхневе сп’яніння чи сонливість. Це швидко проходить і легко переноситься пацієнтами. 

  

- Анестезія повністю садить серце та інші внутрішні органи

  • Якщо ви хочете образити свого анестезіолога, то можете задавати це та інші вищеперераховані запитання. Насправді, препарати для анестезії впливають на головний мозок, і жодним чином не діють на внутрішні органи людини, зокрема на серце. Під час наркозу людина знаходиться під повним моніторингом, лікар-анестезіолог стежить за параметрами життєдіяльності, такими як тиск, пульс, кількість кисню в артеріальній крові. Саме від транспортування кисню у тканини і залежить чи зазнають вони пошкодження під час анестезії. Робота лікаря-анестезіолога полягає у стеженні за тим, щоб всі функції організму працювали правильно, і саме в цьому допомагає моніторинг. Зміни у роботі серця можуть статись лише, якщо щось пішло не так. Чи була вчинена груба помилка, чи людина має серйозні захворювання серця. Якщо все виконано згідно плану, тоді жодного негативного впливу на внутрішні органи немає.

 

- Наркоз не може застосовуватись пацієнтам молодшим за 18 років

  • Мушу заперечити. Діти народжуються з вродженою патологією, на жаль. Пацієнти педіатричного віку так само можуть потребувати пластичних операцій і хірургічних втручань, які рятують життя. На сьогодні є достатня кількість досліджень, які вивчають вплив анестетиків на розвиток головного мозку. Звісно ж, провести і спроектувати дослідження на дітях досить важко, тому частина з них проводиться на тваринах. Найбільше цим питанням цікавиться організація FDA (Food and Drug Administration) у США. Також є достовірні дані, що після віку трьох років дуже низька ймовірність негативного впливу на розвиток нейронів та загалом розвиток розумової здатності. З іншого боку, є дослідження, які показують, що високі дози анестетиків можуть змінювати структуру головного мозку у щурів. Тому остаточно відповісти наскільки анестезія є безпечною у дитячому віці можна лише зваживши користь від операції і ризики, пов’язані з анестетиками. У 99% випадках користь від операції перевищує ризики від анестезії та операції. Тому дітям можна і треба проводити наркоз. 

   

- Після тривалого знеболення спостерігається тривала загальмованість

  • Мушу заперечити. Після короткотривалих операцій, коли все відбувалось планово - коли в пацієнта був нормальний артеріальний тиск, добре працювало серце і він отримав достатню кількість транспортованого кисню по організму без перешкод. У таких випадках причин для того, щоб в людини порушувались розумові здатності, когнітивна функція, немає.

 

Анестезія є цілком безпечною для організму людини. На сьогодні всі лікарі-анестезіологи використовують сучасні препарати при планових хірургічних втручаннях, які не призводять до серйозних порушень в організмі людини, а тим паче до летальних випадків.

Довіряйте професіоналам! Не варто боятись оперативних втручань, які можуть полегшити ваше життя. Хірургічне відділення Медичного центру Медікавер - це шанс кожного забути про дискомфорт від звичних речей і подарувати собі щасливі миті!

Для запису на консультацію звертайтесь за телефоном 0 800 305 911

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже