Е-лікарняні: у чому їх перевага та як отримати?

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність - електронний документ,  що формується на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров’я містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності, що засвідчує тимчасову непрацездатність та є підставою для створення е-лікарняного.

  

У чому їх перевага?

Пацієнтам більше не доведеться нести на роботу паперовий листок непрацездатності, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності, а роботодавці бачитимуть необхідну інформацію про е-лікарняні в особистому електронному кабінеті страхувальника (роботодавця) на веб порталі Електронних послуг Пенсійного фонду України

Порядок функціонування Електронного реєстру листків непрацездатності, а також порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність визначено в Порядку організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 328 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 31 березня 2021 року № 323), наказі Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки».

  

Як отримати?

Для того, щоб лікар мав змогу виписати висновок про непрацездатність, пацієнт повинен прийти на огляд до лікаря. Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його кваліфікованим електронним підписом (далі – КЕП). Як підтвердження створення лікарем е лікарняного , пацієнт отримує відповідне повідомлення від E-health. Виписаний лікарем висновок потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. Саме тут і формується електронний листок непрацездатності, тобто документ, який слугує для нарахування соціальних виплат. Про формування такого документа пацієнт, якому виписано е-лікарняний, також отримаєте відповідне повідомлення на телефон, але уже від Пенсійного фонду України.

При цьому дати відкриття та закриття е-лікарняного  будуть відповідати датам початку та закінчення періоду дії медичного висновку, на підставі якого він сформований , тобто періоду тимчасової непрацездатності пацієнта з приводу захворювання.

Створений е-лікарняний у день створення (відкриття) стає доступним для перегляду в кабінеті страхувальника та застрахованої особи на веб-порталі електронних послуг ПФУ. 

Перехідний період впровадження електронних лікарняних (медичних висновків про тимчасову непрацездатність) триватиме до 1 жовтня 2021 року. Після цієї дати виписка паперових лікарняних буде недійсною.

У Медичному центрі Медікавер ви можете отримати лікарняний у електронному форматі, попередньо відвідавши сімейного лікаря, терапевта.

Для запису на огляд звертайтесь за телефоном 0 800 305 911, або заповнивши форму онлайн.

І нехай ваше самопочуття завжди буде відмінним!

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже