FTT чи вторинна недостатність у харчуванні дітей

Ваша дитина має маленьку вагу, поганий апетит і відрізняється за вагою та розвитком від своїх однолітків?

Скажіть, а ви чули щось про FTT, чи вторинну недостатність харчування?

Failure to thrive (дослівно "невдале процвітання", або "недостатній розвиток") – відомий у світі англомовний термін, що означає ряд ситуацій, при яких дитина має дуже мізерні надбавки маси тіла (іноді ще й зростання), і малі темпи формування нервово-психічних навичок.

У вітчизняній медичній літературі немає повного еквівалента цього терміну, у нас зазвичай це називають «гіпотрофією», хоча гіпотрофія таки принципово інше поняття.

 

Зазвичай:

- Коли лікарі ставлять діагноз “гіпотрофія” малюку, то це означає, що вони підозрюють затримку в розвитку дитини в плані патологічних змін.

- Коли лікар каже, що у вашого малюка недостатність у розвитку, то слід розуміти, що це стан, який може бути наслідком якогось хронічного захворювання, а може бути просто сімейною особливістю, яка не становить небезпеки.

Але не поспішайте радіти, почувши, що у дитини «лише» вторинна недостатність харчування або FTT – завжди слід пам'ятати про те, що «Failure to thrive» може супроводжувати багато соматичних та інфекційних захворювань, і диференціальна діагностика у цього стану вкрай складна. Тобто обстежити таку дитину необхідно, і краще, якщо це обстеження призначить професіонал, дієтолог або дитячий гастроентеролог, який гарантує вам те, що не буде призначено нічого зайвого, але й нічого не буде втрачено.

  

Диференціальна діагностика причин вторинної недостатності харчування (FTT) включає багато чого:

виключення наявності порушень перетравлення та всмоктування в кишечнику (целіакії, муковісцидозу, хронічних панкреатитів);

виключення хвороб, пов'язаних з підвищеним катаболізмом (хронічні захворювання бронхолегеневої, ССС, сечостатевої системи, ШКТ);

виключення затяжних/ускладнених інфекцій, аутоімунних захворювань, ендокринопатій, первинних імунодефіцитних станів, розладів невротичного характеру та, на жаль, іноді навіть виключення онкологічних захворювань

Цілком зрозуміло, що провести такий діагностичний пошук самостійно неможливо. На жаль, немає одного аналізу чи тесту, щоб визначити, що саме викликає затримку збільшення ваги у дитини.

Але не поспішайте сумувати. Згідно зі статистикою, органічні причини вторинна недостатність у харчуванні (становлять не більше 10%, а в переважній більшості випадків низька маса тіла обумовлена функціональними порушеннями або соціально-побутовими факторами. 

Якщо ви помітили у вашої дитини поганий апетит чи занадто малу масу тіла, що є відхиленням від норми, то варто звернутись на огляд до дитячого лікаря- гастроентеролога.

Наші спеціалісти допоможуть знайти справжню причини змін у харчовій поведінці вашої дитини.

Для запису на консультацію звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже