Твій особистий нейромедіатор щастя

Мабуть, ви чули про гормони щастя та нещастя: що таке нейромедіатори і для чого вони потрібні?

Сьогодні розглянемо один із найприємніших нейромедіаторів - поцілунок, як зазначають вчені, він викликає викид гормонів, пов’язаних із задоволенням, так званих «гормонів щастя» - окситоцин, дофамін і серотонін.

 

Трохи історичних фактів: 

6 липня, у світі святкують Всесвітній день поцілунків. Вперше це свято з’явилось у Великобританії в кінці 19 століття і носить відповідну назву «World Kissing Day». 

Враховуючи важливість цього явища, як одного з неповторних і високих проявів любові, вирішили, що поцілунок просто зобов’язаний мати своє власний день.

Завдяки їм поліпшується настрій,  людина відчуває себе щасливою. Поцілунки дозволяють зняти стрес, зменшити тривожність. Вони, як і обійми, впливають на фізіологічні процеси завдяки чому знижується рівень кортизолу. 

 

Також підняти рівень нейромедіаторів в мозку та підвищити тонус допомагає:

  • перебування на сонці;
  • фізичні тренування;
  • внесення у раціон харчування продуктів, які містять триптофан (індичку, нут), вітамін В6 (банани, картоплю, м’ясо) та вуглеводи.

 

Ще один цікавий факт: 

Під час поцілунку задіяно близько 146 м’язів, а саме 34 лицьових і 112 інших м’язів нашого організму.

Є теорія, що цілуючись, людина забуває про весь негатив і рівень задоволення  досягає максимуму, що дозволяє подолати навіть початкові стадії депресивного стану.

Дружні поцілунки в щічку також корисні - головний мозок розпізнає це як сигнал щастя, покращується самопочуття і довіра до людини.

Серед фактів йдеться ще про те, що поцілунок допомагає знизити головний біль, артеріальний тиск і зменшує появу алергічних реакцій. Люди, які цілуються хоча б 1 раз на день, менше страждають на депресію та розлади нервової системи. Проте, на жаль, ці факти не є доведеними.

Ми знаємо точно, що поцілунок зранку - це гарантія хорошого настрою до кінця дня, такого собі заряду бадьорості та позитиву.

Варто пам’ятати, що зі слиною можуть передаватись різні інфекції, такі як застуда, грип, карієс та інші захворювання.

Уникайте поцілунків із хворими та непостійними партнерами, підтримуйте гігієну ротової порожнини.

Лікарі неврологи, психологи, психотерапевти, дієтологи Медичного Центру Медікавер, рекомендують: «Щоб кожен ваш день минув чудово - починайте його з поцілунку,  обіймів і здорового способу життя. Тоді гарний настрій та бадьорість вам гарантовано!»

Схоже