Грудне вигодовування

Щороку з 1 по 7 серпня  під егідою WABA  (Всесвітній альянс за грудне вигодовування) проводиться тиждень підтримки грудного вигодовування

Цей час обрано недарма, саме тоді в 1990 році підписана Декларація Інноченті про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування  в 32 країнах світу в співпраці з ЮНІСЕФ. 

Метою такого заходу є інформування, закріплення, залучення та активізація дій щодо грудного вигодовування та суміжних питань.

Для чого нам це потрібно? Лише 2 з 5 дітей у першу годину життя у країнах з низьким та середнім рівнем доходу прикладаються до грудей. Лише 19% мам в Україні вигодовують своїх дітей грудним молоком до 6 міс. 

Грудне молоко -  це ідеальна субстанція, якій ще досі не знайшли заміни. Будь-яка суміш дитячого харчування не матиме 2000 компонентів, що підлаштовуються під потреби дитини круглодобово, цілорічно. 

Переваги грудного вигодовування для дитини:

1. Збалансований раціон та поживні речовини 

Грудне молоко матері є натуральним та потрібним продуктом харчування для новонароджених. Воно містить усі поживні речовини, що необхідні для розвитку та росту дитини протягом перших місяців життя. Грудне молоко матері є найбезпечнішим джерелом корисних речовин, вітамінів та енергії, оскільки не містить жодних додаткових, шкідливих речовин.

Грудне молоко повністю покриває потреби дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя, у наступні місяці  до року продовжує задовольняти щонайменше половину потреб дитини в корисних речовинах, а протягом другого року життя – покриває третину цих потреб.

2. Захист від хвороб

Ранній початок грудного вигодовування - впродовж першої години після народження забезпечує високий захист малюка від інфекційних захворювань, зокрема від кишково-шлункових інфекцій. Згідно із статистикою ВООЗ, суто грудне вигодовування зменшує ризики смертності від пневмонії, грипу та інфекційних захворювань, доведено, що діти швидше одужують і мають стійкий імунітет. 

Грудне вигодовування може дати імунітет дитині на майбутнє від таких небезпечних хвороб як астма та діабет. Крім того, діти й підлітки, які в грудному віці отримували молоко матері, рідше страждають від надлишкової ваги або ожиріння у старшому віці.

3. Сенсорний, пізнавальний та інтелектуальний зв’язок із матір’ю

Саме грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному контакту немовляти з навколишнім середовищем з перших місяців, а також закладає початок інтелектуальному розвитку. Доведено, що діти на грудному вигодовуванні швидше розвиваються і пізнають світ, аніж малюки на штучних сумішах.

4. Окрім того,контакт з мамою, психологічний комфорт – це приємний бонус для малюка у його щоденному зростанні.

Переваги грудного вигодовування для матері:

  1. Захист від небезпечних хвороб. Грудне вигодовування знижує ризик розвитку серцево-судинних хвороб, діабету другого типу, раку яєчників та молочної залози
  2. Психологічний стан. Мами на грудному вигодовуванні менше страждають від післяродової депресії
  3. Сильний емоційний зв’язок між матір’ю та дитиною. Саме налагоджений процес грудного вигодовування сприяє кращому емоційному зв’язку мами з дитиною, сприяє зміцненню сімейних зв’язків
  4. Безпека і комфорт. Грудне вигодовування - безпечний і надійний спосіб годування немовляти. Не потрібно переживати за якість обробки дитячого посуду, процесу приготування та кількості поживних речовин у сумішах.
  5. Природна контрацепція. Грудне вигодовування дозволяє робити перерву між вагітностями, адже гормональний вплив часто викликає відсутність менструацій.

Проте не кожній мамі вдається успішно налагодити цей процес, через те що годування не було закладено нам у вигляді інстинктів. 

Для цього створено 5 кіл підтримки годуючої мами ( сім’я, друзі, медперсонал, оточення, групи підтримки) і саме при повноцінній роботі всіх кіл - успіх гарантовано. 

Саме для функціонування всіх кіл нам важливо поширювати інформацію про грудне вигодовування серед батьків, родини, медперсоналу та оточуючих, задля створення сприятливого, терпимого оточення для годуючої мами

Маємо чудову новину! Наші сертифіковані спеціалісти з грудного вигодовування, Ганна Соколенко та Катерина Алексєєва проведуть у п'ятницю, 6 серпня о 15 годині в медичному центрі Медікавер,за адресою Антоновича, 102, лекцію на тему «Грудне вигодовування налагоджено: що далі?», яка відбудеться у онлайн та офлайн форматах.

Кожен учасник лекції отримає безкоштовно від нас гайд “Поради для годуючих мам”

  

Записатись на лекцію

Схоже