Як говорити з дитиною про війну?

Війна - це важка тема для усвідомлення для кожного дорослого, не кажучи вже про дитину. Починати говорити на тему воєнних дій в Україні варто обережно, пояснюючи малюку, що відбувається й як себе захистити у критичні хвилини.

 

Що можна сказати і що краще змовчати у розмові з малюком, розказують психологи Медичного центру Медікавер.

1.З малюком варто говорити правдиво і серйозно. Не потрібно намагатись його задурити чи змінити тему.

2.Для малюка головне це відчувати безпеку та спокій. Він хоче розуміти, що батьки його захистять у будь-якому випадку.

3.Відповідайте на одні й ті самі запитання з терпінням. Дитина налякана й тому може повторно перепитувати вас по декілька разів. Пояснюйте малюку, що все буде добре, що наша армія нас захищає і всі будуть поруч.

4.Давайте дітям тілесний контакт - обіймайте їх частіше, якщо вони чують постріли чи сирени, то старайтесь пригорнути дитину до себе і створити відчуття захисного кокона.

5.Не ухиляйтесь від відповідей. Будьте готові, що дитина запитається вас про війну. Відповідайте чесно, прозоро і доступно, залежно від віку.

6.Не кажіть забагато. Відповідайте рівно на ті запитання, які ставить малюк. Йому не варто знати всю правду про насилля чи смерть, старайтесь фільтрувати його інформацію.

7.Створіть його захисну команду - повторюйте, що ви поруч, а також тато/дідусь/бабуся/дядько чи навіть сусід поруч з тобою й у разі потреби він може звернутись до них. Дитині надважливо мати підтримку.

8.Розказуйте про перемоги армії, про те, які хлопці молодці і як професійно та мужньо вони боронять нашу країну

9.Дозвольте малюку проявляти свої почуття, говорити, коли дитині сумно чи погано. Хвилювання притаманні всім, і дітям у тому числі

10.Не закріплюйте погані почуття надовго. Так, всі зараз знервовані від невідомості, страху за своє життя - не варто накопичувати негатив. Якщо батьки весь час говорять про погане, то дитина також концентрується лише на злі

11.Якщо ваша дитина у підлітковому віці ставтесь до неї як до дорослого. Говоріть про ситуацію в країні, аналізуйте, шукайте відповіді на запитання разом і підтримуйте одне одного

12.Створіть позитивний портрет армії в очах дитини. Розкажіть про їх згуртованість, про сміливість, про те, як хоробро вони нас захищають. Дитина повинна розуміти, що вона не сама, про неї завжди є кому подбати.

13.Придумайте нові ритуали, які допоможуть їй відволіктись від війни. Щоранку грайте у гру, згадуйте приємні моменти і будуйте плани. Це важливо, щоб дитина розуміла, що все закінчиться і вона буде щасливою.

 

Ці правила - це запорука здорового психічного та емоційного стану дитини. Війна - це страшний час невідомості, руйнування звичного життя та почуття незахищеності для несформованої дитячої психіки. 

 

Головна задача кожного з дорослих - подарувати дитині відчуття безпеки та довіри. 

Якщо ви помічаєте, що малюк закрився від вас, він став тривожним, порушився режим сну - це привід звернутись до спеціаліста.

Не завжди батьки можуть розговорити малюка, який перебуває у стресі.

Тим паче, якщо дитина залишилась сама подалі від дорослих, поруч немає рідних і ви не в змозі заспокоїти малюка - зверніться за допомогою до кваліфікованих спеціалістів.

 

Медікавер турбується про здоров’я вашої дитини та ваш спокій.

Схоже