Вагітні міфи - коли мені найкраще народити першу дитину?

Навколо вагітності існує багато міфів та упереджень. Чи дійсно токсикоз буває лише на початку вагітності,  як контакт із домашніми улюбленцями впливає на плід і коли найкращий час аби зачати малюка?

На всі ці питання відповідає провідний лікар акушер-гінеколог Медичного центру Медікавер, Вальдемар Надіжко

- Першу дитину потрібно народити до 30 років

  • Доброго дня. Стосовно першого міфу, це повна нісенітниця. Допоки в жінки зберігається менструальна функція до того часу жінка може народжувати. Проте існують певні застереження для пологів в більш зрілому віці. Після 35 років зростає ризик хромосомних патологій в дітей. Тому якщо вік жінки, яка планує народжувати,більше 35 років, а вік чоловіка більше 40 років. Тоді парі рекомендуємо пройти медико-генетичне консультування. Консультація з генетиком дасть можливість обговорити потенційні ризики, які можуть бути. Тому спокійно можна народжувати і після 40 років, а при бажанні і після 50 років.

  

- Часті УЗД та огляди шкодять дитині

  • Ультразвукове дослідження жодним чином не може бути шкідливим. Ультразвук грунтується на коливанні звукових хвиль, це не є іонізуюче випромінювання, тому шкоди для малюка чи мамі заподіяти не можуть. Тим паче, варто пам’ятати, що ультразвукове дослідження в практичному акушерстві використовується вже кілька десятків років.  І відповідно, якби був спостережний шкідливий вплив, то вже б науково було зазначено про це. На даний час, дослідження не виявили жодного шкідливого впливу на вагітність.

 

- Токсикоз буває тільки на початку вагітності

  • Токсикоз - це один з  частих етапів перебігу вагітності жінки. Найчастіше супроводжується нудотою, блювотою на ранніх термінах. На пізніших термінах - другий і третій триместр, токсикоз вже не повинен проявляти себе і відповідно, якщо на терміні 20-22 тижні вас турбує часта нудота, то я б наполегливо рекомендував би звернутись на консультацію до гастроентеролога. Адже найчастіше такі симптоми з’являються на тлі захворювань шлунково-кишкового тракту. Тому пам’ятаємо, що токсикоз притаманний лише на ранніх термінах вагітності, до 12-14 тижнів, надалі його просто не повинно бути.

   

- Вагітним не можна лежати на животі

  • Вагітним можна лежати і на животі, і на спині, і на боці, і в будь-якій зручній позиції для жінки. Природа настільки добре подбала про організм жінки, що лежачи на животі під час вагітності, умисно травмувати плід практично неможливо. Звичайно, в терміні доношеної вагітності ви фізично не зможете лежати на животі. Тому допоки вам комфортно - без проблем займайте таку позицію яка вам є зручною і насолоджуйтесь. Жодним чином ви не зможете нашкодити дитині. Знову ж таки, лежання на животі є можливим на ранніх термінах, з огляду на розмір живота, адже пізніше ви просто таки будете перекочуватись.

  

- Чи варто майбутній мамі “їсти за двох“ і чи втрачається вся набрана вага одразу у пологовому будинку

  • Під час вагітності, коли ви носите дитину «під серцем», не означає, що ваш звичайний раціон повинен множитись вдвічі. Це досить неправильна позиція. У харчуванні головне не кількість, а якість їжі. Не зловживайте шкідливою їжею, надавайте перевагу збалансованому харчуванню побільше вітамінів та потрібних мікроелементів. Зменшіть у раціоні вживання жирів та вуглеводів, і побільше білків. Не збільшуйте раціон, а перевірте його щодо якості. Це буде корисно як для вас, так і для малюка.
  • І щодо втрати ваги, мушу засмутити, адже миттєво цього не відбувається,на жаль. У пологовому будинку ви втрачаєте вагу за рахунок маси новонародженої дитини, плаценти і навколоплідних вод. Це саме ті кілограми, які ви втрачаєте, безпосередньо, у родзалі миттєво після пологів. Проте повернутись до попередньої ваги до вагітності ви зможете впродовж кількох місяців, за умови правильного харчування, рухливого способу життя - виконуйте легкі фізичні вправи, гуляйте на повітрі і продовжуйте харчуватись якісно та збалансовано. Тоді зайва вага втрачається і ви повернетесь у форму. 

   

- Вагітним не можна контактувати з тваринами

  • Домашні улюбленці не становлять небезпеки ні для вас, ні для малюка за умови, якщо ви будете дотримуватись елементарних правил безпеки, тобто мити руки з милом після кожного контакту з вашим улюбленцем. Не варто цілуватись з котиком чи собакою, не варто дозволяти їсти з вашого посуду, облизувати ваші особисті речі. Це підвищує ризик інфікування збудниками, які переносяться тваринами. Якщо дотримуватись елементарних заходів гігієни, то вам нічого не загрожує. 

  

- По формі живота можна визначити стать дитини

  • Взаємозв’язок форми живота та статі дитини - це абсолютна нісенітниця. Живіт не залежить від гендерних чинників чи інших. Форма живота формується залежно вашій конституції, вашій фізичній формі, але аж ніяк до статі дитини відношення не має. Стать дитини остаточно можна визначити в пологовому залі, а якщо є цікавість, то гендер можна гарно показує ультразвукове дослідження. Сучасні технології досить чітко визначають майбутнім батькам  на кого вони чекають. Але аж ніяк не варто довіряти формі живота чи народним порадам.

  

- Трохи алкогольних напоїв та куріння не зашкодить плоду

  • Алкоголь, нікотин є категорично небажані для вагітної жінки. Їх шкідливість давно доведена, тому якщо у вас є схильність до шкідливих звичок, то наполегливо рекомендую позбутись її ще до планування вагітності. Тому що ваша дитина повністю залежить від вас.

  

Щоб ваша вагітність була легкою і дарувала лише позитивні моменти раджу не слухати забобони і міфи на просторах інтернету, а довіряти вашому лікарю-акушеру. Він найкраще знає як мінімізувати ризики і подбає аби ви з малюком залишались здоровими!

Для запису на ведення вагітності у Медичний центр Медікавер звертайтесь за телефоном 0 800 305 911, або залишайте заявку на сайті

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже