Найсолодший ворог малюка

Святкові дні - це улюблений час спокус для наших малюків. Необмежена кількість цукерок, мандаринок та солодких напоїв. Кожен чекає святого Миколая, щоб той під подушку приніс не лише іграшку, але й улюблені смаколики.

Солодкий рай для кожної дитини може закінчитись шкідливими наслідками.

Харчовий розлад, алергія, ожиріння чи карієс - ці недруги так і чатують, щоб дитина забула про обмеження і піддалась спокусі. 

Як вберегти дитину від надмірного вживання солодкого у ці святкові дні?

 

Дітей можна навчити насолоджуватися солодощами, не захоплюючись ними. Правила, які батьки створюють щодо ласощів, відіграють велику роль у формуванні того, чи будуть діти одержимі ними, чи нормалізують їх як частину збалансованого харчування. Ось кілька правил, які можуть уникнути переїдання солодкого не лише на свята, але і назавжди.

 

Продумайте правила щодо харчування

Ваше завдання як батьків – задати темп здорового харчування. Не потрібно суворих або невблаганних правил (це спонукає до негативного дієтичного мислення), але ви можете погодитися на одну цукерку в день або кілька разів на тиждень і дозволити своїм дітям вирішувати, коли їм це робити. Знання того, що ласощі дозволено в певний момент, мінімізує спокусу, а дозволити обирати час смакування самостійно, дає вашій дитині деякий контроль.

 

Зробіть здорове харчування нормою

Якщо дім заповнено випічкою та цукерками, ваші діти, швидше за все, захочуть харчуватись солодким виключно. Особливо це стосується періоду свят, коли малюк отримує солодощі як подарунок від всіх рідних - вони так і манять скуштувати всі одразу. 

Замість ласощів даруйте дитині корисні цукерки, більше свіжих фруктів, вегетаріанський мармелад чи желе.

 

Уникайте частування як нагороди

Якщо ви використовуєте цукерки, щоб заспокоїти засмучених дітей або винагородити їхню хорошу поведінку, вони навчаться їсти з інших причин, а не з фізичного голоду, і будуть співвідносити їжу з похвалою, сумом або радістю. Це може перетворитися на модель нездорового емоційного харчування. Замість цього винагороджуйте дітей обіймами, добрими словами, наклейками або улюбленою книгою.

 

Відволікайтеся та взаємодійте

Коли ваша дитина вимагає цукерок, відволікайте її своєю увагою. Замість того, щоб заспокоїти їх печивом, пограйте в гру, складіть пазл, складіть кубики або заспівайте разом пісні. Насправді діти частіше не були голодними, а просто нудьгували.

 

Не забороняйте частування

Дослідження показують, що ця тактика просто змушує дітей хотіти солодощів ще більше. Пригощання будуть скрізь протягом усього життя дітей — їх пропонують у школі, таборі, вечірках, спортивних іграх, прогулянках тощо. Діти повинні навчитися насолоджуватися ними повільно, без переїдань і харчових розладів. І вони не можуть цього навчитися, якщо ласощі повністю обмежені і далі є забороненими.

 

Побудуйте для дитини модель здорового харчування - додавайте у раціон побільше фруктів, не забороняйте і не ховайте солодощі від дитини і головне - нехай ваші правила підтримують всі рідні.

Якщо бабуся чи дідусь будуть дозволяти дитини їсти солодке цілодобово, а батьки побудують графік і обмеження, дитина просто не буде слухатись. 

І нехай ваші свята минають не лише весело, але і здорово!

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже