Ниркова недостатність

Стан організму при якому одна або обидві нирки більше не можуть працювати самостійно називають нирковою недостатністю. Лікування ниркової недостатності включає діаліз і трансплантацію нирки. 

  

Що таке ниркова недостатність? 

Ниркова недостатність означає, що одна або обидві нирки більше не можуть належним чином функціонувати самостійно. Іноді ниркова недостатність є тимчасовою і швидко розвивається внаслідок отруєння, травми або стану організму, який потребує невідкладної допомоги . В інших випадках це хронічний стан, який може погіршуватися повільно впродовж тривалого часу. 

Ниркова недостатність може здатися серйозною, і це справді  в організмі так. Але такі методи лікування, як діаліз і трансплантація нирки, допомагають багатьом людям з обмеженою функцією нирок продовжувати жити повноцінним життям. 

  

Що роблять нирки? 

Нирки виконують кілька функцій в організмі людини. Однією із найважливіших є допомога організму у виведенні токсинів. Нирки фільтрують кров і виводять відходи з організму разом із сечею. 

Нирки — це бобоподібні парні органи розміром приблизно відповідають розміром вашої долоні. Вони розташовані під грудною кліткою позаду, в поперековій ділянці з обох сторін. У більшості людей працюють дві нирки, але люди можуть жити добре, якщо принаймні одна із них працює нормально. 

Коли нирки не працюють ефективно, відходи накопичуються в організмі. Якщо це станеться, ви можете відчути себе погано. У найсерйозніших ситуаціях ниркова недостатність може становити загрозу для життя. Однак багато людей можуть впоратися з нирковою недостатністю за допомогою правильного лікування та дотримання правильного режиму дня та відпочинку. 

  

СИМПТОМИ ТА ПРИЧИНИ 

Що викликає ниркову недостатність? 

Найчастішими причинами ниркової недостатності є діабет і високий кров'яний тиск. Однак іноді ниркова недостатність настає швидко через непередбачену причину. 

Коли нирки раптово втрачають функцію (протягом годин або днів), це називається гострою нирковою недостатністю (або гострим ураженням нирок). Цей тип ниркової недостатності часто є тимчасовим і небезпечним для життя.  

Поширені причини гострої ниркової недостатності можуть включати: 

  • Травми 
  • Аутоімунні захворювання нирок 
  • Певні ліки, токсини 
  • Сильне зневоднення 
  • Обструкція сечовивідних шляхів 
  • Неконтрольоване системне захворювання, наприклад захворювання серця або печінки тощо. 

 

Хронічна хвороба нирок зазвичай не виникає відразу,оскільки відноситься до групи захворювань, які виникають внаслідок погіршення функціонування ваших нирок впродовж тривалого часу. Якщо хронічне захворювання нирок не лікувати, воно може призвести до ниркової недостатності, яка потребує застосування гемодіалізу чи трансплантації нирок. 

  

Основними причинами ниркової недостатності внаслідок хронічної хвороби нирок є: 

  • Діабет: неконтрольований діабет може призвести до неконтрольованого рівня цукру в крові. Постійно високий рівень цукру в крові може пошкодити органи тіла, включаючи нирки. 
  • Високий кров'яний тиск: високий кров'яний тиск (гіпертонія) означає, що кров рухається по кровоносних судинах вашого тіла з підвищеною силою. З часом неконтрольований високий кров'яний тиск може пошкодити ниркову тканину. 

  

Інші причини хронічної хвороби нирок включають: 

  • Полікістоз нирок, спадковий стан, при якому кісти (заповнені рідиною мішечки) ростуть у ваших нирках. 
  • Гломерулярні захворювання, такі як гломерулонефрит, які впливають на те, наскільки добре нирки можуть фільтрувати відходи. 
  • Аутоімунні захворювання, які можуть вражати кілька систем організму. 

  

Які симптоми ниркової недостатності? 

На ранніх стадіях захворювання нирок багато людей відчувають мало симптомів або взагалі не відчувають їх. Важливо зазначити, що хронічна хвороба нирок все ще може завдати шкоди, навіть якщо ви почуваєтесь добре. 

Хронічна хвороба нирок і ниркова недостатність можуть викликати різні симптоми у різних людей. Якщо ваші нирки не працюють належним чином, ви можете помітити одну або декілька з таких ознак: 

  • Виражена швидка втомлюваність 
  • Розлад шлунку або блювота 
  • Проблеми з концентрацією уваги 
  • Темні круги та набряки навколо очей 
  • Набряк, особливо навколо рук або щиколоток 
  • Більш часті відвідування туалету, особливо у нічний час 
  • М'язові спазми (судоми/ посіпування м'язів) 
  • Сухість або свербіж шкіри 
  • Поганий апетит або металевий присмак їжі 

 

ДІАГНОСТИКА ниркової недостатності 

Як діагностується ниркова недостатність? 

Лікарі використовують різні тести для вимірювання функції нирок і діагностики ниркової недостатності.  

Зазвичай наші лікарі рекомендують для початку здати наступні аналізи: 

  • Аналізи крові, які можуть показати, наскільки добре нирки видаляють відходи з крові. 
  • Розширена візуалізація за допомогою ультразвукової діагностики, яка може показати аномалії або обструкції (блокади) нирок. 
  • Аналізи сечі, які вимірюють кількість сечі або певних речовин у сечі, таких як білок або кров. 

  

Як лікується ниркова недостатність? 

Лікування ниркової недостатності визначається причиною та масштабом проблеми. Лікування хронічного захворювання може уповільнити прогресування захворювання нирок. Якщо ваші нирки починають поступово втрачати свою функцію, лікарі шукають шляхи прогресування захворювання, аби зберегти нирки здоровими якомога довше. 

Уважно спостерігаючи за вами, ваш лікар може допомогти вам зберегти функцію нирок якомога довше. 

Люди з нирковою недостатністю потребують лікування, щоб зберегти їх життя 

 

Якщо ж ваша ниркова недостатність є хронічною, або у стані загострення, то можуть допомогти наступні методи лікування: 

Діаліз: це лікування допомагає організму фільтрувати кров (виконуючи роботу, яку нирки більше не можуть виконувати). 

Під час гемодіалізу апарат регулярно очищає вашу кров. Люди часто отримують таке лікування ниркової недостатності 3 або 4 дні на тиждень. 

Перитонеальний діаліз очищає кров дещо іншим способом за допомогою розчину для діалізу та катетера. Іноді люди можуть проводити лікування вдома. 

Трансплантація нирки: під час операції з трансплантації нирки лікарі поміщають здорову нирку у ваше тіло, щоб взяти на себе роботу ваших пошкоджених органів. Ця здорова нирка, яка називається донорським органом, може походити від померлого донора або від живого донора, який може бути другом чи членом родини. Люди можуть добре жити з однією здоровою ниркою. 

 

ПРОФІЛАКТИКА 

Чи можна запобігти ниркову недостатність? 

Хоча ниркову недостатність, спричинену хронічною хворобою нирок, неможливо вилікувати повністю, ви можете зробити багато речей, щоб зберегти ниркову функцію, яку ви маєте сьогодні. Здоровий сон та правильний режим дня і відпочинку можуть уповільнити швидкість втрати нирками своїх функціональних можливостей. 

  • Слідкуйте за функцією нирок та регулярно відвідуйте лікарів під час щорічних медичних оглядів та здачі лабораторних аналізів 
  • Тримайте рівень цукру в крові під контролем, якщо у вас діабет. 
  • Підтримуйте рівень артеріального тиску в межах норми. 
  • Уникайте шкідливих звичок. 
  • Харчуйтесь здорово наприклад, обмежте продукти з високим вмістом білка та натрію. 

 

Турбуйтесь про себе і ваше здоров`я завжди буде в порядку. 

Для запису на огляд чи консультацію до лікаря звертайтесь за телефоном 0 800 305 911. 

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже