Як не попастись на гачок “вудки” переїдання або ж Piggy-ефект

Напередодні свят проблема переїдання дуже гостро постає у більшості українців.

Копчене м’ясо, хлібобулочні вироби, хімічні соуси та важкий алкоголь у додатку спрацьовують, як бомба сповільненої дії для вашого шлунково-кишкового тракту. Після затяжного суворого посту перед Великоднем переїдання за столом стає недругом кожного другого українця. 7 тижнів посту Ви харчувались тільки легкою, пісною їжею і за день вирішили змінити свої харчові звички без наслідків? На жаль, наш організм так не працює.

Великодній стіл може стати справжнім випробуванням для Вашого шлунку і призвести до багатьох наслідків - панкреатит, гастрит, загострення виразки чи харчові розлади.

Більше того, переїдання негативно позначається не тільки на ШКТ, а й на роботі майже всіх органів, що веде до передчасного їх зношування. Насамперед, варто розуміти, що після тривалого посту відновити Ваш звичний харчовий режим досить важко, а раптовий перехід на важку святкову їжу для органів травлення може стати неабияким випробуванням.

Найбільше навантаження випаде на ваш шлунок та печінку, а далі вже приєднаються млявість, нудота та важкість. Святкові застілля несуть у собі більше шкоди, аніж користі для Вашого організму. Важка жирна їжа, алкоголь у необмеженій кількості, багато мучного та безперервне вживання їжі без пауз - це прямий шлях до загострення захворювань шлунку та підшлункової залози, запалення якої нерідко виникає невдовзі після вживання великої кількості жирної їжі.

 

Як же потрібно підготувати себе до застілля і що робити, аби Ваше свято минуло без наслідків?

Перш за все, дотримуйтесь водного балансу. Тільки чиста вода якісно запускає всі процеси травлення та допомагає швидше “впоратись” з шкідливою їжею. Дозовано вживайте алкоголь та не поспішайте змішувати різні напої за трапезою. Краще один келих вина за смачною вечерею, аніж біль у шлунку зранку після трьох важких коктейлів.

Така ж порада стосується і гострих та солоних страв, вони подразнюють слизову шлунку та провокують інтенсивніше виділення шлункового соку.  Звісно ж, після 7 тижнів без м’яса Ваш організм у першу чергу спокушається на смачний стейк чи вуджену ковбасу. Проте, не поспішайте з продуктами тваринного походження після тривалої перерви. У перші дні віддавайте перевагу легкій їжі, додаючи м’ясо у кількості 200-250 грам на добу.

Пам'ятайте про те, що краще менше з’їсти ввечері за столом, ніж зранку почати сніданок з болю та печії. Якщо ж зранку Ви відчуваєте нудоту, гострий біль у шлунку та важкість - зверніться до лікаря та не займайтесь самолікуванням.

І пам’ятайте - краще дбати про своє здоров’я щодня, аніж розпочати довготривале лікування після свят.

 

Будьте здорові!

Схоже