Що потрібно знати про атопічний дерматит?

З нагоди Всесвітнього дня атопічної екземи (14 вересня) команда лікарів Медікавер бажає підвищити обізнаність пацієнтів щодо такого поширеного стану шкіри! 

  

Що таке екзема? 

Екзема – це захворювання, яке викликає свербіж і лущення шкіри. Лікарі та науковці досі не знають основної причини виникнення цього захворювання. Екзема часто виникає у людей, які страждають алергією. Вона також досить часто має спадковий характер. Інший термін для екземи - «атопічний дерматит». 

  

Які симптоми екземи? 

Симптоми екземи можуть включати: 

- Сильний свербіж;

- Зміна кольору шкіри – у людей зі світлою шкірою ділянки з екземою можуть виглядати червоними або рожевими. У людей зі смаглявою шкірою вони можуть виглядати темно-коричневими, фіолетовими або сірими. Іноді є ділянка шкіри, яка виглядає світлішою, ніж шкіра навколо неї;

- Наявність невеликих горбиків на шкірі; 

- Шкіра, яка лущиться або утворює лусочки.  

   

Більшість людей з екземою мають перші симптоми до того, як їм виповнилося 5 років. Але екзема може виглядати по-різному у людей різного віку: 

- У немовлят і дітей віком до 2 років екзема, як правило, вражає передню частину рук і ніг, щоки або шкіру голови. Область підгузника зазвичай не зачіпається.

- У дітей старшого віку та дорослих екзема часто вражає бічні частини шиї, ліктьові згини та задню частину колін. Дорослі також можуть мати висипання на зап’ястях, руках, передпліччях та обличчі.

- У дітей старшого віку та дорослих шкіра з часом може ставати товщою і навіть може утворювати шрами від надмірного розчісування. 

  

Чи існує тест для діагностики екземи? 

Ні, тесту немає. Але лікарі можуть визначити, чи є у вас екзема, дивлячись на вашу шкіру та ставлячи вам запитання. 

    

Що я можу зробити, щоб зменшити симптоми? 

Ви можете використовувати густі зволожуючі креми та мазі без запаху, щоб уникнути надмірної сухості шкіри. Якщо можливо, ви також можете спробувати уникнути або обмежити речі, які можуть погіршити симптоми. До них належать: 

- Перебування у занадто жаркому приміщенні, що може провокувати надмірне потовиділення;

- Перебування на дуже сухому повітрі;

- Стрес або хвилювання;

- Різкі зміни температури; 

- Жорстке мило або чистячі засоби;

- Парфуми;

- Вовна або синтетичні тканини (наприклад, поліестер).

   

Як лікувати екзему? 

Існують методи лікування, які можуть полегшити симптоми екземи. На жаль стан неможливо вилікувати. Незважаючи на це, близько половини дітей з екземою виростають з неї до того часу, коли вони стають дорослими. Лікування екземи включає: 

- Зволожуючі креми або мазі – ці продукти допомагають підтримувати шкіру вологою. У деяких випадках ваш лікар може запропонувати використовувати вологу пов’язку поверх спеціальних кремів або ліків. Слід наносити крем або мазь відразу після ванни або душу.  

- Стероїдні креми та мазі – вони можуть допомогти при свербінні та набряку. У важких випадках вам можуть знадобитися стероїди в таблетках. Незважаючи на те, що ці ліки допомагають, вони також можуть спричинити побічну дію. 

- Світлотерапія. Іншим варіантом лікування є те, що називається «світлотерапією», але лікарі не використовують її часто. Під час світлотерапії ваша шкіра піддається впливу особливого типу світла, яке називається ультрафіолетовим. Ця терапія зазвичай проводиться в кабінеті лікаря.Лікарі зазвичай рекомендують світлотерапію людям, які не мають покращення за допомогою інших методів лікування. 

- Ліки, які змінюють роботу імунної системи – ці ліки призначені лише для людей, які не мають користі від безпечніших варіантів лікування. 

  

Чи можна запобігти розвитку екземи? 

Фахівці не знають, чи існує спосіб запобігти екземі. Немовлята, у яких є батьки або брати або сестри з екземою, також мають вищий ризик нею захворіти. Для цих немовлят може бути корисним хороший догляд за шкірою, особливо в холодних або сухих місцях. Хороший догляд за шкірою передбачає використання зволожуючих кремів або мазей. Але лікарі ще не знають, чи це дійсно допомагає запобігти екземі пізніше. 

Якщо ви використовуєте крем або мазь для новонародженого, важливо спочатку вимити руки. Це допомагає знизити ризик потрапляння мікробів на шкіру дитини, які можуть спричинити інфекцію. Також доцільно використовувати продукти в тюбиках замість баночки, в яку занурюють пальці. 

Якщо ви помітили у себе чи у Вашої дитини симптоми атопічного дерматиту – не баріться, запишіться на прийом до сімейного лікаря чи дерматолога за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже