Сітківка ока і для чого вона потрібна?

Сітківка ока, або внутрішня чутлива оболонка ока - периферична частина зорового аналізатора. Нейрони сітківки є сенсорною частиною зорової системи, що сприймає світлові й кольорові сигнали. 

Іншими словами - сітківка забезпечує сприйняття зображення, яке проектується на ній за допомогою рогівки та кришталика, перетворюючи його в нервові імпульси, які потім передаються в головний мозок. У мозку відбувається розшифрування цих імпульсів і перетворення в зорові образи предметів саме таких, як ми їх бачимо.

Під мікроскопом можна розглянути, що сітківка складається з 10 шарів. У центральній області сітківки знаходиться зоровий нерв, судинні пучки чи макула.

Саме в макулі зосереджена найбільша кількість фоторецепторів,  які допомагають бачити при яскравому денному освітленні та відповідають за високу гостроту зору, здатність бачити дрібні деталі, читати та сприймати кольори.

Периферична частина забезпечує просторовий та периферичний зір. Таким чином людина  має змогу бачити все те, що знаходиться навколо предмета. Завдяки цим фоторецепторам ми бачимо в темний час доби та при слабкому освітленні.

 

Периферична дегенерація сітківки

Периферійний зір  практично не видно при звичайному огляді очного дна, оскільки знаходить за екватором очного яблука. Саме в цій зоні, як правило, розвиваються дистрофічні процеси, зазвичай зумовлені довжиною ока і як наслідок розвитком короткозорості та порушенням кровопостачання в цій ділянці.

Відшарування сітківки – це процес при якому внутрішня оболонка ока, робота якої сприймати зображення, відокремлюється від структур ока, що знаходяться під нею, судинної оболонки. 

Основною небезпекою є відсутність будь-яких симптомів.Пацієнт звертається лише тоді, коли відшарування дійшло до центральних відділів з типовою скаргою на відчуття “фіранки” перед оком.

Коли варто негайно звернутись до офтальмолога:

  • Звузилось поле зору; з’явилась «темна шторка» перед оком;
  • Перед очима з’являються плаваючі точки, мушки;
  • Різко зник боковий зір;
  • Предмети навколо коливаються або деформуються, коли ви їх розглядаєте
  • Відшарування сітківки може виникнути при:
  • Різноманітних патологіях зі сторони очей;
  • Загальних проблем зі здоров’ям (підвищеному артеріальному тиску, цукровому діабеті, хворобі нирок);
  • Черепно-мозкових травмах;
  • Гормональних порушеннях

До загальних захворювань сітківки зазвичай відносять ті, які пов’язані з системними захворюваннями, наприклад серцево судинними захворюваннями, діабет, змін складу крові, стеноз сонних артерій та підвищення її в’язкості. Захворювання сітківки  можливе в будь-якому віці. 

Основною небезпекою є відсутність будь-яких симптомів. Пацієнт звертається лише тоді, коли відшарування дійшло до центральних відділів з типовою скаргою на відчуття “фіранки” перед оком.

Що можна діагностувати за допомогою офтальмоскопії, не рідше 1 разу в рік, електрорентгенографії (визначення ступеня інимізації сітківки).

 

Чим загрожує патологія сітківки ока ?

Це захворювання небезпечне тим, що призводить до повної невиліковної сліпоти, якщо вчасно його не виявити та не розпочати лікування.

Запис на консультацію

Патології ока, пов’язані з сітківкою до сьогодні залишаються «головним болем» провідних лікарів-офтальмологів у всьому світі. Адже якщо катаракту можна вилікувати на будь-якій стадії, то серйозні порушення в передачі нервових імпульсів до головного мозку поки що вилікувати не вдається. Вчені у сфері офтальмології намагаються створити штучну оболонку, і якщо їм це вдасться, це буде справжнім проривом у медицині. А поки що, щоб запобігти втраті зору, нам залишається спостерігати за собою та у випадку найменших порушень провести повну діагностику ока.

“Своєчасна діагностика ледь не єдина умова успішної боротьби з хворобами сітківки. Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів його вилікувати. Якщо час для терапевтичного лікування втрачено, буде потрібно хірургічне втручання. У цьому випадку мова вже йде не про поліпшення зору, а про збереження і стабілізацію його”-,говорить лікар офтальмолог Медичного центру Медікавер Паламаренко-Велика Наталія Сергіївна. 

Офтальмологи Медичного центру Медікавер знають як вчасно діагностувати патологію сітківки та врятувати ваш зір.

Записуйтесь на консультацію за номером телефону 0 800 305 911, або заповнюйте форму онлайн

І нехай ваш зір завжди залишається гострим!

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже