Стань донором - врятуй життя!

14 червня щорічно медична спільнота відзначає Всесвітній день донора крові. Ця подія спрямована на підвищення обізнаності про необхідність здачі крові, про безпечність процедури, а також на подяку добровільним донорам крові за їх важливу місію у цьому житті. 

  

Кожна крапля крові - це врятоване життя українця. 

Особливо цінною є донація у воєнний час, адже саме донори крові допомагають врятувати життя нашим громадянам, зокрема пораненим у гарячих точках, військовим тощо. 

Недарма донорів називають ангелами-охоронцями людського життя, адже саме вони можуть врятувати іншого. 

На жаль, навколо донації існує безліч міфів та страхів, адже здача крові - це досить неприємний процес для багатьох. Проте не варто боятись - це цілком безпечно, безболісно і головне - ви допомагаєте іншому жити. 

А така мета може компенсувати будь-яку незручність. 

  

Який процес здачі крові? 

Не хвилюйтеся, якщо ви трохи хвилюєтесь – це цілком нормально. 

Однією з найважливіших речей, які ви можете зробити, щоб подбати про власне здоров’я перед здачею крові - це пити багато рідини і багато їсти. 

   

За день до процедури: 

- Пийте багато рідини – 10 склянок для чоловіків і 8 склянок для жінок; 

- Постарайтеся добре виспатися;

- Випийте 750 мл (це 3 склянки хорошого розміру) рідини; 

- З’їсти щось смачненьке; 

- Уникайте інтенсивних фізичних навантажень. 

  

Здача крові 

Присядьте і розслабтеся на зручному дивані. Ви можете почитати, поспілкуватися з іншими донорами або просто насолодитися спокійним часом до процедури. 

Наші співробітники будуть уважно стежити за вами, щоб переконатися, що ви в порядку під час здачі крові. Поговоріть із співробітником, якщо в будь-який момент ви відчуваєте незручність або занепокоєння.  

  

Відразу після процедури 

Головне - не піднімайтесь різко у вертикальне положення одразу після проведеної процедури забору! Ви можете відчувати втому, нудоту та загальне нездужання. Важливо відпочити кілька хвилин у донорському кріслі. 

Піднімайтесь легко і повільно, не робіть різких рухів. Варто відновити водний баланс і бажано з’їсти щось солодке. 

Після процедури, працівники центру дадуть вам щось солодке та склянку води чи соку, щоб ви змогли відновити сили після здачі. 

 

У наступні 8 годин після здачі крові 

- Пийте більше рідини. Впродовж перших 3 годин старайтесь випити ще 3 великі склянки; 

- Сідайте, коли маєте можливість. Вашому організму потрібно трохи часу для відновлення, тому намагайтеся не проводити занадто багато часу на ногах; 

- Намагайтеся не перегріватися. Іноді це буває складно, але намагайтеся уникати гарячого душу, метушні, перебування під прямим сонячним промінням і гарячих напоїв; 

- Тримайтеся подалі від алкогольних напоїв; 

- Їжте регулярно — Вам знадобиться Ваша енергія. 

  

Не менше 12 годин після процедури дотримуйтесь таких порад: 

Уникайте інтенсивних фізичних навантажень (наприклад, їзди на велосипеді, бігу або відвідування тренажерного залу) або небезпечних видів діяльності, включаючи діяльність або роботу, де може постраждати громадська безпека.  

Якщо відчуваєте посилену втому та слабкість, то краще візьміть собі вихідний, адже кожному індивідуально потрібен час для відновлення. 

Більшість людей почуваються чудово після донації крові. Тому цілком реально, що ваш організм відреагує без стресу, та лише легка втома буде у результаті процедури. 

   

Зменшіть ризик побічних ефектів 

 

Якщо в місці забору крові з’явився синець 

Невеликі синці навколо того місця, де була введена голка, цілком нормальні, і турбуватися нема про що.  

Набагато рідше можуть виникати більші синці або гострий біль у місці проколу. Такі гематоми можуть виглядати страшно, але зазвичай вони нешкідливі, і всі синці зникнуть за декілька днів. 

Цьому не завжди можна запобігти, тримаючи пов’язку на руці впродовж  4 годин після донорства, а також уникаючи підняття важких предметів і напруженого використання руки впродовж наступних 24 годин. 

  

Як лікувати синець 

Якщо ваш синець викликає будь-який дискомфорт: 

- Покладіть на синець холодний пакет, загорнутий в чисту тканину. Робіть це лише 15 хвилин за раз, 3-4 рази протягом перших 24 годин. 

- Використовуйте м’які знеболюючі засоби, такі як парацетамол (не аспірин або протизапальні препарати, такі як ібупрофен). 

- Якщо синяк спричиняє сильний біль, оніміння, запалення, скутість або набряк, зателефонуйте нам за номером 0 800 305 911, щоб поговорити з одним із наших медичних працівників й звернутись на огляд лікаря! 

 

Будьте здорові й робіть добрі справи у своєму шляху. 

Кожен донор - це майбутнє наших захисників у такий час. 

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже