Стрес та безсоння

За останні півроку життя українців було сповнене складними випробуваннями, тривогами, подоланням перешкод та фінансово-економічною нестабільністю. Очікувано, що за цей час багато мав відсутність належного відпочинку і, як наслідок, міг стикнутися із розладами сну.

Безсоння є поширеним розладом сну, спричинене впливом стресу. Люди з безсонням відчувають надмірну денну сонливість, втому, дратівливість та інші порушення, коли вони не сплять. 

На жаль, гарний нічний відпочинок може бути невловимим, якщо ви переживаєте стрес, особливо якщо проблеми зі сном є головним джерелом ваших повсякденних тривог. Саме тому ми підготували рекомендації, які допоможуть вам мати гарний та міцний сон в умовах війни.

  

Управління стресом є ключовим для гарного нічного сну, і те наскільки добре ви справляєтеся зі стресом, залежить від вашого повсякденного способу життя. Окрім дотримання збалансованої дієти та фізичних вправ протягом тижня, ви можете зменшити стрес за допомогою контрольованого дихання та інших технік релаксації. 

Здоровий баланс між роботою та особистим життям також важливий, як і ваша здатність продуктивно «вивільняти» стрес під час ситуацій, які викликають стрес, а не в інші моменти.

Правильна гігієна сну також може покращити якість і тривалість сну, залишаючи вас більш бадьорими вранці та готовими до подолання стресу. 

  

Рекомендації щодо гігієни сну включають:

Суворий графік сну: лягайте спати і прокидайтеся щодня в один і той же час. Це стосується вихідних, подорожей чи відпустки.

Оптимальна атмосфера в спальні: ваша спальня повинна мати розслабляючий ефект, коли ви готові заснути. Слід тримати приглушене світло та зменшити вплив зовнішнього шуму. Комфортна температура також важлива; експерти зазвичай рекомендують від 18 до 20 градусів за цельсієм.

Без електроніки: телевізори, комп’ютери, мобільні телефони та інші електронні пристрої випромінюють синє світло, яке може заважати спати. Для найкращих результатів сну не використовуйте ці пристрої у своїй спальні.

Уникайте споживання нікотину та кофеїну в години перед сном. Алкоголь також може провокувати проблеми зі сном. Багато людей вважають, що вживання алкоголю допомагає заснути через седативні властивості, але ви можете відчувати фрагментацію сну, оскільки ваше тіло переробляє та розщеплює алкоголь. Нарешті, вам слід уникати великої кількості їжі перед сном.

Регулярні фізичні вправи: помірні вправи вранці або рано вдень можуть допомогти вам розслабитися та легше заснути ввечері.

Деякі люди також відчувають занепокоєння, коли прокидаються серед ночі й бачать час на годиннику біля ліжка. Не дивіться на годинник, коли прокидаєтеся – за необхідності накрийте дисплей.

   

Якщо проблема із засинанням посилюється, вас турбує постійне безсоння, зверніться до свого лікаря або ж до дипломованого психотерапевта, який допоможе вам фахово розібратися з проблемою безсоння. Ви можете обрати спеціаліста самостійно або скористатися допомогою відділу обслуговування пацієнтів за номером гарячої лінії 0 800 305 911.

 

Намагайтеся адаптуватися під нові умови. Вірте в перемогу і все обов'язково здійсниться.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже