УЛЬТРАЗВУКОВА ДІАГНОСТИКА ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ: СКІЛЬКИ “D” ПОТРІБНО? #1

УЛЬТРАЗВУКОВА ДІАГНОСТИКА ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ: СКІЛЬКИ “D” ПОТРІБНО?

УЗД міцно увійшло в наше життя. Сьогодні без цього виду діагностики не обходиться жодне ґрунтовне обстеження організму. Особливе значення УЗ-діагностування має в спостереженні за вагітністю. Воно показане усім, без винятку, майбутнім мамам щонайменше тричі за 9 місяців: у І триместрі (11-13 тижнів), у ІІ триместрі (19-21 тиж.), у ІІІ триместрі (30-32 тиж.).

Але форматів УЗ-досліджень вже є так багато – 2D, 3D і навіть 4D! І всі вони є невід’ємним доповненням до повноцінного та якісного обстеження вагітних, – стверджує лікар акушер-гінеколог, лікар ультразвукової діагностики Медичного центру Медікавер у м. Ужгород Вікторія Шиман і роз’яснює, коли яке УЗД робити і в чому їх різниця.

У яких випадках не обійтись без 3D?

Відома англійська школа ультразвуку London School of Ultrasound наголошує, що усім вагітним слід проводити 3D-сканування мозку плоду при скринінгу І триместру – у 12 тижнів. Цей вид дослідження за змінами в головному мозку дозволяє виявити важкі дефекти спинного мозку, а саме – Spina Bifida (відкритий спинний мозок). На таких ранніх термінах може бути недостатнім тільки 2D-сканування, тому 3D є важливим доповненням.

На ІІ-ІІІ триместрах не обійтись без 3D-сканування мозку плоду при підозрі дефектів окремих його структур, таких як часткова або повна агенезія (відсутність) мозолистого тіла, порожнини прозорої перетинки, хробака мозочка.

У яких випадках не обійтись без 4D?

4D УЗД також є невід’ємною частина обстеження плоду в ІІ-ІІІ триместрах вагітності, особливо для діагностики дефектів обличчя, а саме очей (наявність очних яблук в орбітах), розщілини губ та піднебіння, наявності або відсутності вушних раковин, дефектів носа, кінцівок, пальців.

Які проблеми у діагностиці можуть виникнути під час 3D та 4D УЗД?

Проблеми з використання 3D і 4D при діагностиці полягають тільки у правильності отримання 2D-зрізів. На це впливає багато факторів: положення плоду, наявність навколоплідних вод біля зони дослідження, товщина та щільність жирової тканини передньої черевної стінки матки, кваліфікація лікаря.

Які переваги 4D над 3D УЗД?

Перевагою 4D над 3D є те, що ми можемо спостерігати за плодом у режимі реального часу, бачити його рухи та навіть емоції, посмішку.

Які недоліки 4D УЗД?

Немає жодного недоліку, пов’язаного із самим методом дослідження. Недоліки можуть виникати тільки при отриманні бажаного зображення, яке вимагає від лікаря певних знань та вмінь.

Чи достатньо інформативним є 4D УЗД для лікаря, чи без показників 2D не обійтись?

Звичайно, 2D УЗД є невід’ємною частиною всіх ультразвукових обстежень вагітних. Всі інші методи тільки доповнюють його та значно покращують якість обстеження. Одна з найпотужніших у світі шкіл ультразвуку в акушерстві – Фонд Медицини Плода – веде всі свої навчання і сертифікацію для лікарів на основі 2D-зображень та відео.

Чи є протипокази для проходження УЗД?

Не існує жодного дослідження про негативний вплив ультразвуку на організм людини чи плоду. Тому протипоказів до проведення УЗД вагітним немає. Також немає обмежень у кількості таких досліджень – їх проводять стільки, скільки потребує кожен окремий випадок.

Схоже