Вакцинація під час війни: не відкладайте на потім те, що рятує життя!

Діти та дорослі, які живуть на територіях, що частково або повністю постраждали від військового конфлікту, часто є найбільш вразливими до спалахів вакцинокерованих інфекційних захворювань. До того ж, на сьогодні велика кількість тимчасово переміщених осіб нашої країни живуть у неформальних міських поселеннях, центрах прийому, таборах. Як наслідок, неякісне харчування, скупчення людей, антисанітарія, пошкодження існуючої інфраструктури охорони здоров’я являють собою перешкоди у доступі до звичайних медичних послуг, включаючи вакцинацію. Вказане створює сприятливе середовище для спалахів вакцинокерованих інфекцій, які в таких умовах можуть швидко поширюватися та мати високу ймовірність тривалої передачі через недостатній нагляд, незадовільне або навіть відсутнє лікування, погано навчений чи недоступний медичний персонал, а також труднощі, пов’язані з плануванням реагування на спалах. 

 

Введення військового стану в Україні у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації та подальший розвиток подій, призвело до значного падіння охоплення вакцинацією та високої ймовірності спалахів інфекційних захворювань. Зокрема, населення піддається підвищеному ризику захворіти на правець, унаслідок осколкових поранень та інфікуванню багатьма іншими інфекційними вакцинокерованими захворюваннями, зважаючи на несприятливі умови проживання, а саме поліомієліт, дифтерія, кір, туберкульоз та ін. 

 

Саме тому важливо продовжувати проведення обов’язкових та рекомендованих щеплень згідно з Національним календарем вакцинації, зважаючи наскільки це можливо в умовах військового стану. Вирішальним являються отримання всіх необхідних щеплень серед новонароджених та дітей перших двох років життя. У випадку порушення календаря імунізації серед будь-яких вікових груп населення слід якомога швидше відновити щеплення. Своєчасна вакцинація є ключем до захисту дітей, дорослих і людей старшого віку від серйозних і небезпечних для життя інфекційних захворювань.

В Україні обов’язковою є імунізація від наступних небезпечних інфекцій:

- Туберкульозу;

- Гемофільної інфекції типу b;

- Гепатиту В; 

- Кашлюку;

- Дифтерії;

- Правця;

- Поліомієліту;

- Кору, паротиту, краснухи.

    

Крім того, для дорослих і дітей МОЗ рекомендує проведення і рекомендованих щеплень від інфекційних захворювань, випадки яких також зустрічаються на територіях нашої країни:

- Ротавірусної інфекції (для дітей віком від 6 до 24 тиж);

- Гепатиту А (для дітей віком від 1 року та дорослих);

- Вітряної віспи (для дітей віком від 9 міс та дорослих, які раніше не хворіли цією інфекцією);

- Пневмококової інфекції (для дітей віком від 6 тиж та дорослих, особливо груп ризику);

- Менінгококової інфекції (для дітей віком від 6 тиж та дорослих);

- Папіломавірусної інфекції (для дітей віком від 9 років та дорослим);

- Грипу (дорослим та дітям від 6 міс);

- Кліщового енцефаліту проводиться курсом від 3 щеплень, ревакцинація потрібна кожні 3 роки;

- Черевний тиф (дорослим і дітям від 2 до 5 років, дітям менше 2-х років за скеруванням лікаря-педіатра задля виїзду в Африку, Індію та Азію.

  

Практично весь спектр обов’язкових та рекомендованих одно- та багатокомпонентних вакцин ви можете отримати у нашому медичному центрі. Для проведення вакцинації, організації грамотного графіку щеплень та отримання відповідей на найпоширеніші запитання  щодо імунізації ви можете записатися на консультацію до педіатра, сімейного лікаря чи терапевта МЦ Медікавер за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже