Ваші ясна знають більше!

Більшість людей хибно вважає, що догляд за ротовою порожниною полягає лише в проведенні маніпуляцій з метою запобігання розвитку карієсу та підтримуванні білосніжного кольору емалі. Однак, слід відзначити, що велику роль відіграє і стан здоров’я Ваших ясен. 

Проблеми з яснами можуть завдавати не менше дискомфорту, ніж поганий стан зубів. Кровоточивість, хитання зубів, підвищена чутливість та такі захворювання, як пародонтит і гінгівіт виникають саме внаслідок запальних процесів у тканинах ясен.

  

До основних симптомів, які вказують на запалення ясен належать:

- кровотеча під час чищення зубів або прийомів їжі,

- підвищена чутливість при прийомі холодної або гарячої їжі,

- почервоніння,

- набряк,

- поява гною в пародонтальних кишенях,

- рухливість зубів.

Основною причиною захворювань ясен є накопичення бактерій зубного нальоту вздовж місця, де ясна щільно прилягають до зуба. Якщо не видаляти бактерії шляхом регулярного та ефективного чищення щіткою та ниткою, вони можуть подразнювати ясна та призводити до гінгівіту - ранньої, зворотної форми захворювання ясен

В подальшому, якщо не вирішити проблему, ясна не можуть щільно прилягати до зубів, унаслідок чого утворюються невеликі щілини або «кишені». При відсутності лікування протягом тривалого часу ці «кишені» між яснами та зубами можуть стати глибшими й перерости в більш серйозну проблему —  пародонтиту, який є незворотнім процесом і може призвести до втрати зуба.

  

Як можна запобігти розвитку запалення ясен?

1. Чистіть зуби щонайменше двічі на день. Переконайтеся, що ви дотримуєтеся правильної техніки чищення. Якщо ви не впевнені, що робити, зверніться до стоматолога для уроку навичкам гігієни.

2. Щодня використовуйте зубну нитку. Це займе не більше кількох хвилин, однак використання зубної нитки може бути найважливішим, що ви можете зробити, щоб запобігти проблемам з яснами в майбутньому.

3. Щодня використовуйте ополіскувач. Антисептичний засіб для полоскання рота вбиває бактерії, які викликають захворювання ясен.

4. Харчуйтеся збалансовано. Збалансована дієта, що включає велику кількість вітаміну С і кальцію, може звести до мінімуму ймовірність виникнення проблем з яснами.

5. Пийте багато води. Питна вода, особливо після їжі, може допомогти змити їжу з ваших зубів і зменшити ймовірність того, що бактерії утворюють наліт, що пошкоджує ясна.

6. Скажи тютюну ні. Якщо ви курите сигарети або вживаєте інші тютюнові вироби, спробуйте позбутися цієї шкідливої звички.

7. Будьте обережні з дуже гарячими або дуже холодними стравами та напоями. 

8. Розслабтеся. Стрес підвищує рівень гормону стресу кортизолу, збільшуючи ймовірність запалення у всьому тілі, в тому числі в яснах.

 

Але не забувайте, що є місця, де ви фізично не можете очистити зуби самостійно, тому аби уникнути запалення, варто відвідувати лікаря-стоматолога на професійну гігієну ротової порожнини кожні півроку.

 

Якщо Ви помітили у себе симптоми, які свідчать про проблеми з яснами, то Вам варто негайно звернутись на консультацію до лікаря-стоматолога задля оцінки стану ясен та навчання щодо навичок по догляду за ротовою порожниною. Не нехтуйте оглядами у лікаря-стоматолога, адже від здоров’я ваших ясен залежить стан всієї ротової порожнини.

 

Для запису на консультацію до лікаря-стоматолога в МЦ Medicover зверніться за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже