Вітамін з Dивовижними властивостями.

Вивчаючи стан здоров’я більшої частини населення, а також враховуючи результати досліджень останніх років, може скластися враження, що вітамін Д — це свого роду панацея.

Він бере участь не тільки у формуванні та підтриманні здоров’я кісток та зубів, але знижує ризик виникнення деяких форм пухлин (товстої кишки та молочної залози), захищає від розвитку діабету двох типів, підтримує правильний гормональний фон у жінок та репродуктивну функцію. Під час вагітності та годування груддю вітамін дуже важливий, більше того він може захистити від розвитку психічних порушень та захворювань нервової системи. Потреба організму у вітаміні Д залежить від віку, стану здоров’я, але його дефіцит, в будь-якому випадку збільшує ризик виникнення різних захворювань. В дитинстві цей вітамін надзвичайно важливий для формування кісток і правильного функціонування м’язів, в більш старшому віці він скорочує ризик розвитку серцево — судинних та аутоімунних захворювань і запальних процесів. Також цей вітамін має всі властивості стероїдних гормонів. Як стероїдний гормон впливає на синтез естрадіолу, прогестерону Амг, знижує гіперестрогенію.

А сьогодні Д3 крайнє необхідний ще й для профілактики зараження респіраторними інфекціями включаючи інфекцію коронавірусу.

За даними останніх досліджень він допомагає при профілактиці інфекції коронавірусу COVID-19.Також цей вітамін зміцнює імунітет і протистоїть респіраторним захворюванням, особливо у літніх людей.

З'ясувалося у хворих Італійців в яких рівень був нижче 15 нг /мл, коронавірус протікав у дуже важкій формі.

Доведені факти:

- Вітамін Д прямо асоціюється з кількістю ускладнень і важкістю ГРВІ;

- Низький рівень вітаміну Д в 90 % пацієнтів з важкими формами ураження легень при ГРВІ вимагають штучної вентиляції;

- Штучно доданий вітамін Д — є безпечним і він захищає від інфекції дихальних шляхів;

Дослідники медичного Університету в Колорадо пояснюють яким чином ця речовина знижає ризик респіраторних захворювань. За словами професора Адит Джинде вона необхідна для природного вироблення особливих білків, які найбільш активні саме в дихальних шляхах. Ці білки забезпечують захист від вірусів та бактерій. Коли в організмі циркулює недостатньо вітаміну Д, "білків захисників" виробляється мало, а організм стає більш сприйнятливим до захворювань, особливо респіраторних.

Ця цінна властивість особливо актуальна сьогодні, в умовах небезпеки зараження коронавірусом – адже він також уражає дихальну систему.

Загальнодержавний карантин та домашня самоізоляція більшості населення України — фактори, що сприяють ще більшому дефіциту вітаміну Д. В таких умовах отримати достатню кількість з їжі практично неможливо.

Як бачимо важливість вітаміну — гормону Д важко переоцінити – і справа тут не тільки в профілактиці респіраторних інфекцій, включаючи нову коронавірусну.Тому не відкладайте проведення дослідження у довгий ящик — потурбуйтесь про власне здоров’я та здоров’я Ваших близьких.

Автор статті: лікар - репродуктолог Ірина Кожема.

Схоже