5 факторів ризику втрати зору

Зір - це одна з найважливіших фізіологічних функцій людського організму.Стреси, тривала робота за комп’ютером чи неправильно підібрані окуляри можуть бути причиною погіршення зору.

Втрата зору відбувається непомітно, поступово, і дуже часто безболісно.

У вирі буденної заклопотаності ми не звертаємо увагу на мінімальні сигнали, коли варто піти до спеціаліста на огляд.

Погана різкість, втома, сухість очей чи важка адаптація від переходу з темного у світле приміщення - це одні з симптомів погіршення зору.

Причиною погіршення зору є не тільки вік. Не варто забувати і про зовнішні фактори, що негативно впливають на зір. У групі підвищеного ризику, в першу чергу, знаходяться люди, тісно пов'язані з роботою за комп'ютером: програмісти, офіс-менеджери. Також тривожність і підвищений стрес на робочому місці погіршують ситуацію в рази.

Неважливо від віку, кожен повинен чути свій організм і перевіряти зір регулярно. Від школярика до літніх людей - втрата зору може статись із кожним.

Разом із лікарем офтальмологом мережі Медичних центрів Медікавер, Паламаренко-Великою Наталією Сергіївною, ми підготували для вас перелік  поширених захворювань очей.

 

1. Зниження гостроти зору. Воно поділяється на декілька факторів.

а) Зменшення зіниць у розмірі. Оскільки м’язи, які керують зіницею з віком втрачають свою силу, незалежно від віку людини,і як наслідок призводять до звуження зіниці.

Людина відчуває нестачу світла та з’являється більша чутливість після різкого переходу з темного приміщення на яскраве світло.

б) Зниження контрастності. З часом у людини стає менша кількість клітин сітківки, які відповідають за колірне сприйняття. Зокрема, блакитний і синій колір здаються більш розмитими та безколірними.

Це один із симптомів, які в майбутньому може призвести до втрати зору, тому варто не затягувати і звертатись до спеціаліста з появою перших сигналів.

в) Зниження периферичного зору. Також одним із розповсюджених явищ є звуження поля зору. Периферичний зір допомагає орієнтуватися в просторі.  Внаслідок, можуть з’явитись помірні і важкі випадки втрати периферичного зору створюють відчуття бачення через вузьку трубку, стан, що зазвичай називають "тунельним зором".

Симптоми втрати периферичного зору також можуть включати труднощі із зором у тьмяному світлі і зниження здатності орієнтуватися під час ходьби

г) Відшарування скловидного тіла. Склоподібне тіло - це прозора безбарвна гелеподібна рідина, що заповнює порожнину очного яблука.

Людина може відчувати це відшарування, помічаючи мушки ( плаваючі помутніння) і блискавки ( світлові ефекти, зачасту збоку) перед очима.

Це вимагає постійного контролю лікарем-офтальмологом аби не призвести до повної втрати зору.

2. Дефіцит вітаміну А ( ксерофтальмія) - сухість слизової оболонки кон'юнктиви та рогівки у зв’язку з порушенням живлення (гомеостазу) та супроводжується дискомфортом в очах і порушенням зору.

3. Помутніння рогівки - зниження прозорості. Клінічно зазвичай виникає внаслідок патологічних або дегенеративних змін рогівки і часто пов’язана із помітним знебарвленням самого зовнішнього виду. Може бути викликано рубцями або травмами. Якщо рогівка набрякає, в неї проникає рідина і повільно стає спричиняє помутніння. Зір падає і назавжди змінює колір рогівки.

4. Катаракта - захворювання з помутнінням кришталика, що спричиняє різні ступені розладу зору. Розвивається під дією зовнішніх чинників або в результаті деяких захворювань, зокрема цукрового діабету. Фізично помутніння зумовлене денатурацією білків та погіршенням активності шаперона кристаліна, функція якого відновлювати структуру цих білків.

5. Глаукома - група довготривалого захворювання очей, унаслідок підвищеного очного тиску. Причинами можуть бути як підвищена продукція внутрішньоочної рідини, так і ускладнення або відсутність відтоку рідини природнім шляхом.

 

Запис на консультацію

 

Щоб ваш зір завжди залишався в ідеальному стані, варто дотримуватись таких рекомендацій:

  1. Не працювати за комп’ютером чи іншими електронними пристроями більше 1-1,5 годин без перерви. Давайте очам відпочити, не зосереджуйтесь в одній точці.
  2. Не займайтесь самолікуванням. Якщо відчуваєте, що очі болять чи пересихають під час роботи, зверніться до лікаря за порадою. Не обирайте очні краплі чи інші препарати самостійно.
  3. Підібрати окуляри чи лінзи для зору повинен тільки лікар-офтальмолог, попередньо здійснивши діагностику та індивідуально підібравши рецепт для вас
  4. Приходьте на профілактичні огляди до лікаря-офтальмолога, аби завчасно попередити падіння зору 

Запрошуємо вас на прийом у медичний центр Медікавер за адресами: 

м. Львів, вул. Антоновича, 102

м. Львів, вул.Стрийська, 204.
 

Завітайте на огляд та подбайте про здоров’я ваших очей.

Записатись на консультацію можна за телефоном 0 800 305 911, або заповнивши форму

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже