Здорове харчування: як повинні харчуватись діти дошкільного віку та школярики?

Харчові звички закладаються нами з дитинства, і зазвичай малюки, яких батьки привчали харчуватись правильно, обмежували вживання фаст-фуду та шкідливої їжі, у дорослому віці підтримують цю модель поведінки.

Тож яким повинно бути харчування малюків та школяриків, аби вони отримували всі необхідні вітаміни та мікроелементи розказує дитячий лікар-гастроентеролог, Нагурська-Кобіневич Ірина Іванівна

Достатня кількість поживних речовин міститься в м’ясних продуктах, фруктах та овочах, також не варто уникати в раціоні дитини продукти, які містять багато кальцію, до прикладу молочні продукти, сири.

Збалансований раціон та  правильна культура споживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорою і уважною. 

  

Яким повинно бути харчування малюка від 3 до 7 років?

Головним завданням є забезпечення нормального росту та розвитку організму, а також підготовка мозку, м’язів та кісток до зростання розумових і фізичних активностей і зміни режиму, коли з’явиться школа.

Основні принципи харчування дітей дошкільного віку:

  • харчування дошкільнят має бути збалансованим і містити всі необхідні мікроелементи та вітаміни;
  • у харчуванні мають враховуватись індивідуальні особливості кожної дитини, до прикладу алергія на лактозу чи непереносимість інших продуктів;
  • харчування повинно забезпечувати дитячий організм необхідною енергією для того, аби в них спостерігалась розумова, рухова і психічна активність;
  • варто ретельно слідкувати за системою обробки і приготування їжі, а також стежити за якістю та терміном придатності продуктів.

Необхідна енергетична ємність малюка до 3 років складає 1300 ккал, для дитини 4-5 років - 1500 ккал, а для школярів 7 років - 1800 ккал.

Окрім цього, щоденно в раціоні дитини повинна бути достатня кількість жирів, вуглеводів та білків.

Джерелами жирів для дитини є масло вершкове та рослинне, молоко, вершки, молочні продукти, а також м’ясо та риба.

Джерелами вуглеводів є солодощі і цукор, а також фрукти, овочі.

Повноцінними джерелами білка є м’ясо, риба,молоко, молочні продукти, яйця, бобові та хліб.

А також дитину потрібно забезпечити достатньою кількістю солей та мікроелементів. Для формування кісток, зубів, а також нормальної роботи серця потрібен кальцій, він міститься в молоці, йогурті, ряжанці та сирі. Також активну участь  у побудові кісткової тканини і підтримки рівноваги в процесі кровотворення бере фосфор, який міститься в рибі, м’ясі сирах та бобових.

Для нормального функціонування щитовидної залози потрібен йод, який можна природньо отримати з морської риби, морської капусти та водоростях.  Для розвитку і росту, нормального статевого дозрівання у дітей варто ввести в раціон цинк, яким багаті риба, м’яса, яйця, гречана крупа тощо.

Окремою категорією є вітаміни, які необхідні кожній дитині, незалежно від віку, особливо вітаміни групи С (картопля, петрушка, цитрусові, шипшина, солодкий перець), вітаміни групи В (крупи, бобові, печінка, м’ясо, молочні продукти, риба), вітаміни групи А (вершкове масло, печінка, вершки, морква, сметана), вітамін Д (курячі яйця та печінка), групи Е (олії, крупи та яйця).

Рекомендуємо, дітям від 3 до 7 років не вживати ковбасні вироби, гостру та смажену їжу, копченості та спеції.

Важливо навчити дитину притримуватись режиму харчування : сніданок, обід та вечеря. І за потреби 1-2 перекуси за день. Малюк має усвідомлювати, що пропускати прийом їжі не можна і він необхідний, аби почувати себе енергійно і здорово.

   

Як заохотити  дитину до здорового харчування 

  1. Привчайте дитину до різних смаків. Давайте спробувати нові продукти декілька разів, не завжди малюк може вподобати новий смак одразу.  Ніколи не змушуйте їсти, якщо дитина відмовляється їсти броколі, шпинат чи лосось, до прикладу, з 2-3 разу, то виключайте його з раціону. 
  2. Не маскуйте корисні фрукти чи овочі в стравах. Дитина повинна їсти кожен фрукт окремо і в свіжому вигляді.
  3. Виробіть культуру споживання -  робіть сімейні обіди чи сніданки, не включайте мультики на фоні, а краще у перерві за столом поспілкуйтесь на приємну тему. Науковцями доведено, що в сімейному колі за столом малюк вивчає культуру споживання краще і привчається до корисної їжі.
  4. Встановіть режим харчування. Виділіть певні години для прийомів і старайтесь щоразу дотримуватись їх, і бажано, аби вони співпадали з режимом у садочку та школі, щоб дитині було зручно адаптуватись.
  5. Не варто використовувати їжу в якості нагороди чи покарання. 
  6. Стежте, щоб дитина пила достатньо води. Навчіть дитину, що питна чиста вода необхідна організму для травлення, жоден сік чи чай не замінник і варто це розуміти. Орієнтиром має залишатись відчуття спраги у дитини.
  7. Не забороняйте солодощі повністю, навчіть малюка заміняти шоколадну цукерку чи льодяник натуральною цукеркою. Розкажіть про користь таких смаколиків, але ні в якому разі не залякуйте дитину, що від цукерок випадуть зуби чи можна потрапити в лікарню. Такі страшилки руйнують харчову поведінку і в майбутньому малюк буде боятись солодощів.

  

І головне - будьте прикладом для своєї дитини. Харчуйтесь здорово і збалансовано, не ігноруйте вживання достатньої кількості фруктів та овочів. Саме ваша поведінка буде наслідуватись дитиною.

Від здорового харчування дитини залежить стан всього організму. Привчайте малюка з дитинства до правильної  і тоді вам ніколи не доведеться мати проблем із його харчуванням у майбутньому.

Для запису на консультацію до лікаря-гастроентеролога звертайтесь за телефоном 0 800 305 911

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже