Що таке грибок шкіри?

Грибок — це крихітний організм, такий як цвіль. Гриби є скрізь — у повітрі, воді та на тілі людини. Близько половини грибів є шкідливими. Якщо один із шкідливих грибів потрапить на вашу шкіру, це може спричинити грибкову інфекцію. У вас може з’явитися висип або свербіж.

   

Хто в групі ризику розвитку грибкової висипки?

Грибковий висип може розвинутися у будь-кого. Поверхневі інфекції шкіри та нігтів вважаються найпоширенішою формою інфекції, яка вражає до 20-25% населення світу в будь-який момент часу. Наприклад, мікоз стопи часто вражає здорових людей. 

   

Якщо ж ви:

- Маєте ослаблену імунну систему (наприклад, якщо ви приймаєте імунодепресанти, маєте захворювання, яке послаблює імунну систему, або проходити курс хіміотерапії)

- Приймаєте довгостроково або високі дози антибіотиків

- Маєте зайву вагу

- Хворі на цукровий діабет

- Відчувається нетримання сечі (наприклад, у немовлят з’являються пелюшкові висипання)

- Страждаєте надмірний потовиділенням

- Вагітність теж часто провокує розвиток грибку

  

Як виглядає грибковий висип?

Грибкова інфекція шкіри часто виглядає яскраво-червоною і може поширюватися на великій площі. Грибковий висип на шкірі також може мати такі ознаки, як:

- Колір більш інтенсивний на кордоні;

- Менші, чіткіші ураження (пустули) по краях області висипань.

  

Де з'являється грибковий висип?

Висип може з’явитися на будь-якій ділянці тіла, включаючи нігті. Це частіше зустрічається в областях зі складками шкіри, таких як пах, сідниці або стегна.

 

Які існують типи шкірних висипань?

Медична назва грибкової інфекції шкіри – лишай. Типи грибкових інфекцій включають:

- Мікоз стопи (tinea pedis): найпоширеніший тип грибкової інфекції, цей стан часто поширюється, коли люди ходять босоніж у громадських туалетах або роздягальнях. Шкіра між пальцями ніг біліє і починає лущитися. Стопка також може вражати підошви (низ) ніг.

- Грибок нігтів (оніхомікоз): ця інфекція є поширеною проблемою ніг. Зазвичай це вражає нігті на ногах, які стають жовтими, товстими та легко ламаються.

- Свербіж (tinea cruris): висипання в області паху, свербіж вражає більше чоловіків, ніж жінок.

- Стригучий лишай шкіри голови (tinea capitis): цей висип виникає переважно у дітей. Це викликає випадання волосся, але при правильному лікуванні волосся зазвичай відростає.

- Стригучий лишай (tinea corporis): цим «універсальним» терміном медичні працівники називають висипання, які не підходять до жодної іншої категорії. Висип часто має форму кільця.

 

СИМПТОМИ ТА ПРИЧИНИ

Що викликає грибковий висип?

Коли ваша шкіра контактує з шкідливим грибком, інфекція може спричинити появу висипу. Наприклад, якщо ви позичили пару взуття від людини, у якої є мікоз стопи, грибок може потрапити на вашу ногу та заразити вас. Висипання часто передаються від людини до людини або від тварини до людини при прямому контакті.

 

Які симптоми грибкової висипки?

Грибковий висип часто червоний і свербить або пече. У вас можуть бути червоні, набряклі шишки, як прищі або лускаті плями, що лущаться.

 

ДІАГНОСТИКА ТА ТЕСТИ

Як діагностується грибковий висип?

Лікар може діагностувати грибковий висип, подивившись на нього та запитавши про ваші симптоми. Багато разів діагноз можна підтвердити, досліджуючи зіскрібки луски під мікроскопом. У деяких випадках вам може знадобитися тест на грибкову культуру, щоб ідентифікувати конкретний грибок і допомогти визначити найкраще лікування для вас.

Під час тесту на грибкову культуру береться невеликий зразок шкіри (біопсія) або рідини (аспірація). При важких інфекціях може знадобитися аналіз крові.

 

ЛІКУВАННЯ

Як лікується грибок шкіри?

Лікування грибка шкіри включає:

Протигрибкові креми, багато з яких доступні без рецепта.

Сильніші рецептурні ліки, які можуть діяти швидше.

Пероральні препарати, якщо грибкова інфекція важка.

 

Чи можна лікувати грибкову висип в домашніх умовах?

Для лікаря-дерматолога важливо побачити висип, особливо якщо висип з’являється вперше. Ваш лікар може діагностувати його та обговорити найкращий курс дій для його лікування. Лікування грибкової висипки кремом проти свербіння, що містить стероїд, може погіршити інфекцію та ускладнити лікування.

 

ПРОФІЛАКТИКА

Як запобігти висипання грибка?

У деяких людей грибкові висипання мають тенденцію повертатися (рецидивувати) навіть після лікування. Повторювані інфекції можуть бути наслідком генетики — ви можете бути більш схильні до розвитку цих інфекцій. Ці кроки можуть допомогти запобігти повторенню або розвитку висипу в першу чергу:

  

Гарна гігієна ніг

Регулярно змінюйте шкарпетки і мийте ноги. Уникайте взуття зі штучних матеріалів, який не дихає.

Не ходіть босоніж, особливо в місцях, які можуть бути вологими, наприклад, у душових спортзалів і роздягальнях.

Підстригаючи нігті на ногах, ріжте їх прямо поперек нігтя. Якщо у вас врослий ніготь, можливо, вам знадобиться звернутися до лікаря-ортопеда, щоб його вилікувати. І якщо у вас є грибкова інфекція нігтів, не використовуйте ті самі кусачки для нігтів під час лікування.

 

Як довго буде висип на шкірі?

Тривалість лікування може відрізнятися від людини до людини. Зазвичай для усунення потрібно від кількох днів до кількох тижнів. Проте грибкова інфекція може повернутися. Поговоріть зі своїм лікарем про кроки, які ви можете вжити, щоб запобігти поверненню інфекції.

 

Коли варто звернутися до лікаря з приводу висипу?

Більшість висипань не є серйозними. Але якщо у вас є зміни шкіри, завжди варто звернутися до лікаря. Лікар-дерматолог може порекомендувати курс лікування, щоб допомогти вам почуватись краще та діагностувати будь-які основні захворювання.

 

Зателефонуйте своєму лікарю або зверніться до відділення невідкладної допомоги, якщо висип:

- По всьому тілу;

- Починається раптово і швидко поширюється;

- Болить, утворюється пухир або інфекція;

- Зустрічається разом з лихоманкою.

 

“Більшість грибкових інфекцій можна успішно вилікувати, якщо завчасно звернутись до лікаря-дерматолога. Запорукою гарного результату є наполегливість, регулярність, належна гігієна уражених ділянок і тіла загалом” - говорить лікар-дерматолог, Юлія Блищак.

 

Для запису на консультацію звертайтесь по телефону 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже