Що таке ішемія?

Їжа, вода, фізичні вправи, сон: вашому тілу потрібно багато різних речей, щоб підтримувати його. Одна з цих речей відбувається кожного разу, коли ви вдихаєте - з кожним подихом у ваші легені надходить кисень, звідки він надходить у вашу кров. Потім він розповсюджується по всьому тілу в кровоносних судинах, венах і артеріях.

Деякі з цих кровоносних судин великі, як шосе. Інші маленькі, як проїзди. Але якщо якийсь із них зупиняється, у вас є серйозна проблема, яка називається ішемією. Це означає, що певна частина вашого тіла не отримує достатньо крові, тому вона також не отримує достатньо кисню. Таке порушення може статись у будь-якому органі вашого організму.

Зазвичай ішемія трапляється через накопичення холестерину в артерії. І це може призвести до таких небезпечних для життя проблем, як серцевий напад чи інсульт.

 

Чому це відбувається?

Однією з основних причин ішемії є атеросклероз. Саме там у ваших артеріях накопичується холестерин.  Холестериновий наліт - це тверда, липка речовина, яка складається переважно з жиру. Він накопичується повільно, тому ви навіть не підозрюєте про його наявність. Але з часом він може звузити артерії. Це сповільнює ваш кровотік, оскільки кров має менше місця для проходження. Це дуже схоже на стару сантехніку в будинку - коли в трубах бруд, вода зливається повільно, і все забивається.

Ви також можете отримати ішемію через тромб. Наліт сам по собі є проблемою. Але іноді він може розірватися і на цьому місці утворити тромб. Це викликає раптову та серйозну зупинку кровотоку. Частина тромбу іноді може відірватися і викликати проблеми в іншій частині тіла.

  

Які проблеми викликає ішемія?

Деякі з них можуть бути небезпечними для життя, залежно від того, яких органів вони стосуються.

Наприклад:

- Серце: це може призвести до серцевого нападу, нерегулярного серцебиття та серцевої недостатності. Це також може викликати біль у грудях (лікарі називають це стенокардією) або раптову серцеву смерть. Також це називають ішемічною хворобою серця, ішемією міокарда або ішемією серця;

- Мозок: це може спричинити інсульт;

- Ноги: лікарі називають це «критичною ішемією кінцівок». Це важкий стан, який може виникнути при захворюванні периферичних артерій (ЗАП). Це стан, коли у вас утворюється бляшка в артеріях вашої ноги. Це викликає  біль, навіть під час ходьби. Якщо його не лікувати, ви можете втратити ногу;

- Кишківник: Це називається мезентеріальною ішемією. Це може спричинити отвір у вашому кишківнику або відмирання частини вашого кишківника. Це може відбуватися як в тонкому, так і в товстому кишківнику.

 

Чи є симптоми?

Не завжди. Деякі люди мають тиху ішемію серця або мозку. Це коли у вас є ішемія, але немає болю чи будь-яких інших ознак чи симптомів. Це може призвести до серцевого нападу або інсульту, які, здається, виникли раптово.

Якщо у вас є симптоми, вони відрізняються залежно від місця ішемії. Якщо ж ви відчуваєте гостру симптоматику, то вам слід негайно звернутись до лікаря. Ось і симптоми, які ви можете відчувати:

 

Область серця:

- Біль у грудях (стенокардія);

- Серцебиття швидше, ніж зазвичай;

- Біль у шиї, щелепі, плечі або руці;

- Задишка під час фізичних вправ;

- Потовиділення, коли ви цього не очікували;

- Швидка втома.

   

Мозок:

- Головний біль, який виникає сильно і швидко, іноді разом із запамороченням або блювотою;

- Втрата свідомості;

- Проблеми з рухливістю (слабкість, оніміння або ви не можете рухати обличчям, рукою чи ногою з одного боку тіла);

- Невиразна мова і важко розуміти інших.

   

Ноги:

- Холод і слабкість в ногах;

- Біль у ваших ногах;

- Сильний біль у ногах, навіть під час відпочинку;

- Блискуча, гладка шкіра на ногах і стопах;

- Виразки, які не загоюються.

   

Кишківник:

- Сильний біль у животі;

- Здуття живота;

- Кров`яні виділення;

- Діарея;

- Нудота або розлад шлунка.

  

Чи можу я цьому запобігти?

Ви можете знизити ймовірність ішемії, обравши здоровий спосіб життя:

- Їжте більше фруктів, овочів і цільнозернових продуктів;

- Часто займайтесь спортом;

- Зниження стресу (спробуйте глибоке дихання, медитація або йога);

- Кинути палити;

- Будьте в курсі інших проблем зі здоров’ям, таких як діабет, високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину.

 

Також корисно регулярно відвідувати лікаря-кардіолога. Він може перевірити наявність таких проблем, як високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину та діабет. Це може допомогти вам виявити проблеми на ранній стадії, ще до появи симптомів.

Для запису на консультацію лікаря-кардіолога звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже