Кропив’янка - що потрібно знати пацієнтам

Кропив’янка – це стан, що характеризується появою пухирів, які сверблять (уртикарного висипу). Висип може бути різного розміру і форми і з’являтися на будь-яких ділянках тіла як у дорослих, так і у дітей. Захворювання часто супроводжується свербіжем, а іноді і відчуттям поколювання або печіння. Зазвичай уртикарні висипання самостійно проходять протягом кількох годин чи днів.

  

В залежності від тривалості кропив’янку класифікують на два типи:

- гостра (висип повністю зникає протягом періоду до 6 тижнів),

- хронічна (висип турбує більше 6 тижнів).

Кропив’янка виникає через вплив різних тригерних факторів, які можуть провокувати вивільнення високого рівня гістаміну та інших хімічних агентів у шкірі. 

  

До основних причин кропив’янки належать:

- алергічна реакція – наприклад, харчова алергія або реакція на укуси комах;

- вплив деяких фізичних чинників: холоду або тепла, тиску, вібрації, сонячного проміння і навіть води;

- інфекційні захворювання – наприклад, ГРВІ;

- застосування певних медикаментів, наприклад, ацетилсаліцилової кислоти або деяких антибіотиків. 

Іноді причину появи кропив’янки виявити не вдається.

В умовах військового стану люди можуть стикатися із надмірним впливом деяких чинників навколишнього середовища, а саме холоду чи тепла. Крім того, надмірна скупченість людей, перебування у підвалах чи бомбосховищах може стати причиною поширення гострих респіраторних вірусних інфекцій, укусів комах. Саме тому, люди, які перебувають на територіях, охоплених війною, піддаються підвищеному ризику розвитку кропив’яники. Крім того, деякі фактори можуть також погіршити симптоми захворювання. 

До них належать:

- вживання алкоголю;

- вживання кофеїну;

- емоційне напруження;

- вплив тепла.

 

Якщо у вас чи вашої дитини виникла кропив’янка і свербіж завдає значного дискомфорту, в умовах відсутності доступу до медичної допомоги ми рекомендуємо дотримуватися наступних кроків, які дозволяють полегшити симптоми захворювання:

1. Виконуйте заходи, які дозволять зняти свербіж:

- уникайте перегріву;

- носіть вільний бавовняний одяг;

- до шкіри, яка свербить, кілька разів на день прикладайте холодний компрес, наприклад, кубики льоду, загорнуті в мочалку чи тканину, однак лише за умови, якщо вплив холоду у вас не викликає кропив’янку.

- запобігайте сухості шкіри, використовуючи кілька разів на день;

- зволожуючий крем без запаху.

2. Зберігайте спокій. Стрес може спровокувати та посилити симптоми кропив’янки. 

3. Для зняття симптомів ви можете використовувати ліки від свербіння, а саме антигістамінні препарати, які зазвичай мають бути в аптечці кожного, зокрема наступні:

- Цетиризин;

- Левоцетиризин;

- Лоратадин;

- Дезлоратадин.

Перелічені антигістамінні препарати мають доведену ефективність та безпеку, як у дітей так і вагітних. Слід відзначити, що для застосування у дітей молодшого віку найбільш зручними є рідкі лікарські форми (розчин, сироп). 

У випадку, якщо ви вже приймаєте антигістамінні препарати в лікуванні хронічної кропив’янки, однак ваші симптоми погіршилися, ви можете збільшити дозу препарату (для дорослих і дітей від 12 років можна збільшити стандартну дозу препарату у 4 рази).

Слід наголосити на тому, що застосування антигістамінних препаратів першого покоління (димедрол, тавегіл, супрастин, фенкарол, діазолін) серед дітей, вагітних та жінок, які годують грудьми слід уникати внаслідок їхнього низького профілю безпеки. 

Короткий курс пероральних кортикостероїдів (наприклад, преднізолону) іноді може знадобитися у разі більш важких симптомів кропив’янки при недостатній дії антигістамінних препаратів. Зазвичай рекомендується короткий курс лікування преднізолоном тривалістю від 3 до 5 днів. Слід відзначити, що  правильне дозування препарату індивідуально повинен підібрати лише лікар.

4. Спробуйте з'ясувати, які фактори викликають у вас появу кропив'янки. Так, уникнення цих тригерів може допомогти запобігти повторному епізоду кропив’янки у майбутньому.

У випадку, якщо симптоми кропив’янки не минають та відзначається погіршення стану намагайтеся якнайшвидше отримати консультацію лікаря.  

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже