Захистіть себе від пневмонії

Пневмонія – гостре інфекційне захворювання легень, яке найчастіше викликається бактеріями, вірусами, значно рідше – грибками. Захворіти на пневмонію може будь-хто, але найнебезпечнішою вона є для маленьких дітей, осіб старшого віку та людей із супутніми захворюваннями (серцевою недостатністю, цукровим діабетом, хронічними захворюваннями легень, онкопатологією, ожирінням). 

  

Здебільшого пневмонія має легкий або середньотяжкий перебіг, часто пацієнти переносять це захворювання «на ногах», тобто продовжують звичний спосіб життя, однак близько 20% хворих на пневмонію потребують госпіталізації.

Із вдихом повітря проходить через ніс та рот і потрапляє у трахею, бронхи та бронхіоли (бронхи найменшого діаметру). На кінцях бронхіол є маленькі мішечки (альвеоли), які мають тонкі пористі стінки та густу мережу кровоносних капілярів – саме тут відбувається газообмін або внутрішнє дихання. Разом із повітрям у дихальні шляхи потрапляють і різноманітні мікроорганізми, але завдяки ворсинкам на поверхні клітин слизової, утворенню слизу та кашльовому рефлексу бронхи здатні до самоочищення. Якщо ж бактерії чи віруси потрапляють в альвеоли, то розвивається пневмонія.

Проявами пневмонії є висока температура тіла, задишка, кашель (часто із виділенням жовтої чи коричневої мокроти), біль в грудній клітці, що посилюється на вдиху, пітливість, слабкість. Якщо з’явилися ці симптоми, слід невідкладно звернутися до лікаря. Після опитування та огляду лікар призначить для підтвердження діагнозу додаткові обстеження: загальний аналіз крові, аналіз крові на С-реактивний білок, рентгенографію органів грудної клітки, тестування на коронавірусну інфекцію та на грип. В деяких випадках можуть знадобитися комп’ютерна томографія чи ультразвук легень, бронхоскопія, мікробіологічне дослідження мокроти. Якщо запідозрено чи підтверджено діагноз бактеріальної пневмонії, лікар призначить антибіотик, який слід прийняти якомога скоріше. При лікуванні вдома слід застосовувати лише антибіотики в таблетках чи в сиропах для дітей. Ін’єкції у вену можна робити лише в лікарні, а ін’єкції у м’яз – лише якщо неможливо пити таблетки. Якщо пневмонія вірусна, антибіотики не тільки не покращують стан, але й можуть принести шкоду. За потреби призначається симптоматична терапія (жарознижувальні, муколітики). За правильно призначеної терапії самопочуття має покращитися впродовж 72 годин після початку лікування. Перебіг пневмонії може ускладнитися плевритом (запаленням плеври – оболонки, що вкриває легеню), абсцесом легень, бактеріємією та сепсисом (потраплянням бактерій в кров і утворенням вогнищ запалення в різних органах), розвитком гострої дихальної недостатності.

Для швидшого одужання слід уникати перевтоми, пити достатньо рідини, зволожувати повітря вдома, повноцінно харчуватися та спати. Для профілактики пневмонії важливо дотримуватися гігієни рук, не курити, правильно лікувати супутні захворювання. Від деяких мікроорганізмів, що викликають пневмонію (пневмококу, вірусу грипу, коронавірусу, кашлюку, гемофільної палички, кору, краснухи, вітряної віспи) можна захиститися, вчасно зробивши щеплення.

 

Піклуйтесь про себе та свій організм, ведіть здоровий спосіб життя та регулярно обстежуйтесь. І ваші легені віддячать вам здоровим диханням!

 

Для запису звертайтесь 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже