Інфодемія

Разом з пандемією у світі розвинулась так звана «інфодемія». Фейкові новини поширюються з великою швидкістю. Найпопулярніші теорії змови, пов'язані з пандемією COVID-19, представлені у звіті EU East Stratcom Task Force. За його інформацією, найбільш поширеною неправдивою інформацією є плани обов’язкової вакцинації проти COVID-19 вакцинами, що містять ... електронні чіпи, завдяки яким можна контролювати людей. Білл Гейтс знаходиться на другому місці і планує взяти під контроль світ, також за допомогою обов'язкових щеплень. Повідомлення про те, що коронавірус "втік" з китайської лабораторії або що пандемія взагалі не існує, також дуже популярні.

Інфодемія набрала такої потужності, що навіть Всесвітня організація охорони здоров’я долучилася до боротьби з нею – у березні 2020 ВООЗ розпочала співпрацю з найбільшими компаніями, що надають інформацію користувачам Інтернету, в т.ч. Facebook та Google. З’явились рекомендації щодо комунікації, що передбачають моніторинг соціальних медіа та реагування на фейкові новини.

Як до цього ставляться в Україні? Згідно з висновками дослідження, проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень, в цілому, переважна більшість українців серйозно ставиться до епідемії коронавірусу. Так, 85,8% опитаних вважають, що епідемія існує, а майже половина (49%) вважають її цілком реальною загрозою. Кількість тих, хто вважає епідемію “цілком вигаданою”, не перевищує 4%. Слід відзначити, що майже третина респондентів (32,1%) взагалі не підтримують жодної теорії змов. 

Медицина завжди повинна базуватися на наукових доказах, фактах та дослідженнях, а не на особистих думках чи емоціях. Ось чому, шукаючи інформацію про здоров’я, пильно звертайте увагу на джерела матеріалів. Настороженість повинні викликати портали, які публікують сенсаційний контент, не підписують авторів або заохочують до конкретних колективних реакцій. Завжди перевіряйте експерта, який виступає в тій чи іншій статті - трапляється, що авторитетні експерти, представлені у фальшивих новинах, також є повністю фіктивними або не мають нічого спільного з конкретною галуззю медицини чи науки.

Згідно з останнім звітом, підготовленим Проектом довіри до вакцин (The Vaccine Confidence Project) для Європейської Комісії, довіра до вакцинації серед європейців значно зросла за останні два роки. Дослідження проводилось у всіх країнах Європейського Союзу та у Великобританії. Респондентів запитували про їхні думки щодо, зокрема, безпеки вакцинації, необхідності вакцинації дітей або відповідності концепції щеплень релігійним цінностям. Результати виявились надзвичайно позитивними.

87% європейців вважають вакцини безпечними

Вплив пандемії COVID-19 на довіру до вакцин обговорювався експертами з самого початку. Автори Проекту довіри до вакцин (The Vaccine Confidence Project) розглядали настрої громадськості, порівнюючи результати досліджень, проведених у 2020 році в Європейському Союзі та Великобританії до даних 2018 року. Більшість європейців погоджується з тим, що вакцини важливі (92%, збільшення на 3% з 2018 року), ефективні (90%, збільшення на 3%), безпечні (87%, збільшення на 5%). Дослідження також показало, що найбільше зросла впевненість у необхідності щорічної вакцинації проти грипу. Відсоток опитаних , які погоджуються з тим, що сезонна вакцина проти грипу є важливою  - 77% (збільшення на 10% з 2018 року) та безпечною  - 80% (збільшення на 9% з 2018 року).

В Україні маємо набагато нижчі показники. Тих, хто довіряє вакцинації, лише 48,8%. Частково недовіра до вакцинації пов’язана з думкою, що начебто вакцинація “вигідна фармацевтичним компаніям, бо вони на цьому заробляють”. Так вважають 27,5% опитаних. 

Стосовно вакцинації від COVID-19, значна кількість опитаних (53,9%) погоджуються з тим, що масова вакцинація допоможе подолати епідемію коронавірусу, проте тільки 39,4% готові вакцинуватись. Ключові побоювання людей зрозумілі та досить чітко аргументовані. Це побоювання побічних ефектів; того, що вакцину було зроблено занадто швидко та того, що умови зберігання не будуть дотримані. Лише 16,5% побоюються, що вакцина – це засіб для збагачення, а кожен десятий респондент – що за щепленням прихована чіпізація. Серед факторів, що могли б позитивно вплинути на готовність до щеплення від ковід-19, респонденти, в першу чергу, вказали позитивний досвід вакцинації знайомих та родичів (34,1%), поради лікаря (27,3%),відсутність широковідомих негативних наслідків (17,6%) та безкоштовність вакцини (18%).

Згідно з іншим дослідженням, проведеним соціологічною службою Центру Разумкова з 5 по 9 березня 2021 року 51,5% респондентів відповіли, що не мають наміру робити щеплення від коронавірусу, 12% мають намір зробити його в найближчому майбутньому (або вже зробили таке щеплення), 16% мають намір це зробити, але пізніше, 10% мають намір це зробити лише тоді, коли це буде потрібно за формальними вимогами (наприклад, для поїздки за кордон), 10% ще не визначилися. Ті респонденти, які не мають наміру робити щеплення, найчастіше це мотивують тим,  що, на їхню думку, вакцини, які застосовуються в Україні, недостатньо ефективні чи безпечні, але «якоюсь іншою» вакциною вони готові зробити щеплення (таку відповідь дають 45% тих, хто не має наміру робити щеплення). 27% з-поміж них мотивують свою відмову тим, що на їхню думку, ризики від вакцинації перевищують ризики від самої хвороби, 10% — тим, що вже перехворіли на коронавірус, 7% мають медичні протипоказання, 3% вважають, що ймовірність того, що вони захворіють на COVID-19, дуже низька.

Значна недовіра до вакцинації у порівнянні з країнами ЄС зумовлена загальним трендом - дуже низьким рівнем довіри до вакцинації в постадянських країнах.  Недовіра українців до вакцинації - результат десятиліть дезінформації з боку представників антивакцинаторських рухів. Фейкові новини та антивакцинальна пропаганда разом з дефіцитом вакцин у минулі роки підірвали довіру до програм імунізації. Внаслідок цього з’явилась велика група людей, які з різних причин не отримали необхідні щеплення, що створює високі ризики виникнення спалахів небезпечних інфекційних хвороб.

 Вакцинація стала жертвою своєї ж ефективності: завдяки вакцинам було подолано або значно зменшено розповсюдження серйозних захворювань, тому люди, не стикаючись більше із ними, недооцінюють важливість щеплень.

Сподіваємося, що після теперішніх подій, побачивши світ, затероризований лише однією інфекційною хворобою - COVID-19 - люди пам’ятатимуть про важливість вакцинації і не захочуть ризикувати поверненням таких епідемій, як, наприклад, кір. Зараз, як ніколи, маємо змогу оцінити соціальний вимір вакцинації - щеплення захищають не лише щеплену людину, а й найслабших людей серед населення через вироблення колективного імунітету.

Профілактичні щеплення виявились найефективнішим засобом боротьби з інфекційними захворюваннями (вони захищають нас від 26 інфекційних хвороб). Вакцинація викорінила найнебезпечнішу епідемію людства - натуральну віспу. За оцінками експертів, близько 122 мільйонів людей живуть завдяки вакцинам, без яких вони навіть не пережили б своє дитинство. Щороку в усьому світі вводять близько одного мільярда доз вакцин, рятуючи від смерті майже 2,5 мільйона людей.

Тільки щеплення гарантують, що ми не захворіємо певною хворобою або пройдемо через неї більш м’яко, і при цьому зменшують ризик небезпечних ускладнень.

Схожі новини