ПЕРШИЙ РІК – НАЙВАЖЛИВІШИЙ #1

ПЕРШИЙ РІК – НАЙВАЖЛИВІШИЙ

Перший рік після народження – найбільш інтенсивний у житті вашого малюка. Саме тоді немовля переживає стрімкий фізичний та психомоторний розвиток. Дитина здебільшого потроює свою вагу, збільшує у півтора рази свій зріст, навчається сидіти, стояти, ходити, починає говорити, розвиває зорове сприйняття… Усі досягнення маляти за цей період важко перерахувати. Оскільки кожна дитина переживає індивідуальні етапи розвитку, важливими є постійні консультації з лікарем.

У віці до року навіть легка застуда може перебігати нетипово, з чим батькам буде важко розібратися без допомоги педіатра, а займатися самолікуванням із такими крихітками неприпустимо!

Уперше дитину оглядає педіатр-неонатолог ще в пологовому залі – вимірює вагу та довжину дитини, виставляє оцінку по шкалі Апгар, тобто оцінює роботу серцево-судинної та дихальної систем, перевіряє рефлекси, опорно-руховий апарат, обстежує слух. У пологовому будинку проводять деякі лабораторні обстеження, наприклад, на наявність вроджених захворювань. Також у лікарні дитина отримує свої перші щеплення – проти вірусного гепатиту В та туберкульозу.

Наступні огляди здійснюються упродовж першого місяця життя дитини педіатром у домашніх умовах. Надалі візити до лікаря обов’язкові кожні 4-6 тижнів. Під час них педіатр зважує та вимірює дитину, оцінює гармонійність її розвитку, колір шкіри та слизових покривів, перевіряє роботу серця та легень, наявність та симетричність рефлексів дитини, здійснює пальпацію животика, а також заносить дані до спеціальної таблиці – так званої центильної сітки. Лікар також відповість на ваші запитання щодо вигодовування дитини, складе для вас індивідуальний графік прийомів та план профілактичних щеплень, розробить схему введення прикормів.

Упродовж першого року життя діти потребують також консультацій інших спеціалістів – невролога, хірурга, ортопеда, окуліста, отоларинголога. Нерідко виникає необхідність залучення певних методів обстеження – наприклад, лабораторних та УЗД. І саме ваш педіатр пояснить необхідність та доцільність таких консультацій і обстежень.

Навіть здорове немовля потребує відвідин педіатра, адже кожен візит до нього – це нагода для вас отримати відповіді на ваші запитання, розвіяти певні сумніви та даремні переживання або ж, навпаки, бути попередженими про небезпеку.

Щоб такі візити були більш інформативними, радимо дотримуватися наступних простих рекомендацій:

  1. Обирайте для відвідин лікаря оптимальний час дня як для вас, так і для вашої дитини. Намагайтеся, щоб це не збігалось із денним сном або часом годування.
  2. Під час візиту до лікаря дитина не повинна бути голодною.
  3. Підбирайте зручний сезонний одяг, який легко знімається та одягається.
  4. Беріть також із собою змінний одяг та запасні пелюшки чи підгузки. Деколи при огляді досить помічними є улюблені іграшки вашого малюка.
  5. Не забувайте брати з собою медичну картку дитини та інші важливі медичні документи (наприклад, виписки зі стаціонарів, карту щеплень).
  6. Постарайтеся завчасно підготувати актуальні запитання, нотатки із зауваженнями щодо самопочуття дитини та спостереженнями за нею. Адже саме це є ознакою вашої серйозної турботи про здоров’я малюка.

Звертайтесь до вашого лікаря за більш детальнішою інформацією.

Схоже