ПРАВИЛЬНА ПОСТАВА ДИТИНИ ТА НАСЛІДКИ ТРАВМ: ЧОМУ ВАМ ТРЕБА ДО ОРТОПЕДА #1

ПРАВИЛЬНА ПОСТАВА ДИТИНИ ТА НАСЛІДКИ ТРАВМ: ЧОМУ ВАМ ТРЕБА ДО ОРТОПЕДА

Як буває?

До найчастотніших вроджених вад опорно-рухового апарату, із якими доводиться зіштовхуватись на практиці, належать вивихи кульшових суглобів, вроджені деформації стегон, вроджені вади розвитку стоп, наприклад, клишоногість, так звана хвороба Пертеса, хвороба Осгуда-Шляттера, а ще деформації кінцівок, зрощення пальців, вроджена ламкість кісток.

А от серед набутих вад кістково-суглобової системи найчастіше поширені сколіоз, нерівності нижніх кінцівок (Х-подібні ноги), наслідки та ускладнення перенесених травм та кисти, кісткові нарости.

Доки грім не вдарить

До нашої клініки щомісячно звертаються дедалі більше батьків із різноманітними проблемами у їхніх діток. Однозначно можна сказати тільки те, що із вроджених хвороб найчастіше звертаються щодо дисплазії кульшових суглобів, а з набутих – із вадами постави.

Дитяча ортопедія загалом займається діагностикою та хірургічним лікуванням вроджених вад, пошкоджень та набутих деформацій опорно-рухового апарату (кісток, суглобів, сухожиль, м’язів тощо) у дітей та підлітків до 18 року життя.

У європейських країнах медики вирахували, що профілактика захворювань 20 пацієнтів коштує дешевше, ніж лікування одного. У нас, на жаль, інший підхід – «доки грім не вдарить...».

Але всім батькам потрібно пам’ятати, що дуже важливими є профілактичні огляди ортопеда, особливо у дітей до першого року життя, УЗД-обстеження кульшових суглобів у місячному віці та подальші огляди, зважаючи на розвиток і потреби дитини.

Що треба знати?

Сьогодні дитяча ортопедія та травматологія має величезну кількість методів та засобів лікування. Серед консервативних методів можна підібрати як готові ортопедичні вироби – устілки, взуття, коректори постави, фіксатори кінцівок, – так й індивідуальні ортопедичні вироби, виготовлені за розмірами окремо взятого пацієнта – індивідуальне взуття, корсети, етапні гіпсові пов’язки, ортези, тутори.

Для хірургічного лікування на сьогодні розроблено величезний арсенал металевих конструкцій.

На сучасному етапі розвитку технологій видається, що відповідь на будь-яке питання можна віднайти в Інтернеті, але, на жаль, можна потрапити не на той сайт, отримати неправдиву або застарілу пораду і втратити дорогоцінний час. Тому рекомендуємо у разі виникнення будь-якої ортопедичної проблеми своєчасно звертатись по консультацію до ортопеда та вчасно проходити профілактичні огляди дітям та підліткам, щоб уникнути небажаних наслідків та ускладнень.

Схоже