УЖЕ МАМА. 7 ПОРАД ЯК БОРОТИСЯ З ТРИВОГОЮ ПІСЛЯ НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ

Ви народили чудового малюка, ваші страхи позаду, і всі довкола у захваті. Усі, крім вас. Ви – щасливі... Але відчуття радості й щастя – якесь неповне. Якщо прийнято вважати, що молода мама – найщасливіша у світі людина, то чому ви почуваєтеся такою вразливою і нещасною?

Подібне відчуваєте не лише ви. Певна емоційна вразливість – природний і очікуваний стан після пологів. Близько 80% молодих матерів відчувають так званий «післяпологовий блюз», тобто емоційну реакцію, яка починається через кілька днів чи тижнів після пологів. Загалом такий емоційний стан триває не довше двох тижнів.

Маєте труднощі зі сном, легко піддаєтеся зміні настрою, почуваєтеся неспокійно, нерідко дратує абсолютно все? Погодьтеся, ви почуватиметеся набагато краще, коли з’явиться можливість відпочити, до того ж поряд буде хтось, хто може допомогти у догляді за дитиною, особливо попервах. Проте що таке післяпологова депресія – дізнатися не завадить.

Що таке післяпологова депресія?

Це такий стан, який може початися в будь-який час упродовж перших двох місяців після пологів. Симптомами такого стану є дратівливість або підвищена чутливість, складність концентрувати увагу, тривога і неспокій, плаксивість, гнів, безнадія, безпорадність або почуття провини перед дитиною чи чоловіком, втрата інтересу до діяльності, яка зазвичай подобалась раніше, труднощі з засинанням (особливо важко повернутися до сну після пробудження серед ночі), втома або виснаження, зміна апетиту, головний біль, біль у животі або в спині. Деякі жінки в такому стані вважають, що вони не можуть адекватно піклуватися про свою дитину.

Чому так буває?

У зоні ризику можуть перебувати жінки, які переживають бодай один із перелічених факторів:

  • періоди інтенсивної тривоги або депресії під час вагітності, особливо в третьому триместрі;
  • депресія або тривога до вагітності;
  • наявність депресії або тривоги в когось із родичів;
  • сімейні труднощі;
  • стресові життєві події (фінансові проблеми, втрати роботи, хвороба або втрата когось із близьких);
  • необхідність догляду за дитиною, яка потребує особливого терпіння чи зусиль;
  • низька самооцінка мами;
  • незапланована або небажана вагітність;
  • мами-одиначки;
  • низький соціально-економічний статус сім’ї.

Треба, однак, знати, що деякі жінки можуть і не страждати на післяпологову депресію чи надмірну тривогу, навіть якщо вони й переживають якийсь із перелічених вище факторів.

Як упоратися?

Обов’язково зверніться по кваліфіковану допомогу до психолога або психотерапевта, аби не ускладнювати затяжного емоційного напруження, що може перерости у серйозне захворювання. Пропонуємо вам кілька способів, як піклуватися про себе, коли маєте справу з «післяпологовим блюзом» та депресією.

1. Подбайте про свої потреби. Переконайтеся, що ваші власні базові потреби задовольняються: спробуйте спати хоча б 7 годин уночі й 1 годину впродовж дня. Стежте за своїм харчуванням. Спробуйте не винуватити себе за те, що зараз так почуваєтеся. Ви – добра мама, яка любить свого малюка. Просто повинні відпочивати.

2. Не очікуйте надто багато від себе. Прислухайтеся до своєї дитини, вашому малюкові потрібна не ідеальна мама, а любляча.

3. Звертайтеся по підтримку. Один із важливих складників того, як бути хорошою мамою, це знати, коли звернутися по допомогу. Не соромтеся звертатися по допомогу у цей непростий для вас час. Допомога приходить у багатьох формах – від чоловіка, рідних і друзів, які готують їжу і прасують одяг, тощо.

4. Поділіться своїми почуттями. Якщо у вас є близька людина, переконайтеся, що вона знає, що відбувається і як може допомогти.

5. Подбайте про зовнішність. Турбота про ваш зовнішній вигляд іноді може допомогти вам почуватися краще.

6. Спробуйте трохи відпочити. І це справді найкраща порада для мами, яка нещодавно народила.

Існує ще чимало способів уникнути такого стану. Де отримати детальнішу інформацію про це? Більше інформації ви можете прочитати на міжнародному ресурсі про післяпологову депресію (www.postpartum.net). А ще запишіться на індивідуальну консультацію в «Інтерсоно Медікавер груп» до психолога чи психотрапевта та отримайте відповіді на свої запитання та допомогу вчасно.

Автор: Наталя Фрик-Палагіцька, психолог-психотерапевт

Звертайтесь до спеціаліста за більш детальнішою інформацією.

Схоже