Аналіз крові

ЗАГАЛЬНИЙ АНАЛІЗ КРОВІ: ВІД А ДО Я

Загальний аналіз крові: від а до я

Уявіть: ви прийшли до лікаря і розповідаєте про все, що вас турбує, – постійно втомлюєтесь, погано спите, періодично підхоплюєте «мутовані» віруси і вам просто погано. Що далі? Хороший лікар (а лише такі й працюють у поліклініці «Медікавер») порадить вам для початку здати загальний аналіз крові. «Для чого? – подумаєте ви. – Невже не простіше виписати жменю «чарівних пігулок» і з задоволенням відпустити мене додому?». Так, простіше, бо не потрібно інтерпретувати отриманий результат, ставити собі питання: «Чому саме так?». Але чи правильний такий підхід? Про те, що дає загальний аналіз крові, розповідає Тетяна Береза, працівник клініко-діагностичної лабораторії поліклініки «Медікавер».

Існує кілька назв одного і того самого дослідження: загальний аналіз крові (скорочено ЗАК), клінічний чи розгорнутий аналіз крові. У нашому медичному центрі «розгорнутий» і «загальний» – синоніми, бо підрахунок лейкоцитарної формули здійснюється для всіх пацієнтів без винятку. Ще зі школи вам, мабуть, відомо, що кров складається з плазми і формених елементів (еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів). Саме загальний аналіз крові визначає кількісні та якісні властивості формених елементів крові, які характеризують стан здоров’я людини.

Коли вам чи вашій дитині радять здавати загальний аналіз крові?

  •  Під час вагітності: відповідно до зміни кількості еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів, співвідношення їх різновидів, рівня гемоглобіну, швидкості осідання еритроцитів у крові можна визначити стан організму вагітної жінки.
  • Перед щепленням: для того, щоб переконатися у відсутності запального процесу організму.
  • Коли лікар має підозру на гематологічну патологію.
  • При ГРВІ для диференціації бактеріальної та вірусної інфекції.
  • За умов підозри на глистяну інвазію.
  • Під час чергового медогляду.

Забір крові для загального аналізу крові і визначення показників вашого організму – це європейська норма, що є цілком буденним явищем у європейській поліклініці «Медікавер». Із цими показниками стан вашого організму для лікаря – мов на долоні. Аналіз міститься на одному бланку і в одному документі, який доступний для пацієнта он-лайн.

Здавати загальний аналіз крові у поліклініці «Медікавер» можна щодня з 8 до 17 години, бажано натще. Якщо ви не можете вийти з дому або у вас захворіла дитина, яку не хочеться везти у клініку, медсестра може взяти кров у вас вдома. Саме так – у поліклініці «Медікавер» ви можете в необхідний момент викликати лікаря додому. До вас на виклик приїде обладнана (за потреби – і з УЗД-апаратом) машина «Медікавер».

Як саме робиться ЗАК?

Кров можна брати як з вени, так і з пальця, отримуючи венозну або капілярну кров відповідно. Теоретично, між ними є відмінність, але на практиці вона – невелика. Проте, якщо ви здаєте кров кілька разів протягом одного захворювання (наприклад, до і після лікування ГРВІ), бажано дотримуватись однакових умов під час забору. До речі, не варто здавати кров під час критичних днів, це спотворює результат.

Що відбувається після того, як ви здали кров? Маркована пробірка з вашою кров’ю потрапляє у лабораторію, де практично всі показники, крім ШОЕ та лейкоцитарної формули, виконує гематологічний аналізатор. Чому ми довіряємо йому вашу кров? Тому що у клініці існує багаторівнева система якості, й кожного дня правильність і точність роботи цієї машини ретельно перевіряють.

І ось результат готовий. Ви можете отримати його в поліклініці або ж, якщо вам не хочеться виходити з дому, то ви знайдете результат у вашій власній картці в Інтернеті. Що ви бачите на цьому бланку?

У першій графі – перелік показників, що входять до ЗАК: лейкоцити (WBC), еритроцити (RBC), гемоглобін (HGB), гематокрит (HCT), середній об’єм еритроцита (MCV), середній вміст гемоглобіну в еритроциті (MCH), середня концентрація гемоглобіну в еритроциті (MCHC), тромбоцити (PLT), ширина розподілу еритроцитів (RDW-CV), швидкість осідання еритроцитів – ШОЕ (ESR), лейкоцитарна формула (паличко - ядерні нейтрофіли – BAND, сегментоядерні нейтрофіли – NEUT, лімфоцити – LYMPH, моноцити – MONO, еозинофіли – EO, базофіли – BASO). У графі «Нормальні показники» прописано межі норми відповідно до віку пацієнта і статі. Виняток можуть складати лише вагітні жінки. Справа в тому, що вагітність у кожної жінки протікає по-різному, тож не існує певних розроблених норм. Нехай вас це не лякає. Кожен лікар-гінеколог знає, які відхилення можна очікувати, а на які варто звернути увагу.

Часто пацієнти запитують, чи можна зробити аналіз на мононуклеари? Чи досліджуємо ми кров на лейкоз?

Атипові мононуклеари (віроцити) та інші патологічні клітини крові виявляються або не виявляються під час підрахунку лейкоцитарної формули, про що обов’язково робиться запис у бланк результату аналізу.

Чи входять ретикулоцити у загальний аналіз крові? Ні, але ви теж можете визначити їх кількість, за бажанням, у нашому МЦ.

Одна мудра людина сказала: «Ставтеся до пацієнтів так, ніби це ваші рідні, й від вашого аналізу може залежати їхнє довге щасливе життя». Ми намагаємося втілити це гасло у реальність, любити свою роботу і починати свій день із посмішки та хорошого настрою.

Схоже