Дельта-штам - нова мутація коронавірусу SARS-CoV-2

Усі віруси мають природну схильність до мутації. Це випадковий процес, під час якого відбуваються зміни в генетичному матеріалі збудника, що призводить до появи нових властивостей вірусу. Коронавірус SARS-CoV-2, який спричинив глобальну пандемію COVID-19, не є винятком. Однією з останніх мутацій коронавірусу, яка особливо хвилює епідеміологів усього світу, є так званий дельта-штам (також відомий як індійський варіант).

На даний більшість нових випадків інфікування у світі викликані цим штамом коронавірусу SARS-CoV-2. Вакцинація від COVID-19 (зокрема від дельта-коронавірусу) та високі ризики важких ускладнень в результаті інфікування дельта-штамом продовжують бути предметом інтенсивних досліджень серед науковців всього світу.

   

Що таке дельта-штам коронавірусу SARS-COV-2?

Під час зараження організму і проникнення в клітину-носія віруси починають інтенсивний процес розмноження, що призводить до утворення великої кількості копій збудника, які потім передаються іншим клітинам і організмам. Під час цих процесів можуть відбуватися випадкові зміни в генетичному матеріалі вірусів. Ці зміни називаються мутаціями – якщо мутація сприятливо впливає на здатність вірусу заражати більше людей або збільшує його шанси на виживання, то він буде все частіше присутній у нових збудниках. Це пов’язано з механізмом, який дозволяє зміненим вірусам легше робити великі копії самих себе.

Перші повідомлення про виявлення мутації під назвою дельта-варіант з'явилися наприкінці 2020 року в Індії (звідси оригінальна назва - індійський варіант). Присутня в цьому варіанті мутація відповідає за зміни в структурі білка S коронавірусу SARS-CoV-2, що підвищує його інфекційність і послаблює ефективність антитіл, що виробляються у відповідь на попередні варіанти коронавірусу. Невдовзі після відкриття цього варіанту SARS-CoV-2 в Індії відбулося значне збільшення нових випадків захворювання, а також смертей, спричинених COVID-19. Вважається, що дельта-варіант є більш заразним (приблизно на 50-70%), ніж інші варіанти коронавірусу.

 

Симптоми Дельта штаму

Симптоми зараження дельта коронавірусу SARS-CoV-2 можуть відрізнятися від типових для COVID-19. Характерні симптоми для COVID-19, такі як кашель, а також зміни нюху та смаку, в дельта-варіанті зустрічаються рідше.

Найчастіше симптоми нагадують сильну застуду з такими симптомами, як:

  • головний біль
  • біль у горлі
  • нежить
  • лихоманка

Крім того, можуть з’явитися нудота, блювання, біль у животі, втрата апетиту, біль у м’язах та суглобах.

Через схожість цих недуг з багатьма іншими вірусними інфекціями вкрай важливо звернути особливу увагу на стан свого здоров’я, щоб вчасно звернутися до лікаря та зробити тест на коронавірус. Це основний метод, який дозволить зупинити стрімке зростання нових випадків інфікування шляхом ї ізоляції людей, які є потенційним джерелом інфекції. Вчасна діагностика дозволяє підібрати ефективні методи лікування згідно протоколів.

 

Записатись на тест

 

Також не варто забувати про використання відповідних заходів безпеки, таких як маска для обличчя, часте миття та дезінфекція рук, дотримання соціальної дистанції з іншими людьми в громадських місцях (1,5- 2 м). Основним заходом безпеки, доступним сьогодні, є масова імунізація населення, яка є найбільш ефективною для запобігання подальшому прогресуванню пандемії COVID-19.

Зараження дельта штамом коронавірусу SARS-CoV-2 пов’язане з підвищеним ризиком важких ускладнень COVID-19, таких як пневмонія та гостра дихальна недостатність, що може призвести до госпіталізації пацієнта та смерті.

 

Дельта штам і щеплення

Через специфічні зміни в генетичному коді дельта штам SARS-CoV-2 він демонструє більшу стійкість до антитіл вакцини. Особливо це стосується людей, які ще не отримали повний курс вакцинації (у більшості випадків — це дві дози з певним інтервалом). Через два тижні після повного курсу вакцинації захист від симптоматичного перебігу  інфекції становить приблизно 60-90% (залежно від типу вакцини). 

Вакцина проти COVID-19 як і раніше забезпечує надзвичайно високий захист від розвитку серйозних ускладнень зі здоров’ям та госпіталізації через інфікування дельта штамом коронавірусу – це приблизно 92-96% за умови повного курсу вакцинації. Щоб забезпечити найкращий захист від високого ризику ускладнень і смертей, пов’язаних з COVID-19, якомога більше відсотків населення має бути вакциновано в найкоротші терміни. Це не лише захистить людей від тяжкого перебігу COVID-19, але й ефективно зменшить швидкість поширення інфекцій та створить захист для людей, які не можуть отримати вакцину (за станом здоров’я) від значної загрози їхньому здоров’ю та життю. Можливі короткочасні побічні ефекти вакцинації (такі як біль у місці ін’єкції, лихоманка та головний біль) значно менш небезпечні, ніж симптоматичний перебіг COVID-19 та його можливі ускладнення.

  

Дельта штам у дітей 

Оскільки кількість інфекцій дельта штаму коронавірусу SARS-CoV-2 почала зростати, це спричинило значне занепокоєння стосовно інфікування та важкого перебігу захворювання  серед дитячого населення (порівняно з попередніми варіантами коронавірусу). Відсоток важкого перебігу захворювання COVID-19, незалежно від його варіанту нижчий серед  пацієнтів педіатрії. Однак завжди слід враховувати можливість розвитку PIMS або дитячого мультисистемного запального синдрому серед дітей, які перенесли COVID-19.  Попередити ризик важкого перебігу та ускладнень в результаті коронавірусної хвороби можна шляхом вакцинації дорослого населення та дітей віком від 12 років.

“Вірус мутує і стає більш сильним. Найкращий захист від COVID-19 - це вакцинація.Вона дозволяє отримати антитіла і вберегти себе від важких форм перебігу захворювання. І звісно ж, пам’ятайте про правила поводження в час пандемії. В час спалахів COVID уникайте скупчень, мінімізуйте походи в громадські місця і не забувайте вдягати маску щоразу. Ваше здоров’я у ваших руках. При появі перших симптомів звертайтесь до сімейного лікаря і дотримуйтесь його рекомендацій. Бережіть себе” - каже лікар загальної практики, сімейний лікар Медичного центру Медікавер, Сидорик Ганна.

Для запису на консультацію до  сімейного лікаря чи лікаря-терапевта звертайтесь за телефоном 0 800 305 911 чи заповнюйте форму

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже