Доплерографія (УЗД) судин шиї та голови

Доплерографія (УЗД) судин шиї та голови: показання до проведення та особливості 

Доплерографія судин шиї та голови – універсальний неінвазивний метод візуалізації, який дозволяє оцінити стан кровоносних судин та виявити різні патологічні порушення кровоплину. Основною метою ультразвукового дослідження судин шиї та голови є скринінг ознак звуження, оклюзії, вад розвитку або запалення судин, наявність яких може збільшити ризик інсульту в пацієнтів.

  

Основними показаннями до проведення УЗД судин шиї та голови являються:

- Наявність скарг на запаморочення, дзвін та шум у вухах;

- Епізоди втрати свідомості, головного болю, мігрені;

- Зниження гостроти зору;

- Артеріальна гіпертензія;

- Цукровий діабет;

- Ішемічна хвороба серця;

- Підвищений рівень холестерину в крові;

- Перенесені інфаркт, інсульт та транзиторна ішемічна атака;

- Наявність шумів над сонними артеріями, виявлених лікарем за допомогою стетоскопа;

- Наявність факторів ризику серцево-судинних подій: надмірна вага тіла та ожиріння,  куріння, обтяжена спадковість  щодо інсульту та серцево-судинних захворювань.

 

Крім того, Ваш лікуючий лікар може призначити ультразвукове дослідження судин шиї та голови з метою:

- оцінки кровотоку в судинах після оперативного втручання щодо видалення атеросклеротичних бляшок (каротидна ендартеректомія);

- візуалізації розміщення та ефективності стента, сітчастої трубки, яка використовується для покращення кровотоку через артерію;

- виявлення скупчення згорнутої крові (гематоми), яка може перешкоджати кровотоку;

- скринінгу інших аномалій судин шиї та голови, які можуть порушити кровоплин.

 

Особливості проведення УЗД-доплерографії судин та шиї

Обстеження проводиться в кілька етапів:

- Спочатку лікар наносить гель на область, яку хоче обстежити. Гель забезпечує хороший контакт між датчиком і шкірою. Як наслідок, звукові хвилі краще проникають у тканини.

- Лікар накладає ультразвуковий датчик на шкіру, після чого переміщує датчик по досліджуваній області, застосовуючи легкий тиск.

- Коли датчик притискається до шкіри, він посилає в тіло невеликі імпульси нечутних високочастотних звукових хвиль і дозволяє виміряти напрям і швидкість клітин крові, коли вони рухаються по судинах. Рух клітин крові викликає зміну висоти відбитих звукових хвиль (так званий ефект Доплера). 

- Комп’ютер збирає та обробляє інформацію та створює графіки або кольорові зображення, які представляють потік крові по кровоносних судинах та відображає зображення в режимі реального часу на моніторі. 

 

Як слід підготуватися перед обстеженням?

В день візиту одягніть зручний та вільний одяг, наприклад сорочку або блузку вільного крою з відкритим вирізом. Можливо, під час обстеження вам знадобиться зняти частину одягу та прикраси в зоні огляду. 

Ультразвукові дослідження дуже чутливі до руху, відповідно надмірна активність або неспокій дитини може затягнути процес обстеження. Саме тому, якщо обстеження планується дитині, перед візитом варто підготувати малюка (якщо цьому дозволяє вік дитини) та пояснити, які дії буде виконувати лікар. Візьміть з собою книжки, улюблену іграшку дитини, щоб можна було відволікти маленького пацієнта. 

  

Ультразвукове дослідження зазвичай займає всього кілька хвилин. Процедура є безболісною і не несе ніяких ризиків для здоров’я.

  

Для запису звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже