Глаукома: симптоми та методи лікування

Серед захворювань, що призводять до сліпоти, найпідступнішим є глаукома. Термін "глаукома" поєднує велику групу захворювань ока (близько 60), що мають такі особливості: внутрішньоочний тиск постійно або періодично перевищує толерантний (індивідуально переносимий) рівень; розвивається характерне ураження диску зорового нерва і гангліонарних клітин сітківки (глаукомна оптична нейропатія); виникають характерні для глаукоми порушення зорових функцій. 

В Україні зареєстровано близько 220 тисяч людей з глаукомою і щороку реєструється близько 20 тисяч нових випадків. 

Кожна п’ята людина з інвалідністю щодо зору – це людина, що втратила зір внаслідок глаукоми.

Глаукома може виникати у будь-якому віці, починаючи з народження, але поширеність захворювання значно збільшується у літньому та старечому віці. Так, вроджена глаукома спостерігається у 1 на 10 000 -20 000 новонароджених, у віці 40-45 років первинна глаукома спостерігається приблизно у 0,1% населення, 50-60 років - y 1,5%, 75 років і старше більше ніж y 3% .

При глаукомі підвищується внутрішньоочний тиск, звужується поле зору і розвивається атрофія зорового нерва. Захворювання на глаукому може прогресувати з різною швидкістю. Раннє її виявлення та своєчасне лікування дозволяє зберегти зір протягом тривалого часу.

  

Для діагностики глаукоми лікар перевіряє зір, поле зору, стан зорового нерва та вимірює внутрішньоочний тиск.

Первинна глаукома буває відкритокутова і закритокутова. Підвищення внутрішньоочного тиску більше 21мм рт.ст. призводить до втрати зору і веде до сліпоти при відсутності лікування. В першу чергу страждають периферичні волокна, що призводить до поступового звуження полів зору аж до «тунельного зору».

Відкритокутова глаукома становить понад 90% усіх випадків захворювань, при цьому кут передньої камери відкрито, а відтік внутрішньоочної рідини знижується. Це веде до поступового, але постійного підвищення внутрішньоочного тиску. Закритокутова глаукома — більш рідкісна форма, яка розвивається частіше в осіб з далекозорістю, внутрішньоочний тиск підвищується швидко і досягає високих цифр.

Фактори ризику розвитку первинної відкритокутової глаукоми: вік (більше 40 років), підвищення внутрішньоочного тиску, наявність родичів, хворих на глаукому, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, робота в сутінках, в нічний час.

 

Початок захворювання протікає непомітно для хворого. З’являються неспецифічні симптоми: затуманення зору, дискомфорт в очах, поява ореолів, стрибки зору, часта зміна окулярів, потім з’являється звуження поля зору з носової сторони.

Гострий приступ глаукоми виникає в разі різкого підвищення внутрішньоочного тиску. Напад починається раптово, з’являється біль в оці, може бути нудота, загальна слабкість, головний біль. Часто гострий напад глаукоми приймають за мігрень, гіпертонічний криз, отруєння. При гострому нападі око червоніє, повіки набрякають, рогівка мутніє, зіниця розширюється, приймає неправильну форму, зір різко падає. Вторинна глаукома розвивається внаслідок захворювання або травми ока, або внаслідок захворювання на цукровий діабет чи запальні процеси.

Лікувати глаукому можна як медикаментозними засобами (краплі, уколи, таблетки), так і лазером та хірургічними методами. Найголовніше тут – строго дотримуватись рекомендацій лікаря і призначеного курсу лікування. Часто пацієнти на власний розсуд припиняють прийом рекомендованих препаратів, змінюють режим лікування, оскільки почуваються краще. Це призводить до ще більшого прогресування глаукоми та прискорення зниження зору.

Ви в групі ризику, якщо: вам 40 років чи більше, у членів вашої родини була глаукома, у вас є судинна патологія, короткозорість, були травми очей або хірургічні втручання.

  

Запишіться на візит до лікаря-офтальмолога за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже