Як зберегти здоров'я очей

Наш зір - це одна з життєвонеобхідних функцій кожного. Адже саме від хорошого зору залежить багато сфер нашого життя.

  

1. Їжте добре

Здоров`я ваших очей починається з їжі на вашій тарілці. Такі поживні речовини, як омега-3 жирні кислоти, лютеїн, цинк і вітаміни С і Е, можуть допомогти запобігти віковим проблемам зору, таким як дегенерація жовтої плями та катаракта. Щоб отримати їх, наповніть тарілку:

У вашому раціоні має бути багато зелені, бобових, продуктів багатих на жири, таких як лосось, тунець та інша жирна риба.

Також не варто забувати, що горіхи та фрукти - це необхідність у раціоні, якщо ви хочете мати хороший зір.

Лікарі рекомендують вживати багато овочів та фруктів жовтого кольору - помідори, перець, кукурудза, моркву лимони, банани тощо, адже завдяки їм поліпшується зір, краще працює мозок і знижується артеріальний тиск.

Добре збалансована дієта також допомагає підтримувати здорову вагу. Це знижує ваші шанси на ожиріння та пов’язані з ним захворювання, такі як діабет 2 типу, який є основною причиною втрати зору у дорослих.

 

2. Кинути палити

Це підвищує ймовірність розвитку катаракти, пошкодження зорового нерва та дегенерації жовтої плями серед багатьох інших медичних патологій. Якщо ви раніше намагалися позбутися звички, щоб почати знову, продовжуйте. Чим більше разів ви спробуєте кинути палити, тим більше шансів на успіх. 

 

3. Носіть сонцезахисні окуляри

Правильна пара відтінків допоможе захистити ваші очі від сонячного ультрафіолетового (УФ) проміння. Надмірне опромінення ультрафіолетом підвищує ймовірність розвитку катаракти та макулярної дегенерації.

Оберіть окуляри, які блокують від 99% до 100% UVA та UVB променів. Обертаючі лінзи допомагають захистити очі збоку. Поляризовані лінзи зменшують відблиски під час водіння, але не обов’язково забезпечують додатковий захист.

Якщо ви носите контактні лінзи, деякі з них забезпечують захист від ультрафіолету. Це все ж не забувайте, що варто носити сонцезахисні окуляри для додаткового шару.

 

4. Використовуйте захисні окуляри

Якщо ви використовуєте небезпечні матеріали або матеріали, що переносяться повітрям, на роботі чи вдома, одягайте захисні окуляри.

Такі види спорту, як хокей, ракетбол і лакрос, також можуть призвести до травм очей. Носіть засоби захисту очей. Шоломи із захисними масками або спортивні окуляри з полікарбонатними лінзами захистять очі.

 

5. Робіть паузи у роботі за комп`ютером 

Занадто довгий погляд на екран комп’ютера чи телефону може спричинити:

- Напруга очей

- Нечіткий зір

- Проблеми з фокусуванням на відстані

- Сухість очей

- Головні болі

- Біль у шиї, спині та плечах

Щоб захистити очі:

- Зверніться до лікаря, щоб перевірити чи ваші окуляри чи контактні лінзи актуальні та придатні для перегляду на екрані комп’ютера.

- Якщо напруга очей не зникає, порадьтеся з лікарем про комп’ютерні окуляри.

- Перемістіть екран так, щоб ваші очі були на одному рівні з верхньою частиною монітора, на відстані 60 см під кутом 90 градусів. 

- Намагайтеся уникати відблисків від вікон і світла. За потреби використовуйте екран із захистом від відблисків та корегуйте шторами потрапляння сонячних променів на екран.

- Виберіть зручне крісло з підтримкою. Розташуйте його так, щоб ваші ноги стояли рівно на підлозі.

- Також варто звернути увагу на столи з регулюванням висоти, щоб ваше положення залишалось максимально правильним

- Якщо ваші очі сухі, більше кліпайте або спробуйте використовувати штучні сльози.

- Дайте відпочити очам кожні 20 хвилин. Вставайте принаймні кожні 2 години і робіть 15-хвилинну перерву.

 

6. Регулярно відвідуйте офтальмолога

Кожен потребує регулярного огляду очей, навіть маленькі діти. Це допомагає захистити ваш зір і дає змогу бачити найкраще.

Обстеження очей також може виявити хвороби, які не мають симптомів, наприклад глаукому. Важливо помітити їх на ранній стадії, коли їх легше лікувати.

 

Комплексне обстеження очей може включати:

- Говорячи про вашу особисту та сімейну історію хвороби

- Тести зору, щоб визначити, чи є у вас короткозорість, далекозорість, астигматизм (викривлення рогівки, що затуманює зір) або пресбіопія (вікові зміни зору)

- Тести, щоб побачити, наскільки добре ваші очі працюють разом

- Вимірювання очного тиску та зорового нерва для виявлення глаукоми

- Зовнішнє та мікроскопічне дослідження ваших очей до та після розширення

- Вам також можуть знадобитися інші тести.

 

Потурбуйтесь про свій зір - відвідайте офтальмолога в Медичному центрі Медікавер.

Для запису звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже