Коліки у малюків

Малюкові кольки: що потрібно знати турботливим батькам?

Плач є однією з найперших і найсильніших форм спілкування немовлят, які на ранньому етапі свого розвитку ще не вміють задовольнити власні потреби. 

За допомогою плачу дитина повідомляє батькам про різні зміни в самопочутті, а тому його не можна ігнорувати. Найчастіше плач – це реакція на голод, дискомфорт (наприклад, мокрий підгузок) або розлуку з батьками. В такому випадку він припиняється при задоволенні потреб дитини, наприклад, після годування, зміни підгузка, тощо. Проте іноді дитину не вдається заспокоїти після задоволення рутинних потреб і втіхи, а плач триває довше, ніж зазвичай, що, найімовірніше, є симптомом кольок. 

Малюкові кольки погіршують якість життя не лише дитини, але і її батьків. Дитячий крик, неможливість заспокоїти малюка або полегшити його стан викликають тривогу та погіршення психологічного клімату в сім’ї.

 

Термін «кольки» походить від грецького слова kolikos – кишечник, тому симптоми, які виникають під час кольок, прийнято пов’язувати з кишечником.

Кольки є частим проявом функціональних порушень з боку шлунково-кишкового тракту, турбують 5-40% немовлят у всьому світі та  є причиною 10-20% відвідувань педіатра протягом перших тижнів життя дитини. 

Незважаючи на велику кількість проведених досліджень, точна причина виникнення кольок залишається невідомою. Ймовірно, причина цього стану є багатофакторною. Часто виникнення кольок пов’язують із незрілістю нервової системи, порушенням сну, гіперчутливістю до навколишнього середовища, сенсорним перевантаженням, харчовою алергією, непереносимістю лактози, функціональними та запальними змінами травної системи. Важливу роль у виникненні кольок відіграють і психосоціальні чинники. Так, кольки можуть бути пов’язані з неправильною технікою годування, курінням матері, замісною нікотинотерапією, неадекватною взаємодією між батьками, напруженням у сім’ї та занепокоєнням батьків. Точні механізми виникнення кольок у немовлят на даний час залишаються до кінця нез’ясованими. 

 

Симптоми кольок зазвичай починають проявлятися з 2-х тижневого віку дитини та досягають піку до 6 тижня життя і зникають у віці 12-16 тижнів. 

Здебільшого малюкові коліки починаються раптово, найчастіше у вечірні години доби, можуть тривати довго та проявляються голосним і пронизливим криком. З короткими перервами кишкова колька може тривати протягом 3-5 год. При огляді може спостерігатися почервоніння обличчя або блідість носогубного трикутника, нахмуреність, живіт піддутий і напружений, ноги підтягнуті до живота і можуть миттєво випрямлятися, стопи часто холодні на дотик, руки притиснуті до тулуба; додатковими клінічними ознаками кольок є тривалість, незрозумілий характер плачу, неспокою або дратівливості, дитина важко піддається заспокоєнню. Необхідно звертати увагу на зміну поведінки дитини з характерною локалізацією, яка не є плачем, проте також свідчить про неспокій.

 Необхідно пам’ятати, що при кольках загальний стан дитини не погіршується, не відбувається відставання в додаванні маси тіла й у психомоторному розвитку.

Тому, якщо у Вашого малюка відмічаються прояви кишкової кольки, не зволікайте, зверніться за порадою до сімейних лікарів або педіатрів Медікавер Україна.

  

Для запису на огляд педіатра звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже