КОЛИ ТЕПЛА ЗАБАГАТО, АБО ТЕПЛОВИЙ УДАР #1

КОЛИ ТЕПЛА ЗАБАГАТО, АБО ТЕПЛОВИЙ УДАР

Особливості терморегулювання

За нормальних умов організм здатний сам себе охолоджувати. Процеси теплопродукції та тепловіддачі збалансовані від природи. Нормальне функціонування організму можливе за температури крові та внутрішніх органів близько 37 градусів. Оптимальним є незначне відхилення в межах 1,5 градусів. Віддача тепла відбувається двома способами:

  • при розширенні кровоносних судин;
  • при потовиділенні.

Однак за певних умов (за дуже високої температури повітря, при підвищеній вологості, при нестачі рідини в організмі та під час фізичних навантажень) порушується виділення поту. “Система охолодження” людського тіла не справляється, і воно починає нагріватися настільки, що настає тепловий удар.

Робота системи терморегуляції залежить від функціонування терморецепторів – нервових закінчень, чутливих до змін температури повітря. Вони розташовані на шкірі, слизових оболонках рота та внутрішніх органів, стінках підшкірних вен та дихальних шляхів. Значна кількість терморецепторів зосереджена на обличчі, менша – на тілі та ногах. При підвищенні температури навколишнього середовища, безпосередньому впливі теплового випромінювання чи посиленні теплопродукції організмом терморегуляція здійснюється через зміни тепловіддачі. Важлива її частина – судинна регуляція, яка відбувається в залежності від кровонаповнення шкіри та тонусу судин. Їх розширення здатне зменшити загальну величину теплоізоляції шкірного покрову в середньому в 6 разів.

Окремі ділянки шкіри по-різному приймають участь у цьому процесі. Наприклад, кисті рук виконують 60% всієї теплопродукції, хоча їх площа складає лише 6% від шкіри. При посиленні м’язової роботи певний відсоток навантаження беруть на себе ділянки, які розташовані над працюючими м’язами. Кров направляється у відповідні частини шкіри, що значно полегшує віддачу тепла шляхом конвекції.

Ознаки та наслідки перегрівання організму

Перегрівання організму відбувається з посиленим потовиділенням, значною втратою води та солей, що призводить до згущення крові, утруднення кровообігу та тканинної гіпоксії. При тепловому ударі страждає система дихання та функції печінки, різні види обміну (жирового, вуглеводного, білкового). Крім того, вражається центральна нервова система, з’являється гіперемія, набряк оболонок та тканин головного мозку, множинні крововиливи. Ознаками теплового удару вважаються нездужання, втома, головний біль, запаморочення, нудота, блювання. При перших подібних симптомах звертайтеся до сімейного лікаря. Спеціалісти медичного центру «Медікавер» оперативно та професійно нададуть допомогу постраждалим від впливу високої температури.

Схоже