Лихоманка у дітей

В зимовий період, коли переохолодження сприяє зростанню рівня захворюваності на респіраторні вірусні інфекції чимало батьків хвилюються про здоров’я своїх малюків, особливо, якщо відмічаються підвищення температури тіла.  

Гіпертермія або підвищення температури тіла – це захисна реакція організму, яка виникає під впливом різних патогенних факторів.

Вона здатна посилювати імунну відповідь і стимулювати імунітет дитини. 

Але варто пам’ятати про те, що пристосувальну роль лихоманка має тільки до певної межі. І ця межа в кожного своя, оскільки вона залежить від особливостей організму.

  

Основними причинами підвищення температури у у дітей можуть бути:

1. Інфекційні захворювання, викликані вірусами, бактеріями, тощо.

2. Неінфекційні лихоманки:

  • перегрівання, зневоднення організму;
  • прорізування зубів;
  • патологія центральної нервової системи;
  • ендокринопатії (гіпертиреоз, феохромоцитома);
  • психогенні чинники (неврози, психічні розлади, емоційна напруга);
  • тяжкі алергічні реакції, метаболічні розлади, дифузні захворювання сполучної тканини;
  • застосування деяких медикаментів (кофеїну, ефедрину, гіперосмолярних розчинів тощо);
  • забиття, стискання, опік;
  • больовий синдром при сечокам’яній та жовчнокам’яній хворобах;
  • пухлинні процеси (лімфогранулематоз, неходжкінські лімфоми), гранульомні захворювання (саркоїдоз);
  • спадкові фактори (сімейна середземноморська лихоманка).

  

Лікарі виділяють два варіанти лихоманки: «рожеву» («червону») і «бліду», які визначають різні підходи до лікування.

  • При «рожевій» лихоманці загальний стан дитини, незважаючи на іноді значне підвищення температури тіла, порушується незначною мірою: шкіра рожева, гаряча на дотик, волога, кінцівки теплі.
  • При «блідій» лихоманці за наявності периферичного спазму шкіра бліда, «мармурова», суха, кінцівки холодні; наявні позитивний симптом «білої плями», наявний озноб, порушується загальний стан дитини – спостерігається пригнічення, кволість, сонливість; можливе збудження, галюцинації, фебрильні судоми.

   

Що слід робити, якщо у Вашої дитини підвищилась температура тіла?

Першочергово маємо пам’ятати, що батьки чи дорослі родичі мають зберігати спокій та не панікувати.

Якщо гарячка стає важким випробуванням для дитини і підвищення температури тіла приносить значний дискомфорт малюку, тоді діємо наступним чином за алгоритмом:

- забезпечуємо температуру повітря в приміщенні на рівні 18- 21 градус за Цельсієм, з вологістю 55-60%. Якщо це неможливо зробити і ви знаходитесь в зоні відносно чистого повітря, тоді просто часто провітрюємо приміщення. 

- “наводнюємо дитину” у великій кількості рідини в день - це можна зробити у формі гри, з улюбленим предметом малюка, під час перегляду мультфільму, тощо, аби лише дитина не капризувала і вживала достатню кількість води. Надаємо перевагу чистій негазованій воді, грудному вигодовуванню, компоту, щоб попередити зневоднення;

- змініть раціон на легку їжу, з виключенням смажених, жирних, копчених і гострих продуктів харчування;

- обтирання чистою водою (ні в якому разі не можна застосовувати спирт чи оцет) або прийняття теплого душу. Вони посилюють потовиділення, покращують циркуляцію крові та призводять до поступового зниженню температури тіла.

   

Невідкладна допомога при «рожевій» лихоманці:

1. Дитину розкрити, максимально роздягнути; забезпечити доступ свіжого повітря.

2. Давати тепле пиття у великій кількості( вода, компот, чай , сік, грудне молоко тощо).

3. Використовувати фізичні методи охолоджування:

• обдування вентилятором;

• прохолодна волога пов’язка на лоб;

• холод (лід) на ділянку магістральних судин;

• обтирання водою : використовують теплу воду, дитину поступово обтирають вологим тампоном, дають їй обсохнути; повторюють 2-3 рази;

4. Жарознижуючі препарати показані при:

  • температурі тіла > 38,5°С;
  • температурі тіла > 38°С у дітей із групи ризику розвитку патологічного варіанту лихоманки: вік дитини менше 2 місяців, фебрильні судоми в анамнезі , епілепсія, перинатальна патологія центральної нервової системи (енцефалопатії, вади розвитку мозку, гіпертензійний і гідроцефальний синдроми, наслідки ураження мозку внутрішньоутробними інфекціями);вади серця, особливо в стадії декомпенсації; спадкові аномалії обміну речовин (галактоземія, фенілкетонурія, глікогенози та ін.).

Парацетамол у разовій дозі 15мг/кг всередину або в свічках ректально, ібупрофен у разовій дозі 10 мг/кг (для дітей, старших 1 року). Ацетилсаліцилова кислота (аспірин ) в дитячому віці не застосовується із-за високого ризику внутрішньої кровотечі, тяжкої алергічної реакції.

 

Невідкладна допомога при «білій» лихоманці:

1. Протипоказані холод на магістральні судини, холодне обтирання, це може призвести до ще більшого спазму периферійних судин.

2. Необхідно «зігріти» дитину – вкрити ковдрами, кінцівки опустити в теплу воду.

3. Після відновлення мікроциркуляції можливе застосування методів фізичного охолодження. Температура тіла контролюється кожні 30-60 хв. Після зниження температури тіла до 37,5 °С гіпотермічні заходи припиняються.

4. Якщо хворих із проявами «блідої» лихоманки погано реагують або взагалі не реагують на адекватну жарознижувальну терапію, необхідно негайно викликати швидку допомогу або звернутись до кабінету чергового лікаря медичного центру для надання невідкладної допомоги.

 

Коли варто негайно звернутись до лікаря?

Спостерігаємо за появою так званих «червоних прапорців», як от патологічна сонливість, значне перезбудження, пронос, блювота, значний біль в животі, висип та інші незрозумілі симптоми - якщо ви помітили дані симптоми, то негайно телефонуйте лікарю, щоб уточнити план подальших дій.

Не займайтесь самолікуванням у разі погіршення симптоматики малюка.

Будьте на зв’язку із педіатром або сімейним лікарем Медікавер, які забезпечать спокій вам та вашому малюку!

Для запису на консультацію звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже