Молочниця - головний жіночий недруг

Із терміном “ молочниця” в своєму житті зустрічалась майже кожна друга жінка.  Проте саме це захворювання часто плутають із іншими статевими інфекціями, або ж ще гірше - не одразу помічають симптоми та звертаються до лікаря вже в хронічній формі.

Тож розберемо на що варто звернути увагу і як себе проявляє кандидоз насправді.

 

Молочниця – це захворювання, яке розвивається при зараженні грибами роду Candida. Воно досить поширене. Згідно зі статистикою, хоча б один раз в житті їм хворіють 3 з 4 жінок. У рідкісних випадках воно може перейти в хронічну форму.

Основними симптомами молочниці є свербіж і печіння в піхві, білі виділення з неприємним кислим запахом, біль при сечовипусканні та статевих контактах. Однак в більшості випадків клінічна картина стерта, тобто у жінки нечасто проявляються такі виражені симптоми. Через це молочницю легко сплутати з іншими гінекологічними захворюваннями.

Для постановки правильного діагнозу потрібно проводити діагностику. Не варто лікувати молочницю самостійно. Потрібно звернутися до лікаря за кваліфікованою допомогою.

 

Що може спровокувати молочницю?

регулярні порушення інтимної гігієни;

прийом антибактеріальних препаратів (антибіотиків) впродовж тривалого часу;

збої в роботі гормональної системи;

зниження імунітету через стрес, втому чи тривалі хронічні патологічні процеси.

 

Оскільки присутні свербіж, набряклість та печіння статевих органів, то до ознак молочниці можна додати біль під час статевого акту, неприємні відчуття під час сечовипускання. Симптоми молочниці в жінок варіативні – наприклад, у деяких пацієнток спостерігаються лише печіння та свербіж в ділянці зовнішніх статевих органів та входу в піхву, а інші скаржаться на сирнисті виділення у великій кількості.

Багато хто вважає це захворювання чимось незначним та безпечним. Проте насправді кандидоз піхви може набути хронічної форми, і тоді його рецидиви будуть дуже частими – 4 і більше разів на рік, незалежно від лікування, яке буде проводитись. Така молочниця дуже важко піддається лікуванню, нерідко призводить до ускладнень, коли в патологічний (запальний) процес втягуються кишківник, сечовий міхур та інші внутрішні органи.

Захворювання нерідко супроводжує інші інфекційні процеси – наприклад, хламідіоз, генітальний герпес, гонорею, трихомоніаз. Тому при надходженні характерних для молочниці скарг від пацієнтки лікар направляє її на повноцінне обстеження.

  

Діагностика молочниці

Перш ніж призначити лікування молочниці, гінеколог обов’язково проводить повноцінний огляд  жінки разом із супутніми лабораторними аналізами, щоб  уточнити загальну клінічну картину пацієнтки. 

Обов’язково лікар бере мазок зі слизової оболонки піхви та шийки матки, при мікроскопічному дослідженні якого знаходять грибкові колонії у великій кількості. Але цей метод лабораторного дослідження біоматеріалу не є інформативним, тому що лікар не може визначити точний тип грибка. Для поглибленого обстеження роблять бактеріальний посів, який необхідний для підбору ефективних протигрибкових препаратів – тільки так лікування кандидозу в жінок буде ефективним та повним.

Обов’язково проводять експрес-тести на виявлення статевих інфекцій, за позитивних результатів жінці буде призначено комплексне лікування. 

 

Як вилікувати молочницю

Сучасна медицина пропонує багато лікарських засобів, які буквально за декілька днів позбавляють від молочниці. Для лікування застосовують протигрибкові препарати, які можуть бути представлені у вигляді вагінальних таблеток/мазей/супозиторіїв – наприклад, Пімафуцин, Клотримазол, Мікозорал, Залаїн та інші. Але такі лікарські засоби будуть ефективними лише при молочниці, яка протікає в легкій формі, без супроводу інших статевих інфекцій. Найчастіше лікарі призначають свічки від молочниці, адже це зручно, ефективно та практично.

Якщо ж захворювання протікає у важкій формі або обтяжене іншими статевими інфекціями, то без призначення системних протигрибкових препаратів не обійтись. Вони застосовуються у вигляді таблеток чи розчинів для ін’єкцій. 

 

Окремої уваги заслуговує кандидоз у вагітних жінок, оскільки застосовувати для лікування звичайні протигрибкові препарати в такому положенні не можна. Молочниця при вагітності лікується лише місцевими препаратами (свічки, піхвові таблетки та креми), лікар обов’язково призначить пацієнтці спеціальну дієту і буде регулярно контролювати її показники для раннього виявлення проблем зі здоров’ям.

Кандидоз піхви (молочниця) – грибкове захворювання, яке потребує надання кваліфікованої медичної допомоги. Існує маса народних засобів, є навіть рецепти примочок та аплікацій, спринцювань та ванночок для лікування цього захворювання, але належного ефекту не буде – тільки прийом протигрибкових препаратів, призначених лікарем, дає гарантію одужання.

 

Не нехтуйте своїм здоров'ям - при появі перших симптомів звертайтесь на огляд до гінеколога.

 

Для запису на огляд до наших спеціалістів звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже