Морфологія крові

Морфологія крові - це аналіз крові, який дозволяє оцінити (кількісно та якісно)  елементи,  які формують кров (еритроцити, лейкоцити, тромбоцити тощо). Використовується в діагностичних цілях як аналіз, що показує загальний стан організму пацієнта. 

На практиці лікарі призначають так званий загальний (клінічний) аналіз крові. В результаті лікар отримує інформацію не тільки про кількість окремих компонентів, а і на основі цієї інформації він може кількісно проаналізувати системи еритроцитів, лейкоцитів  і тромбоцитів.

 

Елементами, які дозволяють оцінити систему еритроцитів, є:

- RBC, тобто кількість еритроцитів;

- гематокрит, який показує відношення об’єму еритроцитів до загального об’єму крові;

- гемоглобін (Hb), що дозволяє оцінити загальну концентрацію гемоглобіну (у всіх його формах), дуже важливий для правильного функціонування організму;

- MCV - визначення середнього об’єму еритроцитів;

- MCH - визначення середньої вмісту гемоглобіну в одному еритроциті (так званий кольоровий показник);

- MCHC - середня концентрація гемоглобіну в еритроциті;

- RDW - ширина розподілу еритроцитів, тобто індекс анізоцитозу еритроцитів,  визначається у 2 типах - RDW-CV і RDW-SD.

Їх аналіз дозволяє лікарю виключити проблеми з анемією і виробленням гемоглобіну. Детальне дослідження еритроцитів дає можливість оцінити їх, а для загальної діагностики найважливішими елементами є: розмір клітин крові, ступінь вмісту гемоглобіну та ступінь анізоцитозу.

 

У системі лейкоцитів оцінюються наступні показники:

- загальні лейкоцити, їх кількість,

- форми лейкоцитів: нейтрофіли, лімфоцити, моноцити, еозинофіли, базофіли та незрілі гранулоцити.

Для тромбоцитів лікар оцінює наступні показники:

- PLT, кількість тромбоцитів;

- MPV, середній об’єм тромбоцитів у крові;

- PDW, визначає ширину розподілення тромбоцитів у крові;

- PCT, тромбокрит - відношення об'єму тромбоцитів у співвідношенні до загального об'єму крові.

 

Також в загальному аналізі крові досліджується швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) - це вимірювання відстані в міліметрах, на яку осіли еритроцити в пробірці крові за першу годину проведення аналізу.  Цей показник може змінюватися не лише при запаленні, тому лікарі його завжди аналізують у поєднанні з іншими показниками. Близько 5% здорових людей мають підвищений ШОЕ.

- Високий ШОЕ може спостерігатися у літніх людей; 

- У жінок під час вагітності, в післяпологовий період, під час менструації; 

- За підвищених рівнів холестерину у крові; 

- Після нещодавньої вакцинації;

- Може проявлятися в разі ожиріння, білкової дієти, прийому деяких лікарських препаратів, після тривалих марафонів. Результат із високим значенням ШОЕ – це привід не встановлювати діагноз, а проконсультуватися з лікарем.

  

Як підготуватись до загального аналізу крові?

Перед здачею крові  слід утриматися від прийому їжі та напоїв щонайменше 6 - 12 годин до запланованого дослідження (бажано зранку натщесерце), а вечеря за день до дослідження повинна бути легкозасвоюваною.

Перед забором крові можна випити трохи звичайної води. Якщо ви приймаєте ліки, уточніть у лікаря, чи можна їх приймати перед дослідженням. Рекомендується утриматися від вживання алкоголю за 2-3 дні до запланованого аналізу, а також (принаймні за 12 годин до прийому) добре утриматися від вживання кофеїновмісних напоїв, чаю і кави.

Якщо можливо, слід зробити забір крові перед прийомом ранкової дози ліків, якщо лікар не сказав вам інше. У разі прийому ліків перед забором крові, слід попередити про це лабораторію. Крім того, перед дослідженням треба утриматися від інтенсивних фізичних навантажень, таких як, наприклад, дуже напружені тренування. Після них варто почекати один день, а потім йти на обстеження.

Перед забором крові пацієнт повинен відпочити приблизно 10-15 хвилин, необхідно виключити фактори, що впливають на результати досліджень: фізичне напруження (біг, підйом по сходах), емоційне збудження.  Слід зазначити, що відхилення показників крові також можуть бути результатом інших факторів, таких як стрес або менструація.

 

Коли рекомендовано здавати загальний аналіз крові?

Рішення про проведення аналізу крові приймає лікар на основі опитування пацієнта. Показань до обстеження може бути багато. Завдяки аналізу крові лікуючий лікар отримує інформацію про загальний стан здоров’я.

Аналіз крові відіграє особливу роль у діагностиці, коли лікар підозрює, наприклад, анемію, імунодефіцит, запалення та інфекції. Його можна використовувати для виявлення випадків, які потребують подальшого дослідження. Він також використовується для оцінки стану пацієнта після кровотечі та надає інформацію про функціонування кісткового мозку.

 

Загальний аналіз крові, як часто здавати?

Частота обстеження залежить від стану пацієнта, віку або історії хвороби. Рекомендується проводити аналіз також в рамках щорічного чекапу організму. Однак, коли він призначений для моніторингу поточної хвороби в організмі або проводиться у пацієнтів, які борються з анемією, частоту повинен визначити лікар.

 

Як прочитати результати аналізу крові та що показує тест?

Результати  інтерпретуються насамперед на основі референтних значень, зазначених  лабораторією. Чому? Тому що деякі параметри можна визначити різними методами. У різних лабораторіях можуть застосовуватися різні методи дослідження і одиниці вимірювання. Щоб оцінка результатів обстеження була коректною, бажано проводити дослідження в одній і тій же лабораторії, в один і той же час.

Важливо, що інтерпретація, яку проводить лікар, полягає не тільки в перевірці того, чи кожен з показників знаходиться в межах, зазначених лабораторією. Також враховується вік і стать пацієнта,  захворювання, на які він страждає, і ліки, які приймаються.

Показники крові різні у дітей, дорослих і різні для чоловіків та жінок. Фактори, які спричинили призначення та проведення аналізу, також важливі, оскільки результати оцінюються через призму симптомів, про які повідомляє пацієнт.

Інтерпретацію результатів дослідження здійснює лікар, тому варто проконсультуватися з лікарем та не приймати поспішних висновків. Самостійна інтерпретація результатів у багатьох випадках може призвести до зайвого стресу або навіть страху за власне здоров’я, якщо показники виходять за межі референтних значень. Тому це слід довірити лікарям, оскільки правильний аналіз результатів дуже складний.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже