Перший візит до гінеколога - що варто про це знати?

Огляд у гінеколога, не тільки вперше, часто викликає стрес у дівчат. Тим не менш, варто розуміти, що регулярні відвідування лікаря, а також проходження профілактичних оглядів - запорука успіху в боротьбі за здоров’я.  

Перший візит до гінеколога - важливий момент у житті кожної дівчини - підлітка.

Існує багато думок про те, коли  варто вперше йти до гінеколога. Одні кажуть, що відразу після першої менструації, а інші кажуть, що якщо нічого не відбувається і жінка не почала статеві відносини, вона може почекати до 25 років. З іншого боку, деякі жінки приходять на перший прийом лише під час вагітності. Кому вірити? Істина, як завжди, лежить посередині.

Визначення найкращого часу для першого візиту залежить насамперед від конкретної людини. Якщо дівчина не має статевого акту, має регулярні місячні, має необхідні знання (наприклад, від матері чи школи) про стан здоров’я, гігієну та профілактичні огляди, вона може не поспішати з першим візитом.

Однак, якщо у вас виникають тривожні відчуття, наприклад, нерегулярні або хворобливі місячні, свербіж або виділення з піхви. Це сигнал якомога швидше відвідати лікаря. У рекомендаціях гінекологів та акушерів Медичного центру Медікавер, йдеться, що перший візит до гінеколога має відбутися у віці від 12 до 15 років, коли у дівчинки, як правило, починаються перші місячні.

Для молодих людей ми рекомендуємо дитячого гінеколога, тобто гінеколога з додатковими знаннями з педіатрії та ендокринології. Важливо, щоб лікар був жінкою, а у випадку спеціаліста - чоловіка важливо, щоб огляд відбувався у присутності акушерки, розповідає Козак Наталія Іллівна, лікар акушер-гінеколог дитячого та підліткого віку, лікар ультразвукової діагностики,Медичного центру Medicover. 

Батьки повинні бути присутніми під час медичного відвідування неповнолітнього. Однак, якщо це воля батьків і пацієнта, йому або їм не потрібно бути присутнім під час огляду.

 

Отже, як виглядає перший візит до гінеколога?

Під час першого профілактичного відвідування лікар збиратиме інформацію, що стосується загального стану здоров’я та історії хвороби. Він буде задавати питання про гінекологічне здоров'я - про хід менструального циклу або про появу вагінальних виділень або свербіння.

При необхідності у спосіб, відповідний віку дівчинки, він викладає знання про фізіологію репродуктивної системи та перебіг статевого дозрівання. Для дівчат старше 15 років ваш лікар також може розповісти про сексуальність та різні методи контрацепції.

Крім того, він надасть інформацію про вакцинацію проти ВПЛ та необхідність профілактичних оглядів (наприклад, цитологію щороку у неповнолітніх, що ведуть активне статеве життя). Подальші відвідування гінеколога повинні проводитися щороку, або частіше, якщо з’являються скарги. Корисна рекомендація щоб було легше запам’ятати щорічний візит, варто записатися на прийом, наприклад, у місяць свого народження. Через кілька років дані візити стануть для вас корисною звичкою, рекомендує розповідає Козак Наталія Іллівна, лікар акушер-гінеколог дитячого та підліткого віку, лікар ультразвукової діагностики, Медичного центру Medicover. 

 

Перший візит дівчинки - підлітка до гінеколога  

Одним етапом з труднощів, який повинен «подолати» підліток, який хоче звернутися до гінеколога, є той факт, що він, будучи неповнолітнім, не може їхати один. Разом з нею повинен бути один з батьків або законний опікун. Це правило стосується не тільки відвідування гінеколога, але і будь -якого іншого лікаря. Виняток становить загроза життю та здоров’ю - тоді надається допомога та одночасно інформуються батьки.

Однак не всі хочуть побачити гінеколога з мамою чи татом. Деякі дівчата соромляться, інші не мають підтримки з боку батьків (вони чують вдома "навіщо тобі гінеколог? Він лікар по вагітності!"). Варто спробувати, адже батьки або опікун не повинен перебувати в кабінеті під час самого огляду!

Йому достатньо зайти з вами в кабінет і погодитися на обстеження. Тоді у вас є вибір, чи ви хочете залишитися в кабінеті наодинці, з батьками, або лікар покличе акушерку. Коли потрібно видати  рецепт на ліки, згода батьків також необхідна.

Дівчинка може приіхати на наступні візити одна, за умови, якщо батьки або опікун дасть таку згоду і лікар занесе це в медичну документацію.

У пацієнтів віком від 16 до 18 років лікар повинен отримати згоду на відвідування, обстеження та лікування як від батьків, так і від самого пацієнта. Це означає, що підліток цього віку має право відмовитися від проходження медичного огляду або проходження обстежень або інших медичних процедур. Лікар і батьки повинні поважати думку підлітка. 

Записатись на прийом

   

Як проходить візит у гінеколога

На початку візиту лікар збирає анамнез, тобто він поставить вам питання про менструальний цикл, статевий акт і, можливо, контрацепцію. Він також запитає про інтимні інфекції, загальний стан здоров’я, сімейні захворювання та причину візиту - чи це профілактичний візит, чи ви страждаєте від якихось недуг. Потім лікар запросить вас на огляд у гінекологічному кріслі. Перед оглядом слід роздягнутися від талії вниз.

На стільці лікар почне уважно оглядати зовнішні статеві органи - перш за все, він оцінить їх будову і перевірить, чи немає змін на шкірі. Потім він перейде до внутрішнього гінекологічного огляду і, якщо є показання, візьме цитологію.

Внутрішній огляд може бути незручним, але він займає короткий час, а для лікаря він є доволі інформативним. Його перебіг залежить від ситуації: у дівчаток, які мають статевий акт, лікар вставляє у піхву пластикове зеркало, в якому він чітко бачить внутрішню частину піхви та шийку матки. У цей момент він може забрати матеріал на спеціальній щітці, яку оцінюватимуть у гістопатологічний клініці - це так зване цитологічне дослідження.

Далі проводиться комбіноване обстеження, тобто візьметься за шийку матки одним або двома пальцями, а іншою рукою (по всьому животу) оцінить положення, розміри та рухливість матки та можливі хворобливі відчуття яєчників.

Якщо ви не погоджуєтесь на внутрішнє обстеження, і лікар вирішує, що є необхідність поглибити діагноз, він порекомендує ультразвукове дослідження.

Тоді лікар попросить вас одягнутися і роздягнутися від пояса, щоб він оглянув ваші груди. Якщо ви не впевнені, як самостійно оглянути груди, зверніться до лікаря за вказівками. Пам’ятайте, що самообстеження грудей дуже важливо - ніхто не знає їх краще за вас! Профілактика у разі захворювань молочної залози включає самоконтроль та обстеження (візуалізація, УЗД та мамографія). Кожній жінці слід раз на місяць перевіряти і оглядати груди. Будь -які спостережувані зміни, такі як потовщення або нерівність під шкірою, висип, зміна кольору шкіри, втягування соска, ексудат є попереджувальним знаком і вимагає термінової консультації гінеколога, мамолога. УЗД молочних залоз слід проводити раз на рік.  

Регулярні профілактичні огляди, такі як цитологія, обстеження  молочних залоз та УЗД, збільшують шанси раннього виявлення новоутворень на ранніх стадіях. Терапія не лише гальмує подальший розвиток хвороби, але дозволяє повністю одужати, - роповідає Юрій Ярославович Присташ, лікар-онкомамолог, практикуючий хірург в медичному центрі “Medicover”. 

По результату огляду, ваш лікар надасть вам заключення з рекомендаціями та рецептом за необхідності.

 

Записатись на прийом

  

Відвідування гінеколога, як підготуватися?

Хороша підготовка, не тільки для першого візиту - це половина його успіху. Найкраще відвідати гінеколога через кілька днів після закінчення місячних або в першій половині менструального циклу. Перед відвідуванням варто мати на увазі відповіді на стандартні «гінекологічні» питання або записати їх на аркуші паперу:

  • Коли були ваші останні місячні (тобто коли був перший день останньої менструації)?
  • Чи регулярні місячні, через  скільки днів вони настають і скільки тривають?
  • Ваші місячні болючі?
  • Чи були ви вагітною? Якщо так, то коли саме
  • Скільки раз ви народжували?
  • Чи у вас є хронічні захворювання? 
  • Ви приймаєте якісь ліки?

Під час відвідування, при необхідності, лікар може попросити надати додаткову інформацію. Ви також можете підготувати питання, які хотіли б поставити лікареві в кінці вашого візиту.

  

Візит до гінеколога, про який варто пам’ятати

Внутрішнє обстеження рекомендовано проводити з порожнім сечовим міхуром.

Перед візитом вам  потрібно  дотримуватись правил звичайної гігієни.

Для відвідування варто надіти спідницю, сукню / туніку, задля вашого комфорту. Ви також можете використовувати спеціальні одноразові халати, які можна отримати в клініці.

Для огляду вам не потрібно знімати шкарпетки (хоча ви також можете бути босоніж або носити одноразові накладки для ніг (бахіли) - робіть, як вам подобається, головне ваша зручність та комфорт. 

Тому давайте популяризувати профілактичні огляди серед молоді. Плануйте день з матір’ю, сестрою чи другом, під час якого ви знайдете час не лише каву та кіно, а й оглядовий візит до гінеколога, - рекомендує розповідає Козак Наталія Іллівна, лікар акушер-гінеколог дитячого та підліткого віку, лікар ультразвукової діагностики, Медичного центру Medicover. 

Жіноче здоров'я - це запорука здоров'я всього організму кожної жінки.

Запрошуємо кожну дівчину на огляд до наших спеціалістів жіночої консультації. Ми допоможемо розвіяти міфи та страхи, що відвідування гінеколога - це страшно і боляче.

Для запису на консультацію звертайтесь за телефоном 0 800 305 911, або заповнюйте форму онлайн

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже