Правильний прикус і здорова усмішка

Правильний прикус і здорова усмішка - це реальність! Чому так важливо вчасно відвідувати ортодонта?

Що таке ортодонтія?

Ортодонтія — це галузь стоматології, яка спрямована на діагностику, профілактику та лікування патологій прикусу, щелепно-лицевих вад та деформацій, а також корекцію аномальних положень окремих зубів. 

Які причини виникнення патології прикусу?

В період внутрішньоутробного розвитку дитини відбувається закладка і формування обличчя, щелеп, закладка та мінералізація зубів. З моменту народження до 17-18 років відбувається безперервний процес розвитку та формування прикусу на фоні росту та розвитку дитини. На ці процеси впливають різноманітні фактори, що в певний віковий період можуть спричиняти розвиток різноманітних ортодонтичних патологій. 

Причин виникнення патологій прикусу є безліч та їх умовно можна розділити на дві великі групи: аномалії прикусу спадкового характеру та аномалії прикусу, викликані впливом факторів зовнішнього та внутрішнього середовища.  

Спадково передачу аномалій прикусу встановити досить нелегко, оскільки батьки хворих дітей нерідко бувають здоровими, але є носіями патологічного гена.  

В іншому випадку розвиток ортодонтичної патології залежить від факторів, які впливають на зубо-щелепну систему у певний віковий період. Хвороби матері під час вагітності, неправильне положення плода, травматичні пологи, неправильна фіксація дитини до грудей чи годування пляшечкою під неправильним кутом, ЛОР патології, шкідливі звички смоктання губ, щік, великого пальця, пустушки, і т.д., порушення функцій ковтання, дихання.. Всі ці та безліч інших факторів є причиною розвитку патологій прикусу. 

 

Основні види аномалій прикусу

Для аномалій прикусу характерне відхилення у розташуванні фронтальних або (та) бокових зубів, порівняно із нормою. Також до патологій прикусу відносяться важкі декомпенсовані форми аномалій, при яких суттєво деформується лице та порушуються функції. 

Основними аномаліями прикусу є: перехресний, прогнатичний, прогенічний, глибокий, відкритий.

Перехресний прикус — це патологія у трансверзальній площині.

Перехресний прикус - це порушення правильного контакту між щічними, язиковими та піднебінними горбками бокових зубів та порушення правильного співвідношення фронтальних зубів. Нижні зуби перекривають верхні, що виникає в результаті зміщення щелепи вправо або вліво. При односторонній чи двосторонній патології лице стає асиметричне, нижня щелепа та підборіддя скошене в сторону атипового положення зубів, середня лінія не співпадає, порушуються функції жування, ковтання, мова. Дана патологія збільшує ризик розвитку карієсу. Неправильне співвідношення зубів спричиняє патологічне їх стирання, сколи та, як наслідок, захворювання скронево-нижньощелепних суглобів (СНЩС). 

Мезіальний та дистальний прикуси характеризується невідповідністю форми, величини та положення нижньої та верхньої щелеп в сагітальному напрямку.

Мезіальний прикус (прогенічний) — збільшення нижньої щелепи у розмірах, недорозвиток верхньої або поєднання двох патологій. Причини  прогенічного прикусу різноманітні. Одні із основних етіологічних факторів є макроглосія, що провокує ріст нижньої щелепи, хронічні запальні процеси верхньої щелепи та ЛОР органів, травми, оперативні втручання, незрощення. 

При даній патології лице стає непропорційне. Велика нижня щелепа та масивне підборіддя надають характерного вигляду пацієнта. Порушуються горбкові контакти зубів, утруднюється жування, мовлення. Як наслідок серйозні проблеми із СНЩС. 

Дистальний прикус (прогнатичний) є однією із найпоширеніших патологій у ортодонтичній практиці. Характерною ознакою є “старече обличчя” - супраментальна складка глибока, підборіддя скошене, при змиканні губ шкіра на підборідді напружуються, видні точкові виямки — місця прикріплення мімічних м’язів (симптом наперстка).

Через суглобове зміщення нижньої щелепи дистально звужуються дихальні шляхи, що призводять до порушення дихання, хропіння та нічних апное.   

Глибокий та відкритий прикуси – це патології у вертикальній площині.

Глибокий прикус — значне перекриття нижніх фронтальних зубів верхніми при відсутності ріжучогорбкового контакту між ними. Ріжучі краї нижніх фронтальних зубів торкаються слизової оболонки піднебіння, що призводить до травм слизової. Порушуються функції, жування, можливий розвиток пародонтологічних та хірургічних патологій.  

Відкритий прикус — відсутність контактів між фронтальними або боковими зубами, з утворенням вертикальної щілини. Зовнішньо дана патологія супроводжується змінами конфігурації лиця, вираженим збільшенням нижньої її третини, косметичними порушеннями. Порушуються функції відкушування, жування, ковтання, дихання, мовлення, що призводить до різноманітних ускладнень. 

 

У якому віці варто звертатись до лікаря стоматолога-ортодонта?

Ортодонтичне лікування проводиться як у дитячому, підлітковому, так і в дорослому, старшому віці. 

У різний віковий період людини проводиться відповідне ортодонтичне лікування чи профілактика розвитку певної патології. Так у молочному прикусі наголос ставиться на попередження виникнення патологій прикусу, у змінному періоді — фіксуються знімні ортодонтичні апарати (пластинки) для стимулювання росту щелеп, виправлення шкідливих звичок та ін., в постійному прикусі частіше використовуються незнімні ортодонтичні апарати (брекет-системи) для лікування патологій зубних рядів, а в старшому віці ортодонтія спрямована, здебільшого, на підготовку пацієнта до  імплантації, а  в подальшому до протезування.

Неправильний прикус чи аномальне положення окремих зубів - це не тільки естетична проблема, а й прямий фактор до розвитку захворювань СНЩС, а від цього хронічних болей у голові, мігреней; проблем із диханням, що призводять до нічних апное, хропіння і тд.; порушення пережовування їжі спричиняє проблеми із травленням; поєднаним є патології прикусу та проблеми із опорно-руховим апаратом. 

Отже, вік не є перешкодою для початку ортодонтичного лікування.

 

Чому варто лікувати неправильний прикус?

Більшість людей вважають, що ортодонтичне лікування потрібне лише для покращення естетичного вигляду і нехтують лікуванням. Але це не так. 

Насправді порушення прикусу провокує ряд важких та загрозливих для життя захворювань, що необхідно попереджувати та усувати. Порушення горбкових контактів, скупченість зубів, тортоаномалії стимулюють розвиток карієсу, патологічне стирання та сколювання зубів, неправильне пережовування їжі призводить до розладів травлення, звуження дихальних шляхів призводить до розвитку апное сна, захворювання СНЩС може призвести до частих головних болів та ряду інших не менш важливих захворювань. 

Ортодонтичне лікування — це шлях до попередження розвитку ряду ускладнень, шлях до покращення якості життя. Виправлення неправильного прикусу та корекція естетичного вигляду пацієнта сповільнює м’язове старіння, підвищує самооцінку та впевненість у собі.

Не нехтуйте своїм здоров’ям! Воно у вас безцінне!

 

Підготовка першого візиту до ортодонта?

Під час першого візиту лікар-ортодонт, шляхом збору анамнезу та об’єктивного обстеження визначає природу виникнення патології.  

Лікар аналізує симетрію обличчя, ширину щелепи та роботу нижньощелепних суглобів, перевіряє стан зубів та зубних рядів, слизової оболонки порожнини рота, ясен, язика, вуздечок та слинних залоз. 

При необхідності проводяться додаткові методи обстеження:  ортопантомографія, комп’ютерна томографія, цефалометрія, ультразвукове обстеження, електроміографія та інші.

На основі отриманої інформації лікар-ортодонт встановлює діагноз, складає план лікування та обговорює його з пацієнтом під час наступного відвідування. 

На візит до лікаря варто взяти з собою результати попередніх обстежень, а також не забути ретельно подбати про гігієну порожнини рота.

 

Рекомендації після фіксації ортодонтичного апарату

  1. Декілька днів після фіксації можливі незначні больові відчуття, тому варто вживати м’які продукти (йогурти, пюре...);
  2. Гігієна — це запорука успіху ортодонтичного лікування. Необхідно надзвичайно ретельно чистити зуби після кожного прийому їжі, використовуючи міжзубні йоржики, монопучкові, V-подібні щітки, іригатори та ін. Слід знати, що брекет-система не стимулює розвиток карієсу. Брекети лиш утворюють так звані ретенційні пункти для залишків їжі, які потрібно якісно очищати; 
  3. Іноді ретельно очистити всі проміжки навколо брекетів є складно, тому рекомендується використовувати барвники у формі таблеток чи рідин для фарбування зубного нальоту та перевірки ефективності чищення зубів; 
  4. Неадекватна гігієна (накопичення зубного нальоту) призводить до незворотної декальцинації емалі та гінгівіту, що ускладнює ортодонтичне лікування та може погіршити естетику;
  5. У перші дні після вставлення брекетів на губах і слизовій оболонці щік можуть з’явитися незначні подразнення та рани. Щоб уберегтися від цього,  частини апарату, які викликають подразнення слід покривати ортодонтичним воском;
  6. Нерідко під час ортодонтичного лікування, окрім брекет-системи, є необхідність у використанні додаткових засобів, таких як міжщелепні тяги, розширюючі апарати, мікроімпланти та ін. Пацієнт повинен ретельно виконувати вказівки лікаря, оскільки їх невиконання може уповільнити лікування або не дати змоги досягти бажаного результату;
  7. Ортодонтичне лікування не обмежує пацієнта в їжі, проте щоб уникнути неприємних ситуацій відколювання чи зламу частин апарату слід ретельно дотримуватись рекомендацій лікаря.  
  8. Недотримання графіку контрольних візитів значно подовжує час лікування та може негативно вплинути на його ефективність;
  9. У разі пошкодження чи втрати брекета, кільця, замка чи будь якого іншого елемента ортодонтичного апарату необхідно попередити про це свого лікаря;
  10. Через ризик розвитку карієсу кожні 3 місяці рекомендується проходити огляд у стоматолога-гігієніста та робити професійну гігієну;
  11. Ортодонтичне лікування вимагає від пацієнта терпіння, наполегливості, співпраці з лікарем та дисципліни. Батьки / опікуни повинні контролювати та підтримувати дітей у дотриманні належної гігієни ротової порожнини та виконання всіх вказівок лікаря!

Подбайте про здоров'я своїх зубів! Приходьте на огляд ортодонта в Медичний центр Медікавер!

Для запису на консультацію звертайтесь за телефоном 0 800 305 911, або залишайте заявку в формі

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже