Що таке хламідіоз?

Хламідіоз — поширена інфекція, що передається статевим шляхом (ІПСШ), спричинена бактеріями. Люди, які мають хламідіоз, часто не мають зовнішніх симптомів на ранніх стадіях.

Насправді, за оцінками, від 40 до 96 відсотків людей з хламідіозом не мають симптомів. Але хламідіоз все одно може спричинити проблеми зі здоров’ям пізніше.

Недолікований хламідіоз може спричинити серйозні ускладнення, тому важливо регулярно проходити обстеження та звернутись до лікаря-гінеколога, якщо у вас є якісь занепокоєння.

  

Як передається хламідіоз?

- Секс без презерватива чи іншого бар’єрного методу контрацепції та оральний секс без контрацептивів є основними способами передачі хламідійної інфекції.

- Контакт статевих органів один до одного може передати бактерії. Також ним можна заразитися під час анального сексу.

- Новонароджені діти можуть отримати хламідіоз від матері під час пологів. Тому важливим є обстеження пари перед плануванням вагітності на предмет виключення можливого інфікування.

- Хламідіозом також можна заразитися навіть у тих, хто раніше мав інфекцію та успішно її вилікував. 

 

Симптоми

Хламідіоз часто називають «тихою інфекцією», оскільки більшість людей з хламідіозом не відчувають жодних симптомів.

Однак це може спричинити кілька симптомів в інших, зокрема:

- біль

- відчуття печіння під час сечовипускання

- аномальні виділення з пеніса або піхви

  

Деякі симптоми хламідіозу також можуть дещо відрізнятися у чоловіків і жінок.

  

Симптоми хламідіозу у чоловіків

Багато чоловіків не помічають симптомів хламідіозу. 

Деякі з найпоширеніших симптомів хламідіозу у чоловіків включають:

- відчуття печіння під час сечовипускання

- жовті або зелені виділення з пеніса

- біль внизу живота

- біль в яєчках

 

Симптоми хламідіозу у жінок

Після первинного інфікування може пройти кілька тижнів, перш ніж з’являться будь-які симптоми.

 

Деякі з найпоширеніших симптомів хламідіозу у жінок включають:

- хворобливий статевий акт (диспареунія)

- виділення з піхви

- відчуття печіння під час сечовипускання

- біль внизу живота

- запалення шийки матки (цервіцит)

- кровотечі між менструаціями

У деяких жінок інфекція може поширюватися на фаллопієві труби,  викликати запальні  захворюванням органів малого тазу та призводити до безпліддя. 

 

Симптоми:

- лихоманка

- сильний тазовий біль

- нудота

- аномальна вагінальна кровотеча між менструаціями

Крім того, у жінок може розвинутися інфекція горла, якщо вони займаються оральним сексом з людиною з інфекцією. Хоча можна заразитися нею, не підозрюючи про це, симптоми хламідійної інфекції в горлі включають кашель, лихоманку та біль у горлі.

Симптоми ІПСШ у чоловіків і жінок можуть відрізнятися, тому важливо поговорити з лікарем-гінекологом, якщо у вас виникли будь-які з перерахованих вище симптомів.

 

Причини та фактори ризику

Хламідіоз – це ІПСШ, що викликається специфічним штамом бактерій, відомим як Chlamydia trachomatis.

Він передається через вагінальні виділення або сперму, і може передаватися через статевий контакт- оральний, вагінальний або анальний секс без бар’єрного методу, якот презерватив.

Хламідіоз частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. 

  

Деякі інші фактори ризику інфікування включають:

- статеві стосунки без  бар’єрних методів, такі як презервативи, 

- часта зміна сексуальних партнерів

- наявність сексуального партнера, який займається сексом з іншими людьми

- наявність в анамнезі хламідіозу або інших ІПСШ

  

Ось кілька способів зменшити ризик:

- Використовуйте бар'єрні методи. Використання презерватива, зубної накладки чи іншого бар’єрного методу кожного разу під час орального, вагінального чи анального сексу може допомогти значно знизити ризик інфікування.

- Пройти тестування. Регулярне обстеження на ІПСШ може допомогти запобігти передачі хламідіозу та забезпечити лікування, якщо це необхідно. Лікар може допомогти визначити, як часто вам слід проходити обстеження залежно від вашого рівня ризику.

- Спілкуйтеся зі своїми сексуальними партнерами. Наявність кількох статевих партнерів може збільшити ризик зараження хламідіозом та іншими ІПСШ. Але ви можете зменшити цей ризик, відкрито обговорюючи профілактику ІПСШ і використовуючи бар’єрні методи під час кожного статевого акту.

- Уникайте спільного використання секс-іграшок. Якщо ви вирішите поділитися будь-якими секс-іграшками, ретельно мийте їх між кожним використанням і накривайте презервативом.

 

Лікування хламідіозу

Хламідіоз легко піддається лікуванню і його можна вилікувати. Оскільки це бактеріальна природа, антибіотики лікують його.

Азитроміцин - це антибіотик, який зазвичай призначають у великій одноразовій дозі. Доксициклін - це антибіотик, який необхідно приймати двічі на день протягом приблизно 10 днів.

Лікар також може призначити інші антибіотики. Незалежно від того, який антибіотик призначено, слід уважно дотримуватися інструкцій щодо дозування, щоб переконатися, що інфекція повністю зникла. Це може зайняти до 2 тижнів, навіть з одноразовими ліками.

Під час лікування важливо відмовитися від статевого життя. Ви все ще можете передати хламідіоз і заразитися ним у разі повторного контакту, навіть якщо ви лікували попередню інфекцію.

 

Діагностика

Якщо симптоми присутні, то лікар-гінеколог може провести фізичний огляд. Це дозволяє спостерігати будь-які виділення, виразки або незвичайні плями, які можуть бути пов’язані з можливою інфекцією.

Найефективніший діагностичний тест для хламідіозу полягає в виявленні збудника в  урогенітальному мазку  у жінок та аналізі сечі у чоловіків.

  

Жіночі ускладнення нелікованого хламідіозу

У деяких жінок розвиваються запальні захворювання органів малого тазу (ЗЗОМТ) – це ускладнення інфекційного процесу, яке може поширюватись на  матку,   яєчники та маткові труби,  часто вимагає лікування в стаціонарі.

Безпліддя також можливе, якщо не лікувати хламідіоз, оскільки на маткових трубах можуть залишитися рубці.

Під час вагітності інфекція може передаватися дітям під час народження, що може спричинити інфекції очей і пневмонію у новонароджених.

 

Чоловічі ускладнення нелікованого хламідіозу

У чоловіків також можуть виникнути ускладнення, якщо хламідіоз не лікувати. Найбільш поширеним є запалення придатка яєчка (епідидиміт).

Інфекція також може поширюватися на передміхурову залозу, викликаючи лихоманку, хворобливий статевий акт і дискомфорт у попереку. Ще одним можливим ускладненням є хламідійний уретрит у чоловіків.

Це лише деякі з найпоширеніших ускладнень нелікованого хламідіозу, тому важливо негайно звернутися до лікаря. Більшість людей, які швидко отримують лікування, не мають тривалих симптомів.

 

Профілактика хламідіозу

Найнадійніший спосіб для сексуально активної людини уникнути зараження хламідіозом – використання презерватива або іншого бар’єрного засобу під час статевого акту.

Бар'єрні контрацептиви -це ваш надійний захист від усіх інфекцій, які передаються статевим шляхом.

А також, регулярні огляди в гінеколога дозволяють виявити та вилікувати будь-яку інфекцію з мінімальними ризиками для здоров`я.

Для запису на консультацію до лікаря звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже