Сколіоз

Сколіоз - це бічне викривлення хребта, яке найчастіше діагностується у підлітковому віці.

Причина  виникнення сьогодні не відома,проте за даними літератури є чимало факторів,які можуть сприяти виникненню порушення постави,ключову роль відіграють генетична схильність та малорухомий стиль життя,неправильне сидіння за партою,комп’ютером,носіння важких наплічників тощо.

Сколіоз може проявлятись  у людей з такими захворюваннями, як дитячий церебральний параліч, м’язові дистрофії та інші нервово-м’язові захворювання.

Більшість випадків сколіозу є легкими, але деякі вигини посилюються при стрімкому рості дитини за умови впливу факторів,які призводять до порушення постави.

Важкі прояви сколіотичної постави можуть погіршувати роботу інших органів та систем,а іноді можуть призвести до інвалідності. Особливо сильний вигин хребта може зменшити простір у грудній клітці, ускладнюючи належне функціонування легень.

 

Дітей з легким сколіозом ретельно спостерігають сімейний лікар,педіатр та дитячий ортопед-травматолог. Іноді є потреба в інструментальних методах обстеження,наприклад за допомогою рентгенографії можна побачити та зрозуміти динаміку захворювання. У багатьох випадках лікування не потрібне. Деяким дітям буде достатньо  носити бандаж, щоб зупинити погіршення викривлень,в окремих важких випадках може знадобитися хірургічне втручання.

 

Симптоми

Ознаки та симптоми сколіозу можуть включати:

- Асиметрію плечового поясу;

- Одна лопатка здається більш помітною, ніж інша;

- Деформація талії;

- Одне стегно вище іншого;

- Одна сторона грудної клітки виступає вперед;

- Виступ на одній стороні спини при нахилі вперед.

У більшості випадків сколіозу хребетний стовп обертається або скручується на додаток до викривлення з боку в бік. Це призводить до того, що ребра або м’язи на одній стороні тіла виступають далі, ніж на іншій стороні.

  

Коли звернутися до лікаря

Зверніться до лікаря, якщо ви помітили у дитини ознаки порушення постави . Легкі вигини можуть розвинутися без вашого відома чи вашої дитини, оскільки вони з’являються поступово і зазвичай не викликають болю. Буває, що вчителі, друзі та товариші по спортивній команді першими помічають сколіоз у дитини.

  

Причини

Причин виникнення сколіозу є чимало, іноді це пов’язано зі спадковими факторами, оскільки досить часто прояви захворювання відмічаються у одній сім’ї чи родині. 

Менш поширені типи сколіозу можуть бути спричинені: 

- Нервово-м’язовими захворюваннями, такі як дитячий церебральний параліч або м’язова дистрофія

- Вродженими дефектами, що впливають на розвиток кісток хребта

- Попередня операція на грудній стінці в дитинстві

- Травмами або інфекціями хребта

- Аномаліями розвитку спинного мозку

   

Фактори ризику

Фактори ризику розвитку найпоширенішого типу сколіозу включають:

- Вік: симптоми зазвичай починаються в підлітковому віці.

- Стать: хоча у хлопчиків і дівчаток легкий сколіоз розвивається приблизно з однаковою частотою, дівчата мають набагато вищий ризик погіршення викривлення постави та потреби в додатковому обстеженні та лікуванні.

- Генетична схильність: порушення постави може бути сімейним, але більшість дітей зі сколіозом не мають сімейної історії захворювання.

   

Ускладнення

Хоча більшість людей зі сколіозом мають легку форму розладу, сколіоз іноді може викликати ускладнення, зокрема:

- Проблеми з диханням. При важкому сколіозі грудна клітка може тиснути на легені, що ускладнює роботу дихальної системи.

- Проблеми зі спиною. Люди, які страждають на сколіоз у дитинстві, можуть частіше страждати від хронічного болю в спині в дорослому віці, особливо якщо їх аномальні вигини не піддаються консервативному лікуванню.

- Зовнішній вигляд. Коли сколіоз погіршується, він може спричинити більш помітні зміни, включаючи асиметрію стегон та плечей, виступаючі ребра,зміщення талії і тулуба в бік. Люди зі сколіозом часто занепокоєні своєю зовнішністю.

Не нехтуйте своїм здоров’ям. Адже саме від правильної постави залежить Ваше самопочуття та здоров‘я організму в цілому.

 

Коли звернутися до лікаря

Зверніться до лікаря, якщо ви помітили у дитини ознаки порушення постави. Легкі вигини можуть розвинутися без вашого відома чи скарг з боку вашої дитини, оскільки вони з’являються поступово і зазвичай не викликають болю.

Не нехтуйте своїм здоров’ям. Адже саме від правильної постави залежить ваше самопочуття загалом.

 

Для запису на консультацію для лікаря звертайтесь за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже