Цукор тебе не любить? Цукровий діабет постукав у гості

Кожного року все більше людей стикаються із діагнозом цукрового діабету.

Цукровий діабет займає 7 місце у світі за смертністю та важкими ускладненнями для організму та є одним з головних факторів ризику розвитку кардіоваскулярних порушень.

  

Що таке цукровий діабет?

При цукровому діабеті ваш організм або не виробляє достатньо інсуліну, або  інсулінне може виконати свою біологічну функцію.

Діабет - це хронічне (тривале) захворювання, при якому глюкоза в крові не засвоюється організмом.

Більшість їжі, яку ви їсте, розщеплюється на цукор (також звана глюкоза) і виділяється в кров. Коли рівень цукру в крові підвищується, це сигналізує підшлунковій залозі про вивільнення інсуліну. Інсулін діє як ключ, щоб пропустити цукор крові в клітини вашого організму для використання в якості енергії.

Якщо у вас цукровий діабет, ваш організм або не виробляє достатньо інсуліну, або інсулін не може виконати свою біологічну функцію. Коли інсуліну недостатньо або клітини перестають реагувати на інсулін, у вашому кровотоку залишається занадто багато цукру в крові. З часом це може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям, такі як захворювання серця, втрата зору та захворювання нирок.

Поки що, на жаль, повністю вилікувати діабет ми не можемо, але схуднення, здорова їжа та активність можуть значно допомогти в процесі лікування. Прийом ліків, самоконтроль і дотримання лікарських рекомендацій зменшують негативний вплив цукрового діабету на ваше життя.

   

Діабет у цифрах

Згідно даних Міжнародної діабетичної федерації кількість хворих на діабет складає 7,3%.

Цукровий діабет є причиною №1 ниркової недостатності, ампутації нижніх кінцівок і сліпоти дорослих.

За останні 20 років кількість дорослих з діагнозом цукровий діабет зросла більш ніж вдвічі.

   

На які симптоми варто звернути увагу?

Діабет може спричинити : ниркову недостатність, втрату зору, ампутацію кінцівок, пошкодження нервів, вдвічі збільшити ризик серцево-судинних ускладнень (інфаркт, інсульт). 

  • надмірна спрага і сухість у роті;
  • часте сечовипускання (особливо вночі);
  • сухість шкіри;
  • швидка втома, дратівливість;
  • затуманений зір або погана різкість;
  • повільне загоєння ран;
  • поколювання або оніміння кінцівок.

  

Типи цукрового діабету

Існує три основних типи цукрового діабету: 1-го типу, 2-го типу та гестаційний діабет (цукровий діабет під час вагітності).

Діабет 1 типу

Вважається, що діабет 1 типу викликаний аутоімунною реакцією (організм атакує себе помилково), яка зупиняє ваше тіло від вироблення інсуліну. Приблизно 5-10% людей, які страждають на цукровий діабет, мають діабет 1 типу. Симптоми діабету 1 типу часто розвиваються швидко. Зазвичай діагностується у дітей, підлітків та молодих людей. Якщо у вас діабет 1 типу, вам потрібно щодня приймати інсулін.

В даний час ніхто не знає, як вилікувати цукровий діабет 1 типу.

 

Діабет 2 типу

При цукровому діабеті 2 типу клітини організму не реагують на інсулін, який виробляється підшлунковою залозою і не можуть підтримувати рівень цукру в крові на нормальному рівні. Близько 90-95% людей з діабетом мають 2 тип.

Він розвивається впродовж багатьох років і зазвичай діагностується у дорослих (але все частіше у дітей, підлітків і молодих людей). Ви можете не помітити жодних симптомів, тому важливо здати аналіз на цукор у крові, якщо ви перебуваєте в групі ризику. Діабет 2 типу можна запобігти або відтермінувати його розвиток за допомогою зміни здорового способу життя, наприклад, схуднення, здорового харчування та активної діяльності.

  

Гестаційний діабет

Гестаційний діабет розвивається на фоні вагітності і спровокований самою вагітністю у жінки.

 Якщо у вас гестаційний діабет, ваша дитина може мати підвищений ризик проблем зі здоров’ям. Гестаційний діабет зазвичай проходить після народження дитини, але підвищує ризик розвитку діабету 2 типу пізніше. Ваша дитина з більшою ймовірністю зіткнеться з проблемами ожиріння в дитинстві чи підлітковому віці, а також більша ймовірність розвитку діабету 2 типу пізніше в житті.

   

Переддіабет

Згідно статистичних даних, у світі кожен третій має переддіабет - це патологічний стан, який передує розвитку цукрового діабету, але має оборотній характер.

Більше того, більше 84% з них не знають, що вони мають це. При переддіабеті рівень цукру в крові вище норми, але ще недостатньо високий, щоб діагностувати діабет 2 типу. Переддіабет підвищує ризик розвитку діабету 2 типу, серцевих захворювань та інсульту. Хороша новина полягає в тому, що якщо у вас переддіабет, програма зміни способу життя може допомогти вам зробити здорові кроки, щоб повернути його назад.

    

Ускладнення 

До хронічних ускладнень відносять мікроангіопатію та макроангіопатію - це ураження судин та нервових волокон.

Проявом мікроангіопатії є ураження нирок, очей та нижніх кінцівок. А проявом макроангіопатії є ураження серця та мозку.

Діабетична фетопатія - порушення нормального розвитку плоду через тривалий вплив на ембріон материнської крові із підвищеним рівнем глюкози. 

Діти з діабетичною фетопатією народжуються з надлишковою вагою тіла, проте, зменшеними мозком. Більшість малюків із діабетичною фетопатією мають серцеву недостатність.

Одразу після народження цим малюкам потрібно перевірити рівень цукру у крові та контролювати його протягом певного часу, адже є загроза розвитку важкої гіпоглікемії. 

Після пологів у матері та дитини може виникнути діабет ІІ типу. 

Нагадуємо, що вживати будь-які пероральні препарати, що знижують цукор у період вагітності категорично заборонено!

   

Які аналізи варто здавати для виявлення діабету?

  • Перш за все, аналіз крові на глюкозу.  Це головний показник  рівня цукру в крові. У людей із діагнозом діабет, він значно вищий норми. 
  • Інсулін. Це гормон, який виробляється в підшлунковій залозі. Він регулює рівень глюкози в крові, якщо його недостатньо, то це може свідчити про розвиток діабету 2 типу.
  • Глікований гемоглобін. Аналіз на з’єднання глюкози та гемоглобіну в організмі.  Він зберігається в еритроцитах від 90 до 120 днів, тому якісно свідчить про підвищення рівня цукру в крові за останні 3-4 місяці. Глікований гемоглобін є маркером гіперглікемії задовго до появи інших симптомів цукрового діабету.
  • С- пептид  допомагає лікарям оцінити стан підшлункової залози. Підвищення його рівня вказує на діабет 2 типу, а зниження - на діабет 1 типу.
  • Індекс HOMA-IR визначає інсулінорезистентність організму, тобто співвідношення інсуліну та глюкози.
  • Тест на толерантність до глюкози. Щоб діагностувати цукровий діабет на ранній стадії і призначити своєчасно лікування, проводять такий тип аналізів, як тест на толерантність до глюкози.

  

Чи цукровий діабет -  це вирок?

Багато людей, які стикаються з діагнозом цукрового діабету вважають, що це вирок для них. Насправді, опускати руки не варто. З цукровим діабетом можливо жити повноцінне життя, без ускладнень та надалі будувати грандіозні плани.

Побільше рухайтесь, беріть друзів чи рідних і виходьте на прогулянку до парку.

Уникайте споживання солодкого.  Також з раціону слід виключити не лише цукор і продукти, що його містять, а й деякі інші, скажімо, білий хліб, різного роду випічку, жирне м’ясо, копченості, насичені м’ясні, рибні, овочеві та грибні бульйони, алкоголь, білий рис тощо.

Не вживайте алкоголь надмірно і якщо ви палите, то радимо позбутись цієї звички. 

І звісно ж, дотримуватись рекомендацій лікарів, не нехтувати вживанням ліків, які призначають при вашому діагнозі.

“Якщо у вас діагностували цукровий діабет, то життя не закінчилось, воно лише набуло деяких корективів. Регулярно здавайте аналізи, дотримуйтесь рекомендацій і слідкуйте за собою. І тоді ви будете відчувати себе здорово”-, говорить лікар - ендокринолог Суслик Галина Іванівна.

Для запису на огляд можна за телефоном 0 800 305 911, або заповнити форму онлайн

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже