Все про вакцину Cervarix

Що таке ВПЛ?

Вірус папіломи людини (ВПЛ) - найпоширеніший збудник інфекцій, що передається статевим шляхом. Деякі типи ВПЛ є однією з найчастіших причин раку шийки матки.

Найчастіше зараження ВПЛ відбувається через генітально-генітальний або орально-генітальний статевий контакт або через заражені руки під час контакту зі статевими органами. Також можливе передавання ВПЛ-інфекції новонародженій дитині під час пологів або дитині, наприклад, під час спільної ванни з інфікованою дорослою людиною. 

Віруси папіломи людини поширені у всьому світі. За оцінками, щонайменше 50% сексуально активних людей мають контакти з вірусом протягом свого життя.

 

Які наслідки інфекції ВПЛ? 

ВПЛ заразний, але це не означає, що всі інфіковані мають клінічні ознаки захворювання. На щастя, переважна більшість ВПЛ-інфекцій протікає безсимптомно і проходить самостійно протягом кількох місяців. Недоліком відсутності видимих симптомів у більшості інфікованих є те, що інфіковані ВПЛ зазвичай цього не знають і несвідомо поширюють вірус.

Ефективних препаратів проти ВПЛ немає, але наслідки інфекції можна лікувати: передракові ураження, кондиломи статевих органів, папіломи гортані та рак шийки матки, а також можна запобігти зараженню ВПЛ шляхом зміни статевої поведінки та вакцинації.

Найнадійніший спосіб уникнути зараження ВПЛ - утриматися від статевого життя. Якщо людина вже вступила в статеве життя, ризик зараження можна зменшити, зменшивши кількість статевих партнерів. Вакцинація проти ВПЛ - ефективний метод запобігання інфекціям, викликаним основними статевими типами вірусу.

Вакцини безпечні і добре переносяться. Вони належать до «вбитих» вакцин (тобто вони не містять живих вірусів, а лише деякі їх антигени - білки, які достатні для індукування імунітету до вірусу), тому вони також є безпечні для людей з ослабленим імунітетом.

 

Яка вакцина захищає від найбільш поширених онкогенних типів ВПЛ?

Вакцина Церварикс (Cervarix) бельгійського виробника GlaxoSmithKline Biologicals, виготовлена з використанням технології рекомбінантної ДНК, використовується у людей віком від 9 років і призначена для профілактики передракових уражень статевих органів (шийки матки, вульви, піхви) і заднього проходу та раку шийки матки і прямої кишки, спричиненого деякими онкогенними типами вірусу папіломи людини (тип 16 і 18). Вводиться внутрім'язево (в дельтоподібний м’яз). Cхема первинної імунізації від 9 до 14 років складається з 2 доз (0,5 мл), а для підлітків від 15 років і дорослих -  з 3 доз (0,5 мл). Графік щеплень визначається спільно з лікарем. Cervarix не захищає від усіх типів вірусів ВПЛ.

 

Чому варто вакцинуватись Цервариксом?

Cervarix призначений для застосування від 9 років з метою захисту від хвороб, спричинених зараженням вірусами папіломи людини (ВПЛ). До цих захворювань відносяться:

  • рак шийки матки (рак нижньої частини матки) або рак прямої кишки,
  • передракові ураження шийки матки, вульви, піхви та заднього проходу (зміни клітин статевих органів або анального отвору, з яких може розвинутися рак).

Типи вірусу папіломи людини (ВПЛ), включені до вакцини (ВПЛ 16 і 18) відповідають за приблизно 70% випадків раку шийки матки, 90% раку заднього проходу, 70%передракових вульвовагінальних уражень, пов’язаних з ВПЛ, і 78% випадків передракових уражень заднього проходу, пов’язаних з ВПЛ.  Після вакцинації жінки або чоловіка Цервариксом, імунна система почне виробляти антитіла проти ВПЛ 16 і 18 типів.

Церварікс не використовується для лікування будь-яких захворювань чи уражень, викликаних ВПЛ-інфекцією, яка вже наявна у пацієнта на момент вакцинації.

 

Що потрібно знати, перш ніж приймати Cervarix?

Церварікс слід застосовувати відповідно до офіційних рекомендацій щодо препарату та виключно після консультації з лікарем. 

Не слід використовувати Cervarix якщо у вас була алергічна реакція на активні речовини або будь-який інгредієнт цієї вакцини, тобто такі симптоми алергічної реакції як сверблячий висип на шкірі, задишка чи набряк обличчя та язика.

Попередження та запобіжні заходи, які вимагають консультації лікаря в обов’язковому порядку перед вакцинацією:

  • якщо у людини, яка підлягає вакцинації, спостерігаються кровотечі або легко з’являються синці,
  • якщо у людини, яка планує вакцинуватись, є якесь захворювання, при якому стійкість імунітету знижується(наприклад, ВІЛ),
  • якщо наявна важка інфекція з високою температурою. Тоді може знадобитися відстрочка щеплення до одужання. Легка інфекція, така як застуда, не повинна перешкодити вакцинації, але однозначно такий стан потребує консультації лікаря.

Можлива втрата свідомості після або навіть перед будь-якою ін'єкцією вакцин (особливо у підлітків). Тому, будь ласка, повідомте свого лікаря або медсестру, якщо ви коли-небудь знепритомніли під час ін’єкції.

Cervarix не захистить від хвороб, спричинених вірусом папіломи людини типу 16 або 18, осіб які вже заражені цим типом ВПЛ на момент вакцинації.

Хоча імунізація може захистити від раку шийки матки, вона не замінює регулярних скринінгових обстежень шийки матки. Вам слід продовжувати виконувати вказівки лікаря щодо проведення аналізів, ПАП -мазків (тести для контролю змін у клітинах шийки матки, викликаних ВПЛ-інфекціями) та застосовувати профілактичні та захисні заходи.

Оскільки Cervarix не захищає від усіх типів вірусу папіломи людини (ВПЛ), слід дотримуватись відповідних профілактичних заходів для захисту від зараження ВПЛ і хворобами, що передаються статевим шляхом.

Церварікс можна вводити одночасно разом з іншими вакцинами, але в різних частинах тіла (наприклад, протилежні руки).

Перед вакцинацією розкажіть своєму лікарю про всі ліки, які ви приймаєте або нещодавно приймали, і про ліки, які ви плануєте приймати, та будь -які вакцини, які ви нещодавно отримали. Cervarix може не виробляти оптимального захисту, якщо використовується одночасно з ліками, що пригнічують імунну систему. У клінічних випробуваннях було виявлено, що оральні контрацептиви (наприклад, таблетки) не зменшують захист, отриманий після щеплення Cervarix.

Якщо ви вагітні або плануєте завагітніти, зверніться за порадою до лікаря перед тим, як отримати вакцину.

 

Які побічні ефекти можливі після введення вакцини Церварікс?

Як і всі ліки, Cervarix може викликати побічні ефекти, хоча вони виникають не у всіх. Серед найбільш поширених:

  • біль або дискомфорт у місці ін’єкції,
  • почервоніння або набряк у місці ін’єкції,
  • головний біль,
  • м’язовий біль, болючість або слабкість м’язів (не викликані фізичними навантаженнями),
  • втома.

Також є поширеними, але трапляються рідше:

  • шлунково -кишкові скарги, включаючи нудоту, блювоту, діарею та біль у шлунку,
  • свербіж, почервоніння, кропив’янка,
  • артралгія,
  • лихоманка (≥ 38 ° C).

Нечасті побічні ефекти:

  • інфекція верхніх дихальних шляхів (інфекція носа, горла або трахеї),
  • запаморочення,
  • інші реакції в місці ін’єкції, такі як тверда грудка, поколювання або оніміння.

Алергічні реакції, про які повідомляється після прийому Cervarix, з’являються перед виходом з кабінету лікаря. Однак, якщо у вас або вашої дитини з’явився будь-який із цих симптомів, негайно зверніться до лікаря:

  • сверблячий висип на руках і ногах,
  • набряк очей та обличчя,
  • утруднене дихання та ковтання,
  • різке зниження артеріального тиску і втрата свідомості.

Також варто повідомити лікаря якщо ви помітили збільшення лімфатичних вузлів на шиї, в пахвових западинах або в паху.

 

Щоб дізнатися більше про вакцинацію препаратом Cervarix чи про інші вакцини, а також для підбору індивідуального графіка вакцинації, запишіться на консультацію в клініці Medicover.

Для запису звертайтесь за телефоном 0 800 305 911

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже