Всесвітній день астми

Всесвітній день астми (World Asthma Day) під егідою організації GINA (Глобальної ініціативи з бронхіальної астми) відзначають з 1993р у перший вівторок травня. У 2023р цей день припадає на 2 травня. Мета Всесвітнього дня астми – привернути увагу усього світу до цього поширеного захворювання. У цей день GINA проводить низку освітніх заходів, присвячених  астмі.

Бронхіальна астма – запальне неінфекційне захворювання дихальних шляхів, часто алергічної природи. Під час нападу астми бронхи звужуються, їх стінки набрякають, утворюється в’язкий слиз. Це викликає задишку, напади кашлю, свистяче дихання та відчуття скутості в грудній клітці.

Захворіти на астму можна у будь-якому віці. Це найпоширеніше хронічне захворювання у дітей. Вищий ризик розвитку бронхіальної астми мають люди, що хворіють на алергічний риніт, атопічний дерматит, мають випадки захворювання на астму у родині, працюють у шкідливих виробничих умовах.

Щоб встановити діагноз астми, необхідно пройти огляд у сімейного лікаря, пульмонолога чи алерголога. Лікар призначить додаткові обстеження: спірометрію із бронхолітичним тестом (дослідження вентиляційної функції легень із пробою на зворотність бронхообструкції), тести на алергію, за потреби – рентген грудної клітки та аналіз крові.

Астму неможливо вилікувати, але за допомогою правильно підібраної терапії можна досягнути контролю над симптомами хвороби. Якщо астма під контролем, то її прояви жодним чином не погіршують якість життя.

Людям, що хворіють астмою важливо уникати тригерів, тобто факторів, що можуть спричинити напад бронхоспазму. До тригерів відносять побутовий пил, тютюновий дим, різкі запахи, дуже холодне та сухе повітря, шерсть тварин, пилок рослин. У деяких людей симптоми астми з’являються під час фізичного навантаження, при вживанні певної їжі чи при прийомі деяких ліків (найчастіше, знеболюючих та жарознижуючих). Також спровокувати загострення хвороби можуть інфекції, тому для людей з астмою особливо актуальною є вакцинація від грипу, коронавірусу та пневмококу. 

Для лікування астми зазвичай призначають препарати у формі інгаляторів. Завдяки такій формі доставки ліки потрапляють безпосередньо у дихальні шляхи, тобто туди, де вони необхідні. Інгалятори не викликають звикання та рідше, ніж таблетки та ін’єкції призводить до побічних явищ. Існують два основні види інгаляторів – для полегшення симптомів (бронхолітики) та для профілактики виникнення симптомів (інгаляційні кортикостероїди). Бронхолітики не впливають на основну причину виникнення астми – алергічне запалення дихальних шляхів, тому користуватися тільки бронхолітиками для лікування астми не можна. Є інгалятори, які містять в собі обидва види ліків, тому можуть використовуватися і для попередження загострення, і для полегшення симптомів астми.  Це зручно для пацієнта і дозволяє швидше досягнути контролю над симптомами астми. Ліки в інгаляторі можуть бути у формі аерозолю чи дрібного порошку. Також протиастматичні препарати бувають у формі розчину чи суспензії для вдихання через небулайзер. Більшість препаратів для лікування астми  можна використовувати дітям та вагітним. 

Гасло Всесвітнього дня астми у 2023р – «Лікування астми доступне усім» («Asthma care for All»). Сьогодні в Україні лікування астми дійсно доступне усім, оскільки інгаляційні препарати можна отримати безкоштовно за електронним рецептом лікаря в рамках програми «Доступні ліки».

 

Для запису на візит зверніться за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже