Алкогольне отруєння: як діяти?

Етанол, або етиловий спирт, що є складовою всіх алкогольних напоїв, спричиняє сп'яніння, а  вживання великої кількості алкоголю може призвести до отруєння. 

Смертельна разова доза — 4–12 г/кг маси тіла (≈ 300 мл 96% етанолу). Проте, цей показник може істотно відрізнятися і часто залежить від набутої толерантності до токсичної дії алкоголю. Доза алкоголю, яка призводить до отруєння, індивідуальна, оскільки, залежить від віку людини, статі, маси тіла та фізичного стану. Час всмоктування становить 40-90 хвилин натщесерце та 2-3 години – на повний шлунок. У людей із захворюваннями шлунка та дванадцятипалої кишки швидкість резорбції вища. Найбільш чутливі до алкоголю діти та підлітки.

Крім етанолу, разом з алкогольними напоями в організм можуть потрапляти й інші спирти, що містяться в сурогатному алкоголі і дуже небезпечні для здоров’я (неякісний алкоголь, алкоголь невідомого походження).

Для того, щоб визначити, чи потрібно викликати карету швидкої медичної допомоги, потрібно розрізняти стани алкогольного сп’яніння і алкогольного отруєння.

Ознаки алкогольного сп'яніння: запах алкоголю з рота, нестійкість пози, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук,  різка зміна забарвлення шкірного  покриву  обличчя, поведінка, що  не  відповідає  обстановці, емоційні перепади, невмотивовані спалахи агресії, неуважність, нездатність контролювати свої думки і почуття, дратівливість, психологічна напруга, різка зміна настрою.

Ознаки алкогольного отруєння: збудження, нудота, блювання, біль у животі, біль голови та головокружіння, подвоєння в очах, балакучість, порушення уваги, порушення рівноваги, порушення координації рухів, сплутана свідомість, невиразна мова, сонливість, кома, судоми, порушення дихання, зниження артеріального тиску, пульсу, температури тіла, зниження рівня цукру в крові.

 

Допомога при алкогольному отруєнні 

Викликати швидку медичну допомогу. До прибуття лікарів хворому необхідно надати першу допомогу. Насамперед, хворого потрібно вкрити. Потім треба очистити шлунок від спиртного, викликавши блювоту. При цьому постраждалого обов’язково повернути на бік, після чого дати сорбенти (активоване вугілля, ентеросгель, атоксіл) та забезпечити достатню регідратацію сольовими розчинами (регідрон). Якщо хворий перебуває у несвідомому стані, то промивати шлунок не можна, інакше він може задихнутися блювотними масами. До приїзду лікарів необхідно стежити, щоб язик постраждалого не западав, а при виникненні раптового блювання він не захлинувся. Якщо хворий перестав дихати, потрібно зробити йому штучне дихання.

Ще однією ознакою гострого отруєння алкоголем є коматозний стан. Його можна розпізнати за синюватим кольором обличчя, холодною липкою шкірою, ниткоподібним пульсом і рвучким диханням. Цей стан потребує негайного втручання лікаря.

  

Рекомендації для уникнення алкогольного отруєння.

Найкращий спосіб – не вживати алкоголь. Але, якщо ви все ж вирішили вживати алкогольні напої – візьміть до уваги наступне:

Не пийте алкоголь натщесерце, великими дозами, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, під час перевтоми, при недостатньому харчуванні, під час прийому ліків (антидепресантів, снодійних, знеболювальних засобів та ін.). 

Залишайтеся гідратованим: пийте воду після кожного спиртовмісного напою. 

Намагайтеся не комбінувати різні спиртні напої. 

Уникайте напою, якщо ви не знаєте його вміст або якщо він змішаний з енергетичними напоями. 

Уникайте ігор із випивкою: ігри можуть спричинити тиск на учасників до вживання напою.

 

Не нехтуйте своїм здоров`ям - якщо відчули, що потребуєте допомогу, то зверніться на огляд лікаря за телефоном 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже