Атопічний дерматит

Атопічний дерматит – це захворювання шкіри, яке викликає запалення шкіри у вигляді ділянок почервоніння та свербіжу. Зазвичай це починається в дитинстві, і загострення можуть тривати в дорослому віці. Немає ліків від атопічного дерматиту, але з цим захворюванням можна впоратися за допомогою належного догляду. Варіанти лікування включають креми, що знімають запальну реакцію та антигістамінні препарати.

 

Що таке атопічний дерматит?

Атопічний дерматит - це хронічний стан, який викликає свербіж шкіри, яка стає сухою та лущиться. Воно, як правило, приходить і йде та може бути лише в дитинстві або може вплинути на все ваше життя. У людей зі світлою шкірою атопічний дерматит виглядає як червоні висипання. У людей зі смаглявою шкірою можуть з’явитися коричневі, фіолетові або сірі висипання.

 

Атопічний дерматит та екзема: у чому різниця?

Дерматит та екзема відносяться до запалення шкіри. Екзема — це широкий загальний термін, що описує групу захворювань. Атопічний дерматит - найпоширеніший вид екземи.

  

Хто схильний до  атопічного дерматиту?

Атопічний дерматит є досить поширеним захворюванням, яке стосується близько 15-20% дітей та 1-3% дорослих в розвинених країнах. Може виникати як у чоловіків, так і в жінок, і немає значних відмінностей.

Атопічний дерматит найчастіше зустрічається у дітей, але він може виникнути в будь-якому віці. З усіх людей, уражених атопічним дерматитом, у 65% захворювання розвивається протягом першого року життя, тоді як у 90% захворювання розвивається до 5 років.

 

Як атопічний дерматит впливає на мій організм?

Може проявлятися на будь-якій частині тіла. У дітей атопічний дерматит зазвичай проявляється на обличчі (щоки, чоло)  та  на згинальних поверхнях колін і ліктів. У дорослих атопічний дерматит може проявлятися на будь-якій частині тіла, зокрема повіки, губи, шиї, руках та ногах.

 

Які симптоми атопічного дерматиту?

Симптоми можуть значно відрізнятися від людини до людини, і вони можуть варіюватися від легких до важких. Загальні симптоми атопічного дерматиту включають:

Суха шкіра та місцями груба на дотик

Свербіж, який може бути досить сильним

Набряк 

Рожеві, червоні та  коричневі висипання

Невеликі горбики, наповнені рідиною або утворення кірочок

Потріскана шкіра

 

Що провокує дерматит?

Атопічний дерматит є багатофакторним, тобто існує не одна причина, а багато можливих причин. Це трапляється, коли порушується бар’єрна функція шкіри. Це призводить до того, що шкіра стає більш чутливою та вразливою до подразників, алергенів та інших факторів навколишнього середовища. Деякі люди можуть мати погіршення симптомів атопічного дерматиту в результаті певних факторів, таких як стрес, деякі види харчів, зміни погоди або контакт зі збудниками алергічних реакцій, такими як пилок, тварини або певні хімічні речовини.

  

Чи заразний атопічний дерматит?

Ні. Навіть якщо у вас активний висип, атопічний дерматит не є заразним. Однак майте на увазі, що якщо висип починає мокнути, це може означати, що у вас інфекція. Якщо це станеться, інфекція може поширитися на інших людей через фізичний контакт.

 

Як діагностується атопічний дерматит?

Ваш лікар огляне вашу шкіру та перегляне вашу медичну та сімейну історію. У деяких випадках вони можуть виконати необхідність провести аналіз шкіри або крові, щоб упевнитися в діагнозі.

  

Як лікується атопічний дерматит?

Лікування атопічного дерматиту зазвичай включає в себе комбінацію догляду за шкірою та лікування медикаментами. 

Гормональні мазі: якщо атопічний дерматит виражений, лікар може рекомендувати гормональні мазі, такі як креми на основі глюкокортикостероїдів. Ці мазі допомагають зменшити запалення та свербіж.

Імуномодулятори, такі як такролімус та пімекролімус, можуть бути ефективними для лікування атопічного дерматиту, особливо в ділянках, де гормональні мазі мають застереження при використанні.

Антигістамінні препарати можуть допомогти зменшити свербіж .

Імунотерапія, така як алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ), може бути корисною для людей з атопічним дерматитом, які також мають алергії на певні речовини.

Психотерапія: деякі люди з атопічним дерматитом можуть бути вразливі до стресу та тривоги, що може призвести до збільшення важкості симптомів. Психотерапія може допомогти зменшити стрес.

 

Чи може атопічний дерматит зникнути?

Іноді діти переростають атопічний дерматит або мають спалахи, які з часом слабшають. Хоча атопічний дерматит невиліковний, його можна контролювати за допомогою правильного лікування. Більшість людей можуть зменшити симптоми, використовуючи зволожуючі креми принаймні двічі на день. Навіть якщо ви ретельно доглядаєте за шкірою, у вас все одно можуть виникнути спалахи. Тому важливо знати, як контролювати симптоми, коли вони повертаються.

 

Як я можу впоратися зі своїми симптомами?

Щоб заспокоїти запалену шкіру та зменшити свербіж:

Зволожуйте принаймні двічі на день. Використовуйте креми, олії, спреї, мазі або комбінацію цих продуктів, шукаючи продукти, які не містять парфумів чи барвників. Знайдіть те, що вам підходить, і включіть це у свій щоденний режим догляду за собою.

Уникайте подряпин. Якщо ваша шкіра свербить, спробуйте натиснути на неї, а не чесати. Якщо у вашої дитини атопічний дерматит, підстрижіть їй нігті та надіньте рукавички під час сну.

Носіть зручний одяг. Уникайте тісного або дряпаючого одягу, який може посилити свербіж.

Використовуйте зволожувач повітря. Якщо повітря у вашому домі чи на роботі занадто сухе, це може погіршити симптоми атопічного дерматиту. Зволожувач додає вологу в повітря, що може покращити ваш стан.

Купуйте мило без барвників і парфумів. М’яке мило без запаху найкраще підходить для людей з атопічним дерматитом.

Знайдіть способи зменшити стрес. Оскільки стрес і тривога можуть спровокувати атопічний дерматит, уважність, методи релаксації можуть бути корисними для лікування симптомів.

  

Чого я можу очікувати, якщо у мене атопічний дерматит?

Атопічний дерматит не зникне повністю. Але як тільки ви знайдете способи належного лікування симптомів, ваші спалахи, швидше за все, не будуть такими серйозними. Люди з атопічним дерматитом повинні регулярно відвідувати свого лікаря залежно від частоти спалахів, щоб переконатися, що вони використовують найкращі доступні методи лікування.

“Хоча атопічний дерматит зазвичай не є небезпечним, він може завдати шкоди вашому комфорту та якості життя. На щастя, існує кілька доступних методів лікування, які допоможуть контролювати симптоми. Більшість людей відчувають значне покращення, коли знаходять режим догляду за шкірою, який їм підходить”, - говорить лікар-дерматолог Медичних центрів “Медікавер”, Юлія Блищак.

 

Для запису на консультацію звертайтесь за телефоном  0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже