Ботулізм: що варто знати?

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; який виробляються бактеріями Clostridium botulinum-мікроорганізмами,  які сприяють виникненню хвороби,не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.

Ботулізм є дуже рідкісним, але небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему (нерви, головний і спинний мозок) і викликають параліч (м’язова слабкість).

Більшість людей повністю одужує після лікування при вчасному зверненні за медичною допомогою, але параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату приблизно в 5-10% випадків.

Симптоми ботулізму можуть спостерігатись від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій, які є збудниками ботулізму, або їх токсинів.

Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, в подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.

 

Симптоми ураження нервової системи при ботулізмі можуть включати:

- опущені повіки;

- нечіткість або подвійний зір;

- слабкість м'язів обличчя;

- труднощі з ковтанням;

- невиразна мова;

- труднощі з диханням.

У дітей раннього віку можуть відмічатись слабкий плач, зниження апетиту, а також гострий біль у області голови, шиї та кінцівок.

 

Коли варто звернутись на огляд до лікаря 

Ботулізм є дуже серйозним захворюванням, яке вимагає негайної медичної допомоги.

Якщо це сталось ввечері, то зверніться за телефоном до найближчого відділення цілодобового медичного центру, або ж зверніться за допомогою до наших спеціалістів за номером телефону 0 800 305 911

 

Існує 3 основних види ботулізму:

- харчовий ботулізм – коли хтось їсть їжу, що містить токсини, тому що вона не була належним чином консервована, консервована або приготована;

- рановий ботулізм - коли рана заражається бактеріями, як правило, в результаті введення заборонених наркотиків, таких як героїн, забруднений бактеріями, в м'язи, а не в вену;

- дитячий ботулізм – коли дитина ковтає стійку форму бактерії, яка називається спорою, в забруднений грунт або їжу, наприклад, мед (ці спори нешкідливі для дітей старшого віку та дорослих, оскільки організм виробляє захист від них приблизно з 1 року).

Всі ці види ботулізму дуже рідкісні в Україні, але випадкові випадки трапляються.

  

Лікування ботулізму

При появі перших симптомів захворювання необхідно негайно звернутись до лікаря.

Спосіб лікування залежить від типу ботулізму, але зазвичай спрямоване на:

- нейтралізацію токсинів за допомогою ін'єкцій спеціальних антитоксинів або антитіл;

- підтримку функцій організму, таких як дихання, до одужання.

Лікування не зменшить проявів ураження нервової системи, зумовлені токсином, але зупинить його прогресування.

  

Профілактика ботулізму

Заразитись ботулізмом від продуктів харчування не критично високий, але теж можливий, особливо це стосується ринків, де не завжди дотримуються всіх необхідних умов зберігання.

Дещо вищий ризик, якщо ви виробляєте власну їжу, особливо якщо це передбачає консервування. Але дотримання гігієнічних процедур та рекомендацій щодо консервування зменшить будь-який ризик.

Не їжте їжу з опуклих або пошкоджених банок, а також не їжте консервовані продукти з неприємним запахом; продукти, які зберігаються при неправильній температурі, і, звісно ж, прострочені продукти.

У багатьох випадках дитячого ботулізму конкретна причина не визначена, тому запобігти її не завжди можливо.

Старайтесь дбати про себе та вживати лише свіжі та якісні продукти, ретельно перевіряйте їх термін придатності.

А також при появі перших симптомів одразу звертайтесь до лікаря 0 800 305 911.

Прізвище та ім'я
Номер телефону
Ваш e-mail
Обрати філію
Текст повідомлення

Схоже