Бронхіальна астма під час війни: алгоритм дій пацієнтів

Бронхіальна астма являється одним із найпоширеніших хронічних захворювань у всьому світі. Розповсюдженість і смертність цієї хвороби варіює і залежить від багатьох факторів, включаючи екологічні та соціально-економічні проблеми. 

У зонах військового конфлікту доступ до якісного лікування бронхіальної астми є неможливим унаслідок дефіциту необхідних медикаментів, матеріалів, відсутності транспорту, доступу до лікарів та закладів охорони здоров’я. Крім того, контроль бронхіальної астми може бути недостатнім через недотримання режиму лікування унаслідок зниження прихильності до терапії. 

Погіршення стану пацієнтів з бронхіальною астмою під час війни також може бути спричиненим впливом певних тригерних факторів, які існують у областях військових подій, а саме: психологічні фактори, такі як стрес, фактори навколишнього середовища - дим від пожеж, артилерійських снарядів, тютюну, випаровування від застосування палива для приготування їжі та нагрівання пластику/картону/шин, застосування мийних засобів та факторів, пов’язаних з надмірною скупченістю людей і тривалим перебуванням у неблагоприємних умовах, зокрема підвалах. Дія перелічених факторів може посилити запальний процес в бронхах, і, відповідно, спровокувати загострення бронхіальної астми. 

 

Ознаки загострення бронхіальної астми:

- Погіршення симптомів (посилення кашлю, поява утрудненого дихання та підвищення частоти дихання, наявність хрипів, особливо на висоті видиху, які можна почути на відстані),

- Відсутність полегшення від застосування інгалятора,

- Задишка, яка заважає говорити, їсти чи спати,

- Діти можуть скаржитися на болі в животі або грудях.

 

Загострення бронхіальної астми може розвиватися протягом декількох хвилин або годин, іноді – протягом декількох днів. 

Велике значення має наявність у пацієнта письмового плану дій, складеного лікуючим лікарем, відповідно до якого хворий зможе визначити необхідність підвищення дози застосовуваних препаратів та/або невідкладного лікування. Зазначене має особливе значення в умовах війни.

Загалом лікування пацієнтів з загостренням бронхіальної астми  під час військового стану проводиться відповідно до загальних рекомендацій та включає багаторазові інгаляції швидкодіючих бронхолітиків (зокрема, сальбутамолу), прийом системних глюкокортикостероїдних препаратів (наприклад, преднізолону), у разі появи системних проявів алергії - застосування антигістамінних препаратів. 

Окремо слід відзначити те, що у випадку складності координувати пацієнтом дихання за допомогою інгалятора, що особливо стосується дітей та людей, в яких загострення бронхіальної астми відбулося під час надзвичайних ситуацій, перевагу слід надати пристрою доставки лікарського засобу - спейсеру. Так, використання спейсера полегшує використання аерозольного інгалятора та допомагає лікам ефективніше досягати легенів. Спейсер - це пластиковий контейнер з мундштуком або маскою на одному кінці і отвором для інгалятора на іншому. В екстремальних умовах застосування саморобного спейсера, виготовленого з пластикової пляшки об’ємом 0.5 мл, може бути настільки ж ефективним, як і використання промислового апарату.

 

Рекомендації, які можуть допомогти вам зменшити ризик важкого загострення бронхіальної астми в період воєнного стану:

1. Продовжуйте дотримання свого індивідуального плану лікування захворювання, всі ліки приймайте за призначенням,

2. При появі перших ознак поганого контролю бронхіальної астми чи її загострення намагайтеся отримати консультацію лікаря в онлайн режимі з метою корекції лікування та отримання вказівок щодо подальших дій. За високого ризику подальшої відсутності доступу до медичної допомоги попросіть у лікуючого лікаря сформувати алгоритм дій на випадок виникнення  гострого приступу бронхіальної астми,

3. Уникайте впливу факторів, які можуть спровокувати загострення ваших симптомів, якщо це можливо,

4. Важливо, щоб ваші друзі та родичі знали, як допомогти у надзвичайній ситуації. Корисним буде зробити ксерокопії свого особистого плану лікування бронхіальної астми та поділитися ним з близькими.

 

У цей важкий час лікарі Медікавер об’єднались, що бути на зв’язку з кожним, хто потребує медичної допомоги!

Якщо Вам необхідна консультація спеціаліста, переходьте за наступним посиланням, де можна знайти номери телефонів спеціалістів, які консультують онлайн безкоштовно. 

Схоже